Jan, Maja in Janez Triler so navdušili obiskovalce. / Foto: Tina Dokl

Na dvorcu zazvenele tudi ljudske pesmi

Tavčarjev dvorec je v večernih urah zažarel v snopih luči ter magičnih melodijah slovenskih ljudskih pesmi in priljubljenih popevk, za katere so bili zaslužni Janez, Maja in Jan Triler.

Visoko pri Poljanah – V čarobnem ambientu Dvorca Visoko v Poljanski dolini je za prijeten poletni večer poskrbela družina Triler, ki je minuli petek tam pripravila prav poseben koncert. Na njem so Janez, Maja in Jan Triler skozi najlepše slovenske ljudske pesmi in priredbe znanih popevk prepletli teme ljubezni, doma in poletja ter med poslušalci ustvarili zares čarobno vzdušje.

Janez Triler, tenorist Slovenskega okteta, je že pred začetkom koncerta pojasnil, da so si Tavčarjev dvorec izbrali, ker ljudske pesmi sodijo na kraj, kjer je živel »klen slovenski rod«. »Že ko smo se lani mudili tukaj, se nam je zdelo, da sem sodijo ljudske pesmi, saj nekako predstavljajo povzetek vsega preteklega. Slovenske ljudske pesmi spadajo na deželo, med ljudi, zato smo si izbrali Dvorec Visok,« je poudaril. Hči Maja, sopranistka, ga je dopolnila: »Tavčarjev dvorec mi je zelo pri srcu, od nekdaj so me fascinirali kraji z dušo in nasploh so mi starinske reči blizu. Zdi se mi, da oddajajo posebno, magično energijo in ustvarijo zgodbo.«

V prvem delu glasbenega večera so izvajalci predstavili nekatere najlepše slovenske ljudske pesmi, kot so Kukavica, Vse tičice lepo pojo, Ne ouri, ne sejaj, Škrjanček poje, medtem ko je bil drugi del posvečen popevkarskemu žanru. Poslušalci so tako lahko uživali tudi v izvedbah pesmi Mi ljudje smo kot morje, Zvezde padajo v noč, Letim, Ljubim in številnih drugih. Zadnja pesem večera z naslovom Kjer je moj dom, cvetijo polja, ki jo je napisala Maja Triler, je njihova najljubša. »Maja je že šesto leto v tujini in roža, o kateri poje, po eni strani simbolizira domovino. Verjamem, da jo je napisala z mislijo na dom,« je ponosno o pesmi nekaj besed povedal njen oče Janez.

Jan Triler, mladi pianist, čigar želja je, da bi postal skladatelj, pa je poudaril: »Ko smo na odru skupaj z družino, je drugače. Čuti se posebna energija. Vsak koncert, ki ga imamo, je nekaj unikatnega, nekaj svojega.« Pred začetkom koncerta je Jan obljubil tudi veliko mero kakovosti in idiličnega vzdušja. In glede na odzive obiskovalcev so jim želeno tudi ponudili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasveti pred kurilno sezono / 13:46, 4. oktober

Letos se bo kurilo vse kar je viška po kleteh: krpe, plastika, kante, gume, zeleni obrez... To bo veselje gledat po vasi kaj se kadi iz dimnika.

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...