Bojan Mijatović / Foto: Aleš Senožetnik

Živali, prijatelji in apno

V sklopu festivalskega dogajanja na Kamfestu sta te dni na ogled tudi fotografski razstavi Bojana Mijatovića in Dušana Letnarja.

Kamnik – Kamfest, ki tradicionalno popestri avgustovske dneve v Kamniku, tudi letos ponuja pestro paleto kulturnih dogodkov. V sklopu t. i. DDV programa festivala sta se v petek in sredo odprli tudi fotografski razstavi Bojana Mijatovića in Dušana Letnarja. Čeprav sta oba avtorja Kamničana, tudi člana Foto kluba Kamnik, pa je v njunem fotografskem izražanju le malo podobnosti.

S krajšim odprtjem je v petek na zidu Kreativne četrti Barutana najprej zaživela Mijatovićeva razstava Živali in prijatelji, ki že z naslovom opozarja na problematiko naslavljanja ali razumevanja pomena in nakaže, da gre za igro. »Ali žival ne more biti prijatelj in prijatelj ne more biti žival?« se sprašuje spremni tekst.

Gre za že tretjo avtorjevo serijo z enakim naslovom, in kot pravi, gotovo ne zadnjo. Tokratna postavitev pa skozi velikoformatne fotografije na barutanskem zidu še dodatno poudari značilen pristop avtorja, sicer diplomanta fotografije na ljubljanskem Vistu, ki trenutno končuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost.

Skozi razstavo Mijatović eksperimentira s svojim fotografskim arhivom, ga raziskuje, manipulira s podobami, intervenira v vsebino fotografij in na ta način razvija sebi lasten jezik. V nekaterih primerih s pomočjo digitalne manipulacije živali spremeni barvo ali pa jih prestavlja v nova okolja, v fotografije vključuje elemente z drugih fotografij … Kljub manipulacijam, ki jih uporablja, pa te ne zamejujejo gledalčevega dojemanja fotografij oz. kot pravi spremni tekst ob razstavi: mu še vedno pušča prosto pot, kako si te podobe razlaga.

V sredo se je v prostorih Foto kluba Kamnik odprla še razstava APN! Dušana Letnarja, s čimer je atelje kamniških fotografov prvič postal tudi razstavni prostor. Če Mijatović z različnimi posegi in eksperimenti raziskuje meje fotografije, Letnar ostaja zvest dokumentarni tradiciji fotografskega ustvarjanja. Kot je v spremnem besedilu zapisal Anže Slana, je avtor izvrsten opazovalec okolice, o čemer priča tudi serija APN!, ki skozi serijo dvanajstih fotografij predstavlja potek žganja apna, nekdaj pomembne dejavnosti na Kamniškem, ki pa vse bolj izginja iz sodobnega življenja. »Dušanova serija APN! ulovi precej fluidno dogajanje, ki mu je priča vedno manj posameznikov, in tako ta spomin ohranja za zanamce,« je svoj zapis zaključil Slana, jaz pa na tem mestu dodajam, da svojstven pečat prizorom kulturne dediščine, ki je vse bolj stvar preteklosti, dajejo tudi fotografije, izdelane na srebrno-želatinast papir v klubski temnici, s čimer je avtor znova dokazal, da obvlada tudi ta del fotografskega ustvarjanja, ga s tem ohranja in neguje ter pomaga, da ne bi (p)ostal le del fotografske zapuščine.

Mijatovičeva razstava je na ogled do nadaljnjega, Letnarjeva pa le še do nedelje med 17. in 21. uro.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

10/14

četrtek

11/18

petek

9/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 10:23, 27. september

Čas je za novega župana.