Dom starostnikov že ima uporabno dovoljenje, na odprtje pa še čaka. / Foto: Aleš Senožetnik

Brez ustreznega kadra postelje ostajajo prazne

Družba SeneCura v Komendi dokončuje dom starostnikov, sprejem prvih stanovalcev pa zamikajo težave z iskanjem kadra.

Na razpisana delovna mesta so prejeli izjemno skromno število prijav. Dokler nimajo ustreznega kadra, pa po normativih ne morejo sprejeti stanovalcev.

Komenda – Po dolgoletnih naprezanjih lokalne skupnosti so v Komendi vendarle dobili dom za starejše, ki ga je zgradila družba SeneCura. Trenutno poteka končno opremljanje notranjosti doma, ki je julija že pridobil uporabno dovoljenje in se pripravlja na sprejem prvih stanovalcev. Zapleta pa se pri iskanju kadra. Vodstvo se je nadejalo, da bo dom prve stanovalce sprejel do jeseni, a se bojijo, da ne bo tako.

Manjka zdravstvenega kadra in kuharjev

»Naša trenutno največja težava, s katero smo se srečevali tudi pri nedavnem odprtju novega doma v Žireh in v SeneCura novem domu Hoče - Slivnica (oba sta že odprta, vendar kapacitete še ne popolnoma izkoriščene), je namreč zaposlovanje ustreznega kadra. Manjka nam predvsem zdravstvenega kadra in kuharjev,« nam je povedala poslovna direktorica družbe v Sloveniji Sanda M. Gavranovič in ob tem dodala, da so za osebje v kuhinji sicer našli začasno zunanjo rešitev.

Kljub razpisom, pomoči lokalne skupnosti, zavoda za zaposlovanje in izobraževalnih ustanov, so na razpisana delovna mesta prejeli izjemno skromno število prijav. Dokler nimajo ustreznega kadra, pa po normativih ne morejo sprejeti stanovalcev.

Kot pravi direktorica, za privabljanje zaposlenih v SeneCurinih domovih uporabljajo različne aktivnosti. S programom Z roko v roki nagrajujejo zaposlene, ki v podjetje pripeljejo deficitaren kader, bolničarjem ponujajo financiranje šolanja ter se povezujejo s srednjimi medicinskimi šolami na tem področju ter zavodom za zaposlovanje. »Zaposlenim kandidatom ponujamo številne ugodnosti, kot so višji regres, božičnica, nagrada ob zaposlitvi za deficitaren kader, plačilo dodatnega kolektivnega nezgodnega zavarovanja, plačilo pokojninske premije, nezgodno zavarovanje, možnost fleksibilnega delovnika …« našteva Gavranovičeva.

V zadnjih dveh letih so v SeneCurinih domovih v Sloveniji zaposlenim izplačali 1200 evrov regresa, dvesto evrov božičnice, poleg katere so dobili tudi novoletno darilo v vrednosti 50 evrov. Zaposlene obdarijo tudi za veliko noč, novoletno darilo pa prejmejo tudi otroci zaposlenih do 12. leta starosti.

Poziv k sistemskim rešitvam

Kot še dodaja Gavranovičeva, za sprejem stanovalcev sicer vlada veliko zanimanje, a postelje brez ustreznega kadra ostajajo prazne, zato poziva tudi k sistemskim rešitvam: »Tako kot mnogi naši kolegi v drugih domovih, pa naj gre za koncesionarje ali javne zavode, menimo, da so na tem področju nujno potrebne sistemske rešitve za ureditev vseh teh zagat, ki jih imamo na področju kadrovske politike v domovih starejših.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasveti pred kurilno sezono / 13:46, 4. oktober

Letos se bo kurilo vse kar je viška po kleteh: krpe, plastika, kante, gume, zeleni obrez... To bo veselje gledat po vasi kaj se kadi iz dimnika.

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...