Domači župnik dr. Matjaž Ambrožič in Jani Kolman sta pri preučevanju arhiva Družbe hčera krščanske ljubezni Vincencija Pavelskega naletela na izredno bogat fotografski arhiv, ki prikazuje stanje objekta v letih 1938–1940.

Odkopali temelje Brezjanke

Domačini v Begunjah ugotavljajo, da ena od dveh Plečnikovih kapelic, ki stojita na vrtu gradu Katzenstein, na začetku ni stala na mestu, kjer stoji danes.

Natančen pregled fotografij je že tedaj pokazal, da hribina v ozadju na fotografijah ne sovpada s tisto
v naravi, da tlak ni izdelan na enak način, da manjka
v tlak vdelan križ, da so klopi izvedene v drugačni obliki …

Begunje – Ena od dveh Plečnikovih kapelic, Brezjanka, je bila v letih po drugi svetovni vojni očitno z mesta, ki so ji ga namenili arhitekt Plečnik, ki je objekt zasnoval, in sestre usmiljenke, ki so vodile gradnjo, prestavljena na mesto, kjer stoji danes, so že pred časom ugotovili domačini. Letos so prvotne temelje tudi našli in odkopali.

Brezjanka je nekoč stala drugje

Kot pojasnjuje domačin Sašo Gašperin, prvi dvomi o tem, da paviljon Brezjanka na koncu kostanjevega drevoreda v parku graščine Katzenstein ne stoji na originalni lokaciji, segajo v čas priprave razstave o delih arhitekta Jožeta Plečnika v Begunjah leta 2019.

Domači župnik dr. Matjaž Ambrožič in Jani Kolman sta pri preučevanju arhiva Družbe hčera krščanske ljubezni Vincencija Pavelskega naletela na izredno bogat fotografski arhiv, ki prikazuje stanje objekta v letih 1938–1940. Natančen pregled fotografij je že tedaj pokazal, da hribina v ozadju na fotografijah ne sovpada s tisto v naravi, da tlak ni izdelan na enak način, da manjka v tlak vdelan križ, da so klopi izvedene v drugačni obliki … Predvsem pa je begalo izročilo, da je Plečnik skupaj s sestrami usmiljenkami objekt poimenoval Brezjanka po brezovem drevoredu – današnja Brezjanka pa stoji na koncu kostanjevega drevoreda.

Našli prvotne temelje

»Uganka se je začela razpletati februarja letos, ko je dolgoletni vrtnar v parku graščine Katzenstein g. Frelih Sašu Gašperinu pokazal lokacijo izvirne postavitve lope Brezjanka, približno tristo metrov severneje od sedanje lokacije. Prostor je bil tedaj še povsem zaraščen, vendar se je dalo takoj prepoznati, da gre za prvotne temelje,« je povedal predsednik Turističnega društva Begunje Peter Kolman, ki je skupaj s Sašem Gašperinom, župnikom Ambrožičem in Janijem Kolmanom sodeloval pri ponovnem »odkritju« Brezjanke.

»Na podlagi odkritja se je Borut Marter z lastnikom zemljišča, Psihiatrično bolnišnico Begunje, dogovoril za čiščenje objekta in organiziral prostovoljske delovne akcije, s katerimi so dokončno odkopali nasuti material in tako odkrili originalno lokacijo, kjer so dobro vidni ohranjeni prvotni tlak, betonski podstavki za hrastove stebre, nekaj stopnic in tudi brezi, ki še vedno rasteta ob mestu, kjer je nekoč stala senčnica,« je še pojasnil Kolman.

Prestavljena po vojni

Nekateri starejši krajani se še spomnijo, da je bila Brezjanka prestavljena, pravi. »Po besedah Vide Kočevar je do prestavitve prišlo v času preurejanja gradu Katzenstein iz miličniške šole v psihiatrično bolnišnico, najverjetneje leta 1953. Takrat so objekt prenesli bližje stavbi, v park, ki je bil namenjen terapevtski dejavnosti. Na sedanjem mestu je pred tem stala tudi kapelica, ki pa je bila najverjetneje pred tem uničena, kot tudi Plečnikova kapela v graščini,« je še pojasnil.

Obnova dragocene dediščine

Lastnica obeh objektov je od leta 2019 dalje Občina Radovljica, ki pri obnovi obeh Plečnikovih paviljonov v Begunjah, spomenikov državnega pomena, sodeluje z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

10/18

ponedeljek

11/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Evropski teden mobilnosti / 09:59, 25. september

care4climat :

STRAH + OBČUTEK KRIVDE = do denarja brez "motike".

PS: kakšno vprašanje?

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.