V Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki imajo zadosti zaposlenih, pred kratkim pa so stanovalcem pripravili tudi poletni piknik. / Foto: Gorazd Kavčič

Alarma glede kadrov še ni

Čeprav so v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka povsem zasedeni, pa težave glede kadrov še obvladujejo ter hkrati že skrbijo za iskanje novih zaposlenih, ki jih bodo kmalu potrebovali v Hiši generacij v Gorenji vasi.

Škofja Loka – »Naš center je trenutno popolnoma zaseden, saj imamo kapaciteto 220 stanovalcev. Ker trenutno ni več con, ki smo jih morali imeti v času covida-19, smo vse prostore hitro zapolnili. Tako trenutno ne sprejemamo novih stanovalcev, čakalne dobe pa skušamo prilagajati potrebam uporabnikov. Za dementne bolnike je treba čakati leto in pol do dve leti, za druge pa je čakalna doba odvisna od tega, na kateri oddelek sodijo,« pravi direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka Silva Košnjek, ki opozarja, da je ob obiskih treba biti previden. »Žal se spet pojavlja več obolenj in zato svetujem, da obiskovalci, ki prihajajo v naš dom na obiske, pridejo le v primeru, če so res zdravi. Prav tako želimo, da ne prihajajo hkrati v večjem številu. Vsi se namreč trudimo, da se virus ne bi širil. Trenutno imamo le posamezne okužbe tako med stanovalci kot zaposlenimi. Vendar ne v hujši obliki. Želimo si, da bi tako ostalo,« pravi Košnjekova.

V okviru CSS Škofja Loka trenutno nastaja tudi nova enota, tako imenovana Hiša generacij v Gorenji vasi, ki se sofinancira z nepovratnimi sredstvi Republike Slovenije in Evropske unije iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. V pritličju bo dnevni center za šest uporabnikov, v prvem nadstropju bo osem postelj in jedilnica, prav tako bo osem postelj v drugem nadstropju. Vse sobe bodo dvoposteljne.

»Gradnja se končuje in že smo v postopkih za pridobivanje uporabnega dovoljenja. Podpisane so že pogodbe za opremo in preostali material, ki ga bomo potrebovali. Tako naj bi bila Hiša generacij zaključena do novega leta, nato pa v začetku leta, januarja ali februarja, pričakujemo prve sprejeme. Vlog za zdaj še ne sprejemamo, čeprav nekateri že sprašujejo zanje. Računamo, da bi jih pripravili do jeseni, bodo pa podobne kot za sprejem v naš center v Škofji Loki. Naj ob tem dodam, da bo Hiša generacij namenjena kratkotrajnim namestitvam, kar pomeni bivanju do tri mesece. Nato se bodo stanovalci vračali v domače okolje in – če bo treba – spet prišli nazaj. Prav tako bo poskrbljeno za dnevno varstvo, saj bomo imeli dnevni center,« pravi Silva Košnjek, ki je vesela, da je zanimanje prostovoljcev za pomoč v Hiši generacij že sedaj precejšnje.

»Sedaj vidimo, da ob gradnji Hiše generacij narašča tudi zanimanje za življenje v njej. In to nas zelo veseli,« dodaja Košnjekova, ki jo vseeno skrbi, kako bodo prebrodili stisko pri zaposlovanju novih kadrov. »Res je, da se povsod, tudi v našem domu, srečujemo s kadrovskimi težavami, moram pa povedati, da grozljivega alarma v našem centru za zadaj še nimamo. Se pa seveda že sedaj trudimo pridobivati zaposlene za vnaprej, saj je zlasti pomanjkanje pri zdravstveno-negovalnem kadru, pa tudi strežnice in kuharice je težko dobiti. Ves čas imamo objavljene razpise in tudi ob tej priložnosti srčno vabim vse, ki jih zanima delo s starejšimi, da se nam pridružijo,« še dodaja direktorica Silva Košnjek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...