Nagovor Marije Kolar, predsednice Društva ljubiteljev stare glasbe, na prvem koncertu jubilejnega Festivala Radovljica 2022 / Foto: Jana Jocif, Festival Radovljica

Jubilejni Festival Radovljica

Z dvigom festivalske zastave in prvim koncertom, zasnovanim posebej za to priložnost, se je prejšnji petek v radovljiški cerkvi sv. Petra začel jubilejni Festival Radovljica, ki ga mesto zelo uspešno gosti že štirideset let.

Na letošnjem festivalu se bo v dveh tednih zvrstilo deset koncertnih sporedov z repertoarjem glasbe od 16. do 20. stoletja. Skupaj bo na festivalu nastopilo več kot petdeset umetnikov iz 15 držav. Med njimi so, poudarja dolgoletni umetniški vodja festivala Domen Marinčič, svetovno znani glasbeniki in ansambli, kot so britanski ansambel viol da gamba Fretwork, nemški vokalni ansambel Die Singphoniker, ameriška sopranistka Amanda Forsythe in hrvaški violinist Bojan Čičić.

Koncert, posvečen prav jubileju

Pretekli petek se je festival začel s koncertom Festivalskega baročnega orkestra, ki je bil ustanovljen prav za to priložnost. Otvoritveni koncert, ki ga je umetniško vodil Domen Marinčič, je bil v cerkvi sv. Petra v Radovljici. Večer za tem je v Radovljiški graščini gostovala ameriška zvezdnica, sopranistka Amanda Forsythe, ki je znana po svojih edinstvenih izvedbah baročnih arij, zlasti Händlovih del. Tokrat je z deli Georga Friedricha Händla nastopila ob spremljavi izvrstne italijanske zasedbe Opera Prima in s svojo pojavo, muzikalnostjo in virtuoznimi kreacijami navdušila občinstvo, ki jo je nagradilo z dolgimi ovacijami.

En koncert, dva večera

Ponedeljkov koncert je bil posvečen glasbi skladatelja Antonia Tarsie (1643–1722), dolgoletnega organista koprske stolnice; letos mineva natanko tristo let od njegovi smrti. Zasedba Musica cubicularis je predstavila nekaj novih rekonstrukcij na podlagi notnih fragmentov, ki so se ohranili med njegovimi papirji.

V torek je občinstvo navdušila imenitna izvedba Schubertovega kvarteta Rozamunda in glasba njegovega francoskega sodobnika Georga Onslowa na zgodovinskih glasbilih v izvedbi Godalnega kvarteta Altemps, večer za tem pa zasedba viol da gamba Fretwork s Purcellovimi fantazijami, ki sodijo med vrhunce glasbe za ansambel viol da gamba.

Na petem in šestem koncertu festivala ta petek in soboto bo hrvaški violinist Bojan Čičić izvedel šest Bachovih sonat in partit za violino solo iz leta 1720. Zazvenele bodo na dveh zaporednih večerih, ki štejeta kot en koncert, zato zanju potrebujete eno samo vstopnico, opozarjajo organizatorji, Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica.

Zadovoljni obiskovalci in nastopajoči

Z obiskom so tudi letos za zdaj zadovoljni, je povedala Marija Kolar, predsednica Društva ljubiteljev stare glasbe in vse od ustanovitve dalje duša festivala. »Morda se število obiskovalcev še ne more primerjati s predkoronskim in nekatere je od prihoda v Radovljico odvrnila huda vročina v zadnjem obdobju, a načeloma je dvorana, ki jo vendarle uspemo hladiti, vsak večer polna, naše občinstvo pa so tako ljubitelji vrhunske glasbe iz Radovljice in okolice kot tudi številni turisti in seveda vsi tisti, ki se na koncert pripeljejo s festivalskim avtobusom iz Ljubljane.« Kolarjeva seveda z veseljem pove, kako radi v Radovljico prihajajo glasbeniki. Prijetno vzdušje v mestu, topel sprejem, naklonjeno občinstvo in dobra organizacija so tisto, zaradi česar so festivalu zelo naklonjeni in se radi vračajo v Radovljico.

Tudi letos bo eden od koncertov v Velesovem

V torek bo, spet v cerkvi sv. Petra, nastopil ansambel Phaedrus, ki oživlja pozabljene zvoke ansambla renesančnih prečnih flavt, sledil bo nastop tenorista Aca Aleksandra Bišćevića v petek, 19. avgusta. Nedeljski koncert bo nato v cerkvi v Velesovem, kjer bosta luteransko liturgično glasbo iz Hamburga 17. stoletja z orglami v alternaciji s pevci predstavila organist Márton Borsányi in vokalni ansambel Istvanffy, jubilejni Festival Radovljica 2022 pa bo sklenil nastop skupine Die Singphoniker z deli Carla Orffa v torek, 23. avgusta, v Radovljiški graščini.

Tudi letos domačinka, flavtistka prof. Mateja Bajt v času festivala pripravlja mojstrsko delavnico za kljunaste flavte. Zaključni koncert udeležencev bo v torek, 16. avgusta, v Radovljiški graščini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/5

četrtek

4/6

petek

6/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 8. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Preddvor, 8. december 2022

Praznični piškoti

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

IZLETI / Šenčur, 14. december 2022

Zaključni pohod v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!