Delež kolesarjev se v zadnjih letih vztrajno povečuje. / Foto: Gorazd Kavčič

Večino prekrškov storili kolesarji sami

Od 29. julija do 4. avgusta je potekala preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, med katero so policisti preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila in kako se do kolesarjev obnašajo drugi vozniki.

Kranj – V času akcije, ki jo je koordinirala Agencija za varnost prometa, so policisti ugotovili 771 kršitev cestnoprometnih predpisov – od tega so 680 kršitev, s katerimi je bila ogrožena varnost kolesarjev, zakrivili kolesarji sami, 91 kršitev pa voznikih motornih vozil. Z alkotestom so policisti preverili 572 kolesarjev in ugotovili, da jih je 28 vozilo pod vplivom alkohola. Od vseh ugotovljenih kršitev so v 491 primerih izrekli opozorilo.

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče, v katerih so udeleženi kolesarji, so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oziroma smer vožnje. Policija ob tem tako kolesarje kot voznike motornih vozil poziva, naj prilagodijo hitrost vožnje in upoštevajo pravila glede smeri vožnje, kolesarjem pa še svetuje, naj vselej uporabljajo kolesarske poti, saj so veliko varnejše. »Če ni kolesarske steze ali pasu, naj vozijo čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje. Pozorni naj bodo na prometno signalizacijo. Opazujejo naj promet in predvidevajo ravnanje drugih udeležencev. Pred spremembo smeri vožnje naj večkrat pogledajo, kaj se dogaja za njimi, ter pravočasno in odločno nakažejo svoj namen. Poskrbijo naj, da bo njihovo kolo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. Odsvetujemo pa vožnjo pod vplivom alkohola,« so poudarili na policiji.

Posebna opozorila za varnost kolesarjev gredo tudi voznikom motornih vozil, ki so letošnje tri smrtne prometne nesreče kolesarjev povzročili zaradi neprilagojene hitrosti, izsiljevanja prednosti in nepravilnega prehitevanja kolesarjev. Voznike motornih vozil posebej opozarjajo na prometno pravilo, ki predpisuje najmanjšo bočno razdaljo pri prehitevanju kolesarjev, ki znaša 1,5 metra, kar naj dosledno upoštevajo.

Neprilagojena hitrost

Do 23. julija letos je bilo po začasnih podatkih 744 prometnih nesreč kolesarjev, v katerih je bilo 123 hudo telesno poškodovanih in 527 lažje telesno poškodovanih. Umrlo je deset kolesarjev, enako kot v celem letu 2021. Kar sedem od deset umrlih kolesarjev je smrtno prometno nesrečo povzročilo samih, največ zaradi neprilagojene hitrosti. Kar polovica od smrtnih žrtev v času nastanka prometne nesreče ni uporabljala zaščitne čelade. Tudi od vseh hudo poškodovanih kolesarjev dobra polovica ni nosila zaščitne čelade. Čeprav je njena uporaba obvezna le do 18. leta starosti, Agencija za varnost prometa in policija svetujeta uporabo čelade vsem kolesarjem.

Letos so kolesarji povzročili sedemdeset prometnih nesreč pod vplivom alkohola, en kolesar je kot povzročitelj zato tudi umrl. Zaradi drugih povzročiteljev pod vplivom alkohola pa sta letos umrla dva kolesarja. Med vožnjo s kolesom je prepovedano uporabljati mobilni telefon, do konca julija pa je policija ugotovila že 491 kršitev prepovedi naprav ali opreme, ki motijo pozornost. Agencija za varnost prometa in policija opozarjata še na neuporabo luči in nepravilno stran oziroma smer vožnje, ki sta med pogostejšimi prekrški kolesarjev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.