Povpraševanje po sveže ocvrtih flancatih je bilo neizmerno. / Foto: Alenka Brun

Sveže ocvrti flancati so šli za med

V nedeljo so ob Planšarskem jezeru na Jezerskem ponovno pripravili Ovčarski bal. Tokratni je bil že 62. po vrsti in je bil kot vedno izjemno dobro obiskan. Poleg okolja, kamor je postavljen Ovčarski bal, je prireditev za obiskovalce mamljiva tudi zaradi domačih dobrot – jedi, pripravljenih na tradicionalni način, na odprtem ognjišču. Sladkosnedi pa so za sveže ocvrte flancate pripravljeni celo stati v vrsti.

Jezersko – Ovčarski bal je najstarejša slovenska etnografska prireditev, ki jo skupaj organizirajo Gostišče ob Planšarskem Jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno-umetniško društvo Jezersko ter Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme. Vedno privabi številne obiskovalce. V nedeljo ni bilo prav nič drugače. Veliko je bilo tudi prodajalcev na stojnicah. Največ se je med njimi našlo tistih s suhomesnatimi izdelki, med katerimi so šle najbolj v promet divjačinske salame. Bogata je bila tudi ponudba sirov in drugih mlečnih izdelkov, seveda pa ni manjkalo izdelkov iz volne jezersko-solčavske ovce. Kdor je želel, se je lahko preizkusil tudi v kegljanju za ovco omenjene pasme.

Obiskovalcev se je trlo

Na trenutke je bila množica nepregledna. Veliko je bilo tujcev, marsikdo pa se je že po tradiciji oglasil prav zaradi priljubljene jedi jezerskih pastirjev – masunjeka. Sicer pa je bila najdaljša vrsta pri hrani tam, kjer so cvrli flancate ter pekli ovco in pujsa. Ovčarski bal je znan po tem, da gredo sveže ocvrti flancati ljudem izredno v slast, saj se prireditev še ni prevesila v popoldne, ko so jih že prodali toliko, kolikor so jih ocvrli iz devetdesetih kilogramov testa. Recept je domač, jezerjanski, so nam zaupali domačini, ki so hiteli s cvrtjem.

Ovce, igra in pastirji

Tradicionalno naj bi Ovčarski bal sicer potekal vsako leto drugo nedeljo v avgustu, vendar je v preteklosti organizatorjem načrte prekrižal covid-19 in je prireditev odpadla. Tradicionalno – tako kot vsa leta poprej – pa so tudi tokrat obiskovalci lahko spremljali stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino in dela, povezana s predelavo ovčje volne.

Prisotne je zelo zanimal prikaz striženja ovc. Tudi etnološko igro, v kateri prikažejo stare običaje iz življenja na planini in prve dneve pastirjev po prihodu s planine, so zavzeto spremljali. Srečali smo še gospodarja in gospodinjo Ovčarskega bala. Z njima smo spregovorili nekaj besed, v omenjenih vlogah pa sta se dobro znašla Jože Meglič in Olga Tičar, ki nas je mimogrede 26. avgusta zvečer povabila še v Jenkovo kasarno na Jezerskem na čisto zadnjo uprizoritev etnografske igre Jezerske štorije.

Ljudje so uživali

Povezovalni del programa so zaupali Maši Karničar in Maji Lesar, pred prigonom ovc pa so na odru, kjer so v popoldanskem delu glasbene vajeti prevzeli Veseli Begunjčani, nastopile ljudske pevke domačega društva upokojencev ter simpatični narodno-zabavni trio Jutro. Našel pa se je celo kakšen pogumen par, ki se je še pred opoldnevom že zavrtel po plesišču.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

10/18

ponedeljek

11/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,