Sejemska priznanja tudi gorenjskim izdelovalcem

Na Pomurskem sejmu so v okviru priprav na šestdeseti mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra ocenili kakovost mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, vina, bio vina, medu in medenih pijač, včeraj in danes pa poteka na sejmu še ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme.

Gornja Radgona – Na ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov je 44 podjetij, od tega 40 iz Slovenije, dalo skupno 458 izdelkov, med katerimi je bilo 314 standardnih izdelkov, 19 novih izdelkov, 16 varovanih mesnin in 107 vzorcev mesa. Med 31 izdelki, ki so trikrat zapored osvojili zlato medaljo in so prejeli najvišje priznanje, naziv šampion kakovosti, so tudi Kamniški odščipanci z mesnato slanino brez »E« iz podjetja Meso Kamnik in Sveži domači piščanec s kmetije Galjot – Adrijan Galjot NDDK v Lahovčah. Podjetje Meso Kamnik je poleg šampiona prejelo za svoje izdelke še sedem zlatih medalj, tri zlate za tržno ponudbo, devet srebrnih medalj ter po eno srebrno in bronasto medaljo za tržno ponudbo, Galjot – Adrijan Galjot NDDK pa poleg šampiona še dve srebrni medalji.

Uspešne so bile tudi druge gorenjske mesarije. Butik Gurman iz Gobovc pri Podnartu je prejelo tri srebrne medalje, Čadež z Visokega pet zlatih medalj, osemnajst srebrnih in pet bronastih medalj, Klavnica in domače mesnine SOUD – Dušan Globočnik iz Zagorice pri Rovah dve srebrni in eno bronasto medaljo, Mesarija Hribar – Marko Dolenc iz Predoselj eno zlato medaljo, eno zlato za tržno ponudbo ter štiri srebrne medalje, Mesarstvo Oblak iz Žirov tri zlate medalje, enajst srebrnih, eno srebrno za tržno ponudbo ter tri bronaste medalje, Tomaž Ažman s kmetije na Suhi pri Predosljah pa eno srebrno medaljo in eno srebrno za tržno ponudbo.

Najvišje priznanje za Vogelnikove štruklje

Dvaindvajset podjetij iz šestih držav je na ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov dalo 199 izdelkov, izmed katerih je ocenjevalna komisija izbrala najboljše ter jim podelila šampionske naslove ter zlate, srebrne in bronaste medalje. Štirje izdelki, ki so bili tri leta zapored nagrajeni z zlato medaljo, so prejeli naziv šampion kakovosti, med njimi so tudi borovničevi štruklji, ki jih je izdelal samostojni podjetnik Peter Vogelnik – Moji štruklji Slovenije. Vogelnik je poleg šampiona prejel za svoje izdelke še tri velike zlate medalje. Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija podelila Pomurskim mlekarnam za sir ementalec.

Klemenčičev akacijev med je šampion

Na ocenjevanje je 145 čebelarjev in čebelarskih podjetij iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Slovaške dalo 199 vzorcev medu. Ocenjevalna komisija je izmed vseh vzorcev najvišje število točk dodelila akacijevemu medu iz Čebelarstva Klemenčič iz Škofje Loke, ki je s tem postal šampion. Klemenčič je dobil zlato medaljo še za kostanjev med. Uspešni so bili tudi preostali čebelarji s širšega gorenjskega območja. Branka Mlinar in Jože Frelih, oba iz Žirov, ter Jernej Benedičič iz Martinj Vrha so dobili zlate medalje, Čebelarstvo Kimovec iz Šenčurja srebrno, Drago Pančur z Lancovega bronasto, Jožef Kokl iz Potoč zlato in bronasto medaljo, Jure Andrejka iz Domžal zlato in srebrno medaljo, prav tako zlato in srebrno tudi Tatjana Petrič iz Rateč.

Ocenjevalna komisija, ki jo je vodila Amalija Božnar, je ugotavljala, da je število vzorcev posamezne vrste medu odražalo dosedanjo letošnjo čebelarsko sezono, za katero je bilo značilno dobro medenje spomladi in slabo poleti. Prav zato je bilo na ocenjevanju največ cvetličnega in akacijevega medu, smrekovega ni bilo, hojinega pa le par vzorcev.

V okviru sejma Agra je potekalo tudi ocenjevanje medenih pijač, na katero je deset čebelarjev oziroma podjetij iz Slovenije dalo dvanajst vzorcev pijač. Z Gorenjskega je na ocenjevanju sodeloval čebelar Boštjan Noč s Sela pri Žirovnici, ki je za penečo medico prejel zlato medaljo.

Priznanja za sokove in embalirane vode

Na ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embalirane vode je 37 podjetij iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške in Tajske dalo skupno 134 izdelkov. Kot ugotavlja predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Janez Hribar, so posebej v trendu pijače z manjšo vsebnostjo sladkorja in novimi okusi, ki so se izkazali za zelo sprejemljive v tehnološki pripravi in po senzoričnih vrednotah. Pri sokovih se nadaljuje trend ponudbe sokov iz aronije in čistih sokov iz jabolk.

Na ocenjevanju so se z izdelki izkazali tudi gorenjski ponudniki pijač. Artičoka – Ksenija Verbič iz Cerkelj je za svoje izdelke prejela dve veliki zlati medalji in eno zlato medaljo, BeLife iz Kamnika, Dragica Štirn s Suhe pri Predosljah in Galavita iz Kamnika po eno veliko zlato medaljo, Kmetija Princ – Franc Jakob Pušavec s Hudega pri Tržiču eno veliko zlato medaljo, eno zlato medaljo, pet srebrnih in tri bronaste medalje, Nektar Natura iz Kamnika eno veliko zlato medaljo ter po eno zlato in srebrno medaljo, družba Voda 902 iz Podloma pri Stahovici pa eno zlato ter po dve srebrni in bronasti medalji.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/6

nedelja

-2/5

ponedeljek

2/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Tržič, 27. november 2022

Orientalska plesna predstava

GLEDALIŠČE / Breznica, 27. november 2022

Halo, Rdeča kapica

GLEDALIŠČE / Naklo, 27. november 2022

Lutkovne pravljice

GLEDALIŠČE / Naklo, 27. november 2022

Lutkovne pravljice

PRIREDITVE / Škofja Loka, 27. november 2022

Dobrodelni srečelov

DELAVNICE / Gorenjska, 27. november 2022

Delavnice izdelovanja adventnih venčkov

IZLETI / Kranj, 1. december 2022

Pohod do Lavtarskega vrha in Planice

SEJMI / Bled, 2. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Sprehod čez prehod / 11:39, 27. november

Vsekakor razumem težavo prebivalcev ob cesti v zgoraj navedenem tekstu. Moti me edino to, da vedno zaradi protestov, dobesedno nastradajo ni...

Psihološka odpornost s Saro / 11:49, 26. november

Ne samo, da ne loči med psihično in psihološko,
izumlja tudi toplo vodo.

Komisija Poklukarjev ugovor zavrnila / 08:18, 25. november

21 glasov razlike!

Komisija Poklukarjev ugovor zavrnila / 05:37, 25. november

Ena pronicljiva misel enga z zdravo kmečko pametjo (potem, ko je vidu koga se v Sloveniji vse voli) :
a je narod tolk tup, al pa gulfajo.

Spletne goljufije v porastu / 05:27, 25. november

"Ob tem pridobijo podatke za dostop do spletne banke, kar privede do tatvine denarja z bančnega računa."-----------Tudi jaz sem jim nasedel....

Komisija Poklukarjev ugovor zavrnila / 06:12, 24. november

Pri volitvah je pomembno kod šteje glasovnice, ne kdo meče glasovnice v škatlo.

Varuhov kotiček še v štirih gorenjskih občinah / 20:21, 22. november

V Komendi se nismo uspeli srečati z njim, ker je Obcina Komenda javnost zavedla. Na spletni strani je pisalo, da se bo predstavil ob 13:30, ...