V sredo so sprejeli odlok o predmetu in pogojih za podelitev koncesije za graditev žičniških naprav na smučišču Zatrnik. / Foto: Gorazd Kavčič

Ponovno o koncesiji za Zatrnik

Na sredini redni seji je gorjanski občinski svet v drugi obravnavi sprejel odlok o predmetu in pogojih za podelitev koncesije za graditev žičniških naprav na smučišču Zatrnik. Sprejeti odlok po besedah gorjanskega župana Petra Torkarja izkazuje trajnostni razvoj turizma v občini Gorje.

Sprejeti odlok po besedah župana Torkarja izkazuje trajnostni razvoj turizma v občini Gorje.

Zg. Gorje – S sprejetim odlokom občina po besedah župana Torkarja varuje občinsko premoženje, ščiti interese lastnikov zemljišč na območju smučišča in tudi vodne vire, ki so pod Zatrnikom. »V odloku so določeni pogoji, ki jih bo moral potencialni koncesionar izpolnjevati, s tem si bomo zagotovili partnerja, ki bo korekten in bo deloval v prid lokalne skupnosti,« je poudaril župan in dodal, da obenem varujejo tudi javni interes.

»Občina bo namreč v tem postopku zavezala nosilca koncesije, da bo v določnem roku zgradil in uredil celotno smučišče s pripadajočimi objekti,« je dejal župan.

Kot je pojasnil direktor Inštituta za lokalno samoupravo, javne službe in javno-zasebno partnerstvo Boštjan Brezovnik, ki je sodeloval pri pripravi strokovne podlage odloka, odlok najprej predvideva podelitev neposredne koncesije. »V odloku je predviden predhodni postopek z javnim pozivom za oddajo vloge zainteresiranemu koncesionarju, ki bo moral izkazati, da ima veljavno koncesijsko pogodbo in da izpolnjujejo vse druge z zakonom in odlokom zahtevane pogoje. Če se v samem postopku ugotovi, da niso izpolnjeni pogoji, potem občina izvede postopek javnega razpisa, v okviru katerega pa ni pogoj za pridobitev koncesije že veljavno koncesijsko razmerje,« je dejal Brezovnik.

Kot razlog, da odlok ne predvideva le postopka neposredne podelitve koncesije, pa Brezovnik navaja: »Zainteresirano podjetje RTC Zatrnik v predhodnem postopku ni izkazalo, da bi imelo veljavno koncesijsko pogodbo in veljavno koncesijsko razmerje, ki je pogoj za podelitev neposredne koncesije. Med drugim mora imeti predhodno pridobljena tudi vsa soglasja lastnikov nepremičnin, kjer so predvidene žičniške naprave in samo smučišče. Občina namreč nima pravice, da bi posegla v lastninska razmerja, zato bo moral tisti, ki bo želel pridobiti koncesijo, predhodno predložiti soglasja vseh lastnikov zemljišč, da bo lahko opravljal svojo dejavnost,« je povedal Brezovnik; in še: »Odlok je pripravljen v prid RTC Zatrnik, predvsem zaradi tega, ker oni že razpolagajo z večino soglasij, imajo žičniške naprave, ki jih upravljajo, in veljavna uporabna dovoljenja. Pripravljeno je torej vse, da se postopek lahko izpelje zakonito.«

Odlok ne bo omogočil obnove žičniških naprav

Aleš Zalar, direktor RTC Zatrnik, je po sprejemu odloka dejal, da so kot lastnik in upravljavec vlečnic občinski svet, župana Petra Torkarja in občinsko upravo večkrat opozorili, da besedilo odloka ne bo omogočilo postopne obnove žičniških naprav. »Saj je napisano tako, da nihče ne bo mogel pridobiti koncesije zanje, kar ni v javnem interesu, ki naj bi ga odlok zasledoval,« je ocenil Zalar in spomnil, da je občinski svet pred časom zavrnil predlog RTC Zatrnik za podelitev koncesije. »Ker odločitve ni v ničemer obrazložil, je očitno, da je tokratni odlok, ki je bil sprejet na predlog župana, zgolj slaba predstava za javnost, namenjena zlasti volivcem na jesenskih lokalnih volitvah v Gorjah, ki težko sledijo tej več kot dve leti trajajoči koncesijski sagi,« je dejal Zalar, ki meni, da si župan Torkar in njegovi podporniki v občinskem svetu s sprejemom odloka ne prizadevajo, da bi se obnova smučišča in vzpostavitev celoletnega rekreacijskega središča kamalu zgodila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-8/6

torek

-7/8

sreda

-5/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Naklo, 31. januar 2023

Portugalska

IZLETI / Kranj, 1. februar 2023

Letovanje v Izoli

RAZSTAVE / Kranj, 1. februar 2023

Poezija v podobah

OBVESTILA / Kranj, 1. februar 2023

Trening moči in raztezanja

ŠPORT / Zgornja Bela, 1. februar 2023

Telovadba za najlepša leta

GLEDALIŠČE / Kranj, 1. februar 2023

Dr. Prešeren

RAZSTAVE / Radovljica, 1. februar 2023

Darilo ledene dobe

IZLETI / Kranj, 2. februar 2023

Na Sv. Jošt

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.