Pikado klub Devil na Jesenicah je edini na Gorenjskem. / Foto: arhiv kluba

Pikado nič več le gostilniška igra

Na Jesenicah deluje edini gorenjski klub pikada, Pikado klub Devil, ki trenutno šteje okoli trideset članov, pretežno moških. A v klubu so tudi dekleta.

Jesenice – Pikado je običajno igra dveh igralcev, ki na razdalji 2,37 metra izmenjaje mečeta puščice v elektronsko ali plutovinasto tarčo, izobešeno na višini 1,73 metra. Igra se začne z določenim številom točk, 501 ali 301, in konča, ko prvi igralec zmanjša število točk na nič.

Začetki pikada

Legenda pravi, da je angleški kralj Henry VIII. svojim vojakom ukazal, da morajo lokostrelske veščine uriti celo leto – poleti na prostem, pozimi pa jih je muhasto angleško vreme prisililo, da so skrajšali lokostrelske puščice in jih metali v dno praznega vinskega soda. Dno soda je kmalu nadomesti kolobar drevesa, ki je s časom razpokal, novonastale črte pa so bile osnova za razmejitev tarče na polja različnih vrednosti. In tako se je razvil pikado. Igra, ki v Sloveniji še vedno slovi kot gostilniška aktivnost in zabava ob pijači s prijatelji, je bila januarja preteklo leto uradno kategorizirana kot športna disciplina.

Zveza Pikado društev Slovenije

V primerjavi z drugimi evropskimi državami, kot so Italija, Madžarska, Avstrija in Nizozemska, je Slovenija tako po številu profesionalnih igralcev, organiziranosti klubov in njihovem številu, delu z mladimi kot tudi po organizaciji turnirjev na svetovnem nivoju krepko v zaostanku. Sosednja Madžarska je na primer v letošnjem letu organizirala kar šest turnirjev svetovne serije WDF v klasičnem pikadu, medtem ko so turnirji pri nas v veliki meri organizirani le na nacionalnem nivoju. V Sloveniji je registriranih le osem klubov, ki soustvarjajo Zvezo pikado društev Slovenije z namenom, da bi v novooklicani šport pritegnili mlade in povzdignili njegov ugled na nivo, ki ga ta uživa v Veliki Britaniji ali na Nizozemskem.

Edini registriran klub na Gorenjskem

Novembra lani je svoja vrata prvič odprl Pikado klub Devil na Jesenicah, ki trenutno šteje okoli trideset članov, pretežno moških. Ti se nekajkrat tedensko dobivajo v prostorih društva, kjer tudi po šest ali več ur izpopolnjujejo tehniko meta in njegovo konstantnost na šestih elektronskih in dveh t. i. steel dart (plutovinastih) tarčah.

»V okviru društva imamo treninge od tri- do petkrat na teden, odvisno kdaj in pa koliko članov je lahko prisotnih, saj ima večina službene obveznosti, tako da so treningi bolj stvar dogovora med člani,« pove Patricija Šukalo Jokić in doda, da se klubu lahko pridružijo vsi, ki pikado radi igrajo – kot hobi ali pa želja po napredovanju in tekmovanju pod okriljem Pikado zveze Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/15

petek

10/19

sobota

8/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Jutri začetek del na kranjski obvoznici / 11:39, 30. september

Slabo izvedena sanacija. Pa še Alenka je med popravili na mostu žarela pred kamerami. Kmalu bo sledila še sanacija Delavskega mosta.

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 00:50, 30. september

Res je umetnost zažgat to zidovje. In točno se vidi., da niso imeli namena škodovat sosedom - okej tiste šipe nasproti so mala malca. Je hu...

Dan za obujanje spominov / 00:35, 30. september

Carsko. Šola je drugi dom, ampak največ ti da druženje, skupnost... ena medsebojna pomoč v najstniških letih, zaupanje. Smeh in solze.... i...

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?