Vodo iz Peričnika bodo nehali klorirati

Namesto kloriranja bodo uvedli UV-dezinfekcijo, projektna dokumentacija je že izdelana.

Ob tem so strokovnjaki geološkega zavoda predlagali, naj na Jesenicah proučijo možnost nadomestnega napajanja iz vodnega vira v predoru Karavanke, s katerim bi v času, ko je voda iz Peričnika motna, oskrbovali občane. Kot poudarjajo, je glede na raziskave vodni vir iz predora Karavanke zelo čist, brez bakterij.

Jesenice – Na Jesenicah imajo že dalj časa težave s pitno vodo iz zajetja Peričnik; ob vsakem večjem deževju jo je namreč treba prekuhavati, saj je motna, vzorci pa so mikrobiološko neskladni. Javno komunalno podjetje Jeko je zato pred skoraj dvema letoma uvedlo dezinfekcijo s hipokloritom, po domače so vodo začeli klorirati, kar je naletelo na precej ogorčenja med občani. Še pred leti so se namreč na Jesenicah lahko pohvalili, da pijejo eno najboljših vod v državi.

Na Občini Jesenice so zato začeli iskati vzroke, zakaj prihaja do tako pogostega kaljenja vodnih virov. Tako so predlani pri Geološkem zavodu naročili izdelavo hidrogeološke študije, v sklopu katere so opravili tudi več vrtin. Izsledki raziskav so zdaj znani in na zadnji seji občinskega sveta sta jih predstavila dr. Luka Serianz iz Geološkega zavoda Slovenije in Matjaž Pezdir iz javnega komunalnega podjetja Jeko. Kot izhaja iz končnega poročila, se ob obilnejšem deževju dvigne vodostaj Triglavske Bistrice in površinske vode vdirajo v sedimente v bližini zajetij, kar povzroči motnost in vdor koliformnih bakterij. Gre za bakterije, ki so sicer naravno prisotne v okolju in so posledica gnitja organskih snovi, denimo listja, zato je praktično nemogoče, da bi locirali vir, kje te bakterije nastajajo, je dejal Serianz. Zato so predlagali dva ukrepa, in sicer vzpostavitev peščene filtracije in UV-dezinfekcije. Ta naj bi nadomestila sedanjo dezinfekcijo s hipokloritom. Občina Jesenice je projektno dokumentacijo za vgradnjo UV-dezinfektorja že pridobila, prav tako služnosti lastnikov zemljišč na trasi cevovoda. V kratkem bo objavljeno tudi javno naročilo za izbor izvajalca del. A dela bodo morala biti prilagojena pogoju, po katerem se v strugo Bistrice zaradi varstva habitata ne sme posegati v času od 1. oktobra do 28. februarja.

Na ta način računajo, da bodo lahko odpravili stalno dezinfekcijo sistema s hipokloritom, delno pa bodo odpravili tudi ukrep prekuhavanja ob manjših prekoračitvah motnosti vodnega vira, so pojasnili na Občini Jesenice. Poleg tega projektna dokumentacija predvideva obnovo odseka vodovoda med glavnim jaškom za vgradnjo UV-dezinfektorja in jaškom za vzdrževanje tlaka.

Občina je z nedavnim sprejetjem rebalansa zagotovila tudi dodatni denar za sanacijo, tako je v proračunu na voljo 625 tisoč evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 76 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/15

petek

10/19

sobota

8/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Lesce, 30. september 2022

Medse vabijo nove pevce

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Cerklje, 1. oktober 2022

Druženje ob trgatvi Nacetove trte

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2022

Po medvedovih stopinjah

 

 
 

 

 
 
 

Jutri začetek del na kranjski obvoznici / 11:39, 30. september

Slabo izvedena sanacija. Pa še Alenka je med popravili na mostu žarela pred kamerami. Kmalu bo sledila še sanacija Delavskega mosta.

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 00:50, 30. september

Res je umetnost zažgat to zidovje. In točno se vidi., da niso imeli namena škodovat sosedom - okej tiste šipe nasproti so mala malca. Je hu...

Dan za obujanje spominov / 00:35, 30. september

Carsko. Šola je drugi dom, ampak največ ti da druženje, skupnost... ena medsebojna pomoč v najstniških letih, zaupanje. Smeh in solze.... i...

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?