Domači župnik dr. Matjaž Ambrožič in Jani Kolman sta pri preučevanju arhiva Družbe hčera krščanske ljubezni Vincencija Pavelskega naletela na izredno bogat fotografski arhiv, ki prikazuje stanje objekta v letih 1938–1940.

Odkopali temelje Brezjanke

Domačini v Begunjah ugotavljajo, da ena od dveh Plečnikovih kapelic, ki stojita na vrtu gradu Katzenstein, na začetku ni stala na mestu, kjer stoji danes.

Natančen pregled fotografij je že tedaj pokazal, da hribina v ozadju na fotografijah ne sovpada s tisto
v naravi, da tlak ni izdelan na enak način, da manjka
v tlak vdelan križ, da so klopi izvedene v drugačni obliki …

Begunje – Ena od dveh Plečnikovih kapelic, Brezjanka, je bila v letih po drugi svetovni vojni očitno z mesta, ki so ji ga namenili arhitekt Plečnik, ki je objekt zasnoval, in sestre usmiljenke, ki so vodile gradnjo, prestavljena na mesto, kjer stoji danes, so že pred časom ugotovili domačini. Letos so prvotne temelje tudi našli in odkopali.

Brezjanka je nekoč stala drugje

Kot pojasnjuje domačin Sašo Gašperin, prvi dvomi o tem, da paviljon Brezjanka na koncu kostanjevega drevoreda v parku graščine Katzenstein ne stoji na originalni lokaciji, segajo v čas priprave razstave o delih arhitekta Jožeta Plečnika v Begunjah leta 2019.

Domači župnik dr. Matjaž Ambrožič in Jani Kolman sta pri preučevanju arhiva Družbe hčera krščanske ljubezni Vincencija Pavelskega naletela na izredno bogat fotografski arhiv, ki prikazuje stanje objekta v letih 1938–1940. Natančen pregled fotografij je že tedaj pokazal, da hribina v ozadju na fotografijah ne sovpada s tisto v naravi, da tlak ni izdelan na enak način, da manjka v tlak vdelan križ, da so klopi izvedene v drugačni obliki … Predvsem pa je begalo izročilo, da je Plečnik skupaj s sestrami usmiljenkami objekt poimenoval Brezjanka po brezovem drevoredu – današnja Brezjanka pa stoji na koncu kostanjevega drevoreda.

Našli prvotne temelje

»Uganka se je začela razpletati februarja letos, ko je dolgoletni vrtnar v parku graščine Katzenstein g. Frelih Sašu Gašperinu pokazal lokacijo izvirne postavitve lope Brezjanka, približno tristo metrov severneje od sedanje lokacije. Prostor je bil tedaj še povsem zaraščen, vendar se je dalo takoj prepoznati, da gre za prvotne temelje,« je povedal predsednik Turističnega društva Begunje Peter Kolman, ki je skupaj s Sašem Gašperinom, župnikom Ambrožičem in Janijem Kolmanom sodeloval pri ponovnem »odkritju« Brezjanke.

»Na podlagi odkritja se je Borut Marter z lastnikom zemljišča, Psihiatrično bolnišnico Begunje, dogovoril za čiščenje objekta in organiziral prostovoljske delovne akcije, s katerimi so dokončno odkopali nasuti material in tako odkrili originalno lokacijo, kjer so dobro vidni ohranjeni prvotni tlak, betonski podstavki za hrastove stebre, nekaj stopnic in tudi brezi, ki še vedno rasteta ob mestu, kjer je nekoč stala senčnica,« je še pojasnil Kolman.

Prestavljena po vojni

Nekateri starejši krajani se še spomnijo, da je bila Brezjanka prestavljena, pravi. »Po besedah Vide Kočevar je do prestavitve prišlo v času preurejanja gradu Katzenstein iz miličniške šole v psihiatrično bolnišnico, najverjetneje leta 1953. Takrat so objekt prenesli bližje stavbi, v park, ki je bil namenjen terapevtski dejavnosti. Na sedanjem mestu je pred tem stala tudi kapelica, ki pa je bila najverjetneje pred tem uničena, kot tudi Plečnikova kapela v graščini,« je še pojasnil.

Obnova dragocene dediščine

Lastnica obeh objektov je od leta 2019 dalje Občina Radovljica, ki pri obnovi obeh Plečnikovih paviljonov v Begunjah, spomenikov državnega pomena, sodeluje z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 76 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/15

petek

10/19

sobota

8/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Lesce, 30. september 2022

Medse vabijo nove pevce

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Cerklje, 1. oktober 2022

Druženje ob trgatvi Nacetove trte

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2022

Po medvedovih stopinjah

 

 
 

 

 
 
 

Jutri začetek del na kranjski obvoznici / 11:39, 30. september

Slabo izvedena sanacija. Pa še Alenka je med popravili na mostu žarela pred kamerami. Kmalu bo sledila še sanacija Delavskega mosta.

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 00:50, 30. september

Res je umetnost zažgat to zidovje. In točno se vidi., da niso imeli namena škodovat sosedom - okej tiste šipe nasproti so mala malca. Je hu...

Dan za obujanje spominov / 00:35, 30. september

Carsko. Šola je drugi dom, ampak največ ti da druženje, skupnost... ena medsebojna pomoč v najstniških letih, zaupanje. Smeh in solze.... i...

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?