V sejemski ponudbi bo tudi veliko traktorjev in druge kmetijske mehanizacije. / Foto: Cveto Zaplotnik

Šestdeseti kmetijski sejem v Gornji Radgoni

Jutri, v soboto, bodo na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni odprli jubilejni, že šestdeseti mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem sodeluje 1750 razstavljavcev iz 31 držav. Sejem bo trajal šest dni.

Na Pomurskem sejmu bo hkrati s sejmom Agra potekal tudi 22. mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike Inpak, na katerem bodo na ogled tudi nagrajeni izdelki iz ocenjevanja Slovenski oskar za embalažo.

Gornja Radgona – Začetki sodobnih sejmov v Gornji Radgoni segajo v leto 1962, ko so v tam organizirali prvo sejemsko prireditev – Pomurski sejem. Več kot desetletje je organizacija sejmov slonela na zagnanosti entuziastov, od leta 1975 dalje jim je pomagala izkušena ekipa Gospodarskega razstavišča iz Ljubljane, največjo prelomnico pa je pomenilo leto 1993, ko je Pomurski sejem postal samostojna gospodarska družba. Vseskozi, vseh šest desetletij, je bil kmetijsko-živilski sejem glavni sejemski projekt in dogodek. »S svojimi bogatimi vsebinami je nepogrešljiv za razvoj slovenskega kmetijstva, živilstva in podeželja. Prinaša inovacije, trajnostne usmeritve in odlične prakse,« je pred začetkom jubilejnega sejma Agra dejal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, in dodal, da sejem po dveh težkih letih pandemije covida-19 praznuje jubilej v sijaju najboljših sejemskih let.

Japonska – država partnerica sejma

Na letošnjem sejmu sodeluje 1750 razstavljavcev iz 31 držav, med njimi so tudi iz Japonske, ki je letos država partnerica sejma. Razstavni prostor obsega 70.800 kvadratnih metrov notranjih in zunanjih razstavnih površin ter površin za razstave živali in vzorčne nasade rastlin. V sejemski ponudbi prevladujejo izdelki in storitve s področja kmetijstva in živilstva – traktorji in traktorski priključki, prikolice, trosilniki, plugi, cisterne, nakladalci, zgrabljalniki, motokultivatorji, profesionalne in robotske kosilnice, radijsko vodeni samohodni goseničarji, teleskopski nakladalniki, hladilna tehnika, sušilnice, namakalni sistemi, rezilno-cepilni stroji, žage, vitli, dvigala, gozdarske prikolice, oprema in pripomočki za gostinstvo in kmečki turizem, gnojila, semena, sadike – in še bi lahko naštevali.

Razstave živali in vzorčni nasadi

Na sejmu se bodo predstavile tudi vse najpomembnejše kmetijske organizacije in ustanove – ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter njegove ustanove, kmetijsko-gozdarska zbornica, zavod za gozdove, zadružna zveza, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, čebelarska zveza, zveza slovenske podeželske mladine, biotehniška fakulteta, konzorcij biotehniških šol … V času sejma bo več razstav živali – razstava slovenskih avtohtonih pasem domačih živali ter razstave goved, konj, prašičev, drobnice, kraških ovčarjev in čebelarstva. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi vzorčni nasad Biotehniške šole Rakičan, poligon Zeleni dragulji narave, permakulturno-biodinamični vrt, biodinamični vrt semenarske hiše Amarant, vzorčni čebelnjak, aktivnosti društva za permakultro … Na ogled bosta tudi razstavi o zgodovini Pomurskega sejma in sejma Agra ter o 150-letni zgodovini zadružništva na Slovenskem.

Posveti, tekmovanja, srečanja …

Sejemsko dogajanje bodo zaznamovala tudi posvetovanja in predavanja o različnih aktualnih in strokovnih temah, tekmovanja, podelitve priznanj, srečanja, predstavitve in zabavni dogodki. Na sejmu bo podelitev priznanj izdelovalcem najbolje ocenjenih izdelkov na sejemskih ocenjevanjih, zaslužnim zadružnikom in zadružnim organizacijam, rejcem goved, drobnice in prašičev ter najboljšim v akciji S kmetije za vas, razglasitev naj mlade kmetice, prvo srečanje čebelarjev – praporščakov iz vse Slovenije, državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje v vlečenju vrvi in v plesanju polke, srečanja mladih kmetov in podeželske mladine, kmečkih žena in deklet, lastnikov starodobnih traktorjev Steyr – in tako dalje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

10/19

sobota

8/20

nedelja

10/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Cerklje, 1. oktober 2022

Druženje ob trgatvi Nacetove trte

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2022

Po medvedovih stopinjah

PRIREDITVE / Trboje, 2. oktober 2022

Jesenski dan ob Trbojskem jezeru

OBVESTILA / Cerklje, 3. oktober 2022

Namizni tenis

 

 
 

 

 
 
 

Jutri začetek del na kranjski obvoznici / 20:25, 30. september

Slovenci nismo gradbinci. Že večkrat dokazali. Bolj smo dobri pri legalni kraji. Vrhunski kleptomani.

Jutri začetek del na kranjski obvoznici / 11:39, 30. september

Slabo izvedena sanacija. Pa še Alenka je med popravili na mostu žarela pred kamerami. Kmalu bo sledila še sanacija Delavskega mosta.

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 00:50, 30. september

Res je umetnost zažgat to zidovje. In točno se vidi., da niso imeli namena škodovat sosedom - okej tiste šipe nasproti so mala malca. Je hu...

Dan za obujanje spominov / 00:35, 30. september

Carsko. Šola je drugi dom, ampak največ ti da druženje, skupnost... ena medsebojna pomoč v najstniških letih, zaupanje. Smeh in solze.... i...

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.