Planina Ravne / Foto: Jelena Justin

Ogrlica na Dleskovški planoti

Križevnik (1910 m n. m.)–Poljske device (1879 m n. m.)–Molička peč (2028 m n. m.) –Velika Zelenica (2114 m n. m.)–Veliki vrh (2110 m n. m.)–Dleskovec (1965 m n. m.) – Neoznačene poti po Dleskovški planoti vedno navdušijo. Bolj redko obiskane, polne cvetja in zelišč. Tura za dušni mir in uživanje ob pogledu na ošiljeno damo Kamniško-Savinjskih Alp.

Če iščemo mirne in dokaj neobljudene poti, jih običajno najdemo le streljaj stran od prometnih poti, kjer sta »šunder« in vpitje. Ena takih poti je vsekakor v tokratnem opisu, saj človeka navduši ne le zaradi lepote, ampak tudi zaradi edinstvenega pogleda na Ojstrico, ki na dosegu roke upraviči svoje ime.

Skozi Kamnik se zapeljemo proti prelazu Černivec, malo pod vrhom zavijemo levo do Volovjeka oz. Kranjskega Raka. Spustimo se na savinjsko stran in v drugem večjem, očitnem razpotju, približno sto metrov za barom Gams, zavijemo levo proti kmetiji Planinšek oz. planini Podvežak. Po nekaj kilometrih dosežemo odcep do kmetije Planinšek, mi pa nadaljujemo proti Podvežaku. Na izrazitem levem ovinku z velikim smerokazom zavijemo desno proti planini Ravne. Cesta je za spoznanje slabša. Sledimo ji do začetka planine, kjer na primernem mestu parkiramo.

Na izhodišču se usmerimo v smeri Velikega vrha čez Zelene trate in sledimo markirani poti. Po približno 30 minutah dosežemo razcep in staro tablico za planino Polšak. Od tod dalje steza ni več markirana. Zavijemo desno in v naslednje pol ure dosežemo planino Polšak, ki ima na vrhu hribčka razgledno klopco. Planino obhodimo po desni strani, da zopet ujamemo stezico. Višje bodimo pozorni na stezo, ki odvije desno. V juniju 2018 so jo označevali kamni, postavljeni v puščico. Čaka nas še zadnji vzpon do Križevnika. Strma pot, ki se vije med rušjem, nas pripelje na greben, kjer se čez skale povzpnemo na razgleden in prepaden vrh. Odpre se pogled na Savinjske Alpe in s Križevnika ima Ojstrica resničen videz ostre, ošiljene špice. Z vrha sestopimo nazaj do poti, kjer smo prej skrenili desno, in nadaljujemo po stezi naprej. Hitro dosežemo ruševnate Poljske device (1879 m n. m.). No, do njihovega vrha moramo skreniti s poti, sicer pa nadaljujemo do vrha kote (2028 m n. m.), kar je Molička peč, ki naj bi bila najvišji vrh Poljskih devic. Pred nami je vzpon na najvišja vrhova današnjega dne, Velika Zelenica in Veliki vrh. Z vrha Moličke peči sestopimo v škrbino, na drugi strani pa se začnemo strmo vzpenjati proti Veliki Zelenici. Vzpon je krušljiv, ponekod malce izpostavljen. Ko dosežemo vrh Velike Zelenice, se pred nami razpre široko travniško teme, ki nas pripelje še na Veliki vrh, ki ga označuje ljubek »Aljažek«.

Z vrha sestopimo do sedla z Veliko Zelenico in po markirani poti začnemo strm sestop. V zgornjem delu je sestop res strm in zagruščen, nato pa se po manjši dolinici spustimo do Sedelca (1840 m. n. m.). Tam imamo dve možnosti, ali gremo levo čez Zelene trate ali desno čez Dolge trate. Da še malce podaljšamo lepo turo, predlagam, da zavijemo desno čez Dolge trate in pri možicu zapustimo markirano pot in se povzpnemo na Dleskovec. Z vrha sestopimo nazaj na markirano pot. Prečna pot, skoraj po ravnem, nas pripelje do planine, kjer je stan, nato pa sledi strm sestop skozi gozd do planine Ravne, kjer nas čaka jekleni konjiček.

Nadmorska višina:največ 2114 m
Višinska razlika: 1050 m
Trajanje: 8 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

5/7

sobota

2/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.