Bojan Mijatović / Foto: Aleš Senožetnik

Živali, prijatelji in apno

V sklopu festivalskega dogajanja na Kamfestu sta te dni na ogled tudi fotografski razstavi Bojana Mijatovića in Dušana Letnarja.

Kamnik – Kamfest, ki tradicionalno popestri avgustovske dneve v Kamniku, tudi letos ponuja pestro paleto kulturnih dogodkov. V sklopu t. i. DDV programa festivala sta se v petek in sredo odprli tudi fotografski razstavi Bojana Mijatovića in Dušana Letnarja. Čeprav sta oba avtorja Kamničana, tudi člana Foto kluba Kamnik, pa je v njunem fotografskem izražanju le malo podobnosti.

S krajšim odprtjem je v petek na zidu Kreativne četrti Barutana najprej zaživela Mijatovićeva razstava Živali in prijatelji, ki že z naslovom opozarja na problematiko naslavljanja ali razumevanja pomena in nakaže, da gre za igro. »Ali žival ne more biti prijatelj in prijatelj ne more biti žival?« se sprašuje spremni tekst.

Gre za že tretjo avtorjevo serijo z enakim naslovom, in kot pravi, gotovo ne zadnjo. Tokratna postavitev pa skozi velikoformatne fotografije na barutanskem zidu še dodatno poudari značilen pristop avtorja, sicer diplomanta fotografije na ljubljanskem Vistu, ki trenutno končuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost.

Skozi razstavo Mijatović eksperimentira s svojim fotografskim arhivom, ga raziskuje, manipulira s podobami, intervenira v vsebino fotografij in na ta način razvija sebi lasten jezik. V nekaterih primerih s pomočjo digitalne manipulacije živali spremeni barvo ali pa jih prestavlja v nova okolja, v fotografije vključuje elemente z drugih fotografij … Kljub manipulacijam, ki jih uporablja, pa te ne zamejujejo gledalčevega dojemanja fotografij oz. kot pravi spremni tekst ob razstavi: mu še vedno pušča prosto pot, kako si te podobe razlaga.

V sredo se je v prostorih Foto kluba Kamnik odprla še razstava APN! Dušana Letnarja, s čimer je atelje kamniških fotografov prvič postal tudi razstavni prostor. Če Mijatović z različnimi posegi in eksperimenti raziskuje meje fotografije, Letnar ostaja zvest dokumentarni tradiciji fotografskega ustvarjanja. Kot je v spremnem besedilu zapisal Anže Slana, je avtor izvrsten opazovalec okolice, o čemer priča tudi serija APN!, ki skozi serijo dvanajstih fotografij predstavlja potek žganja apna, nekdaj pomembne dejavnosti na Kamniškem, ki pa vse bolj izginja iz sodobnega življenja. »Dušanova serija APN! ulovi precej fluidno dogajanje, ki mu je priča vedno manj posameznikov, in tako ta spomin ohranja za zanamce,« je svoj zapis zaključil Slana, jaz pa na tem mestu dodajam, da svojstven pečat prizorom kulturne dediščine, ki je vse bolj stvar preteklosti, dajejo tudi fotografije, izdelane na srebrno-želatinast papir v klubski temnici, s čimer je avtor znova dokazal, da obvlada tudi ta del fotografskega ustvarjanja, ga s tem ohranja in neguje ter pomaga, da ne bi (p)ostal le del fotografske zapuščine.

Mijatovičeva razstava je na ogled do nadaljnjega, Letnarjeva pa le še do nedelje med 17. in 21. uro.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/8

ponedeljek

5/7

torek

-0/6

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 5. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2022

Miklavževanje na Mestnem trgu

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

 

 
 

 

 
 
 

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...

Vlada za prostorsko načrtovanje priključka / 11:31, 1. december

A to je tisti avtocestni priključek, proti kateremu je bila Lenči osebno proti?

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 07:40, 1. december

V Kranju skoraj ne slišiš več govort po slovensk.
Preberte kaj je eden s telefonom (sem slučajno hodil za njim) reku:
" Izgleda da su antibiotici prijeli."

Ne le trije referendumi / 07:14, 1. december

Kar se mene tiče, so bile vlade JJ najboljše za Slovenijo. V njegovem zadnjem, kratkem mandatu, pa se je začela graditi še cesta od Hotemaž...