Rise, naseljene v Slovenijo, spremljajo s pomočjo ovratnic in avtomatskih kamer. / Foto: Miha Krofl

Rise spremljajo kamere

Strokovnjaki skupine, ki se v okviru projekta Life Lynx zadnjih nekaj let ukvarja s ponovno naselitvijo risa v Sloveniji, so to poletje na območju Jelovice in Pokljuke skupaj z lokalnimi lovci postavili osemnajst avtomatskih kamer, ki jim bodo pomagale ugotoviti, kaj se dogaja z risi Trisom, Lenko in Zoisom.

Aprila lani so na Gorenjsko pripeljali pet risov. Tris, Julija in Lenka so bili izpuščeni na Pokljuki, Zois in Aida pa na Jelovici. Vsi so ostali na območjih, kjer so bili izpuščeni; risinja Aida je imela že lani tri mladiče, letos pa prav tako.

Pokljuka, Jelovica – Tem trem risom, ki so jih na Gorenjsko naselili lansko pomlad, so namreč v preteklih mesecih prenehale delovati telemetrične ovratnice, zato ne vedo več, kje točno se zadržujejo. Na avtomatske kamere so jih posneli v sklopu zadnje sezone monitoringa, od takrat dalje pa njihov status ostaja neznan, je povedal Rok Černe, koordinator projekta.

Kot je pojasnil, bodo iz posnetkov avtomatskih kamer lahko razbrali, kateri ris še ostaja na svojem teritoriju, hkrati pa bodo s pomočjo posnetkov lahko tudi izbrali primerno lokacijo za ponovni odlov. Vsem trem risom namreč želijo nedelujoče ovratnice zamenjati z delujočimi, kar bo omogočilo, da jih natančno spremljajo tudi tudi v prihodnje. »To nam bo omogočilo boljše razumevanje vzpostavljanja povezovalne populacije v slovenskih Alpah, s pomočjo podatkov pa bomo lahko spremljali tudi reprodukcijo, plenjenje in paritveno vedenje risov na območju Alp,« je pojasnil Černe.

Drugi sklop kamer, ki bo namenjen sistematičnemu monitoringu risov, bodo na Pokljuki in Jelovici postavili konec meseca in tako začeli novo, peto sezono opazovanja gibanja risov.

»V Sloveniji smo letos zaključili četrto sezono sistematičnega zbiranja podatkov o risji populaciji s pomočjo foto pasti. V sezoni monitoringa 2021/2022 je z nami sodelovalo petdeset lovskih družin in pet lovišč s posebnim namenom, od tega pet lovskih družin z območja Gorenjske in Triglavski narodni park, kjer smo monitoring izvajali prvič. Skupaj z lokalnimi lovci smo v Sloveniji kamere postavili na več kot 150 lokacijah,« je pojasnil Černe.

Konec aprila 2021 so na Gorenjsko pripeljali pet risov. Tris, Julija in Lenka so bili izpuščeni na Pokljuki, Zois in Aida pa na Jelovici. Vsi risi so ostali na območjih, kjer so bili izpuščeni, na Jelovici so že v prvem letu potrdili tudi reprodukcijo: risinja Aida je imela lani in ima tudi letos tri mladiče. Iz lanskoletnega legla so enega mladiča posneli tudi z avtomatsko kamero in tako potrdili, da je vsaj en mladič preživel do obdobja osamosvajanja. V naravi običajno vsi mladiči ne preživijo do odrasle dobe. V prvem letu starosti je njihova smrtnost okoli 50-odstotna, je še pojasnil Rok Černe, koordinator projekta Life Lynx, z Zavoda za gozdove Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/18

ponedeljek

11/18

torek

9/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Samoplačniška fizioterapija na domu / 17:06, 25. september

Kaj je narobe z mojimi komentarji, da niso gor??? A preverjate, če je res, kolko vsak posameznik plačuje v z. blagajno poleg obveznega in dopolninega zavarovanja....

E-skiroji: že dva umrla / 17:01, 25. september

Ne vem zakaj ne uvedejo poleg čelade še obvezno nošenje rumenih brezrokavnikov... Da ga do cajta opaziš ker letajo kot kura brez glave. Ga ...

Samoplačniška fizioterapija na domu / 16:47, 25. september

Se pravi, pridete na dom, in za eno minuto računate 1€ ... Kakšen postopek plačila je tukaj mirodajen? Vi imate blagajno s seboj, izdajate r...

Samoplačniška fizioterapija na domu / 16:38, 25. september

Vsakemu, ki rabi fizioterapijo, zdravnik napiše napotnico. Tukaj ste se pa vi spomnili, da bi še dodatno zaslužili. Od moje plače gre za pri...

Ne hujskajmo drug drugega / 11:18, 25. september

Če bo šlo tako naprej kot do sedaj, nam je res usojeno izginotje skozi asimilacijo priseljencev. Na vseh tabelah nas ni več na prvi strani. ...

Evropski teden mobilnosti / 09:59, 25. september

care4climat :

STRAH + OBČUTEK KRIVDE = do denarja brez "motike".

PS: kakšno vprašanje?

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.