Vodo iz Peričnika bodo nehali klorirati

Namesto kloriranja bodo uvedli UV-dezinfekcijo, projektna dokumentacija je že izdelana.

Ob tem so strokovnjaki geološkega zavoda predlagali, naj na Jesenicah proučijo možnost nadomestnega napajanja iz vodnega vira v predoru Karavanke, s katerim bi v času, ko je voda iz Peričnika motna, oskrbovali občane. Kot poudarjajo, je glede na raziskave vodni vir iz predora Karavanke zelo čist, brez bakterij.

Jesenice – Na Jesenicah imajo že dalj časa težave s pitno vodo iz zajetja Peričnik; ob vsakem večjem deževju jo je namreč treba prekuhavati, saj je motna, vzorci pa so mikrobiološko neskladni. Javno komunalno podjetje Jeko je zato pred skoraj dvema letoma uvedlo dezinfekcijo s hipokloritom, po domače so vodo začeli klorirati, kar je naletelo na precej ogorčenja med občani. Še pred leti so se namreč na Jesenicah lahko pohvalili, da pijejo eno najboljših vod v državi.

Na Občini Jesenice so zato začeli iskati vzroke, zakaj prihaja do tako pogostega kaljenja vodnih virov. Tako so predlani pri Geološkem zavodu naročili izdelavo hidrogeološke študije, v sklopu katere so opravili tudi več vrtin. Izsledki raziskav so zdaj znani in na zadnji seji občinskega sveta sta jih predstavila dr. Luka Serianz iz Geološkega zavoda Slovenije in Matjaž Pezdir iz javnega komunalnega podjetja Jeko. Kot izhaja iz končnega poročila, se ob obilnejšem deževju dvigne vodostaj Triglavske Bistrice in površinske vode vdirajo v sedimente v bližini zajetij, kar povzroči motnost in vdor koliformnih bakterij. Gre za bakterije, ki so sicer naravno prisotne v okolju in so posledica gnitja organskih snovi, denimo listja, zato je praktično nemogoče, da bi locirali vir, kje te bakterije nastajajo, je dejal Serianz. Zato so predlagali dva ukrepa, in sicer vzpostavitev peščene filtracije in UV-dezinfekcije. Ta naj bi nadomestila sedanjo dezinfekcijo s hipokloritom. Občina Jesenice je projektno dokumentacijo za vgradnjo UV-dezinfektorja že pridobila, prav tako služnosti lastnikov zemljišč na trasi cevovoda. V kratkem bo objavljeno tudi javno naročilo za izbor izvajalca del. A dela bodo morala biti prilagojena pogoju, po katerem se v strugo Bistrice zaradi varstva habitata ne sme posegati v času od 1. oktobra do 28. februarja.

Na ta način računajo, da bodo lahko odpravili stalno dezinfekcijo sistema s hipokloritom, delno pa bodo odpravili tudi ukrep prekuhavanja ob manjših prekoračitvah motnosti vodnega vira, so pojasnili na Občini Jesenice. Poleg tega projektna dokumentacija predvideva obnovo odseka vodovoda med glavnim jaškom za vgradnjo UV-dezinfektorja in jaškom za vzdrževanje tlaka.

Občina je z nedavnim sprejetjem rebalansa zagotovila tudi dodatni denar za sanacijo, tako je v proračunu na voljo 625 tisoč evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...