Jan Kejžar / Foto: Alenka Brun

Tržn'ca lokalnih dobrot

Tako so v Hotelu Bohinj poimenovali tržnico lokalnih ponudnikov, ki jo vsako nedeljo v dopoldanskih urah poletnih mesecev gosti Hotel Bohinj v Ribčevem Lazu.

Tokrat je stojničarjem zagodlo vreme, zato so jih iz simpatičnega travnega preddverja hotela preselili v notranjost. Kljub slabemu vremenu smo na mini tržnici srečali tri nasmejane prodajalce lokalnih dobrot.

Monika Ravnik je na stojnici prodajala predvsem sire sirarne Pr' Prangarčk iz Broda. Razložila nam je, da je sedaj sicer nosilka dopolnilne dejavnosti na domači kmetiji Andreja Ravnik. S siri se ukvarjajo resneje že od leta 2010, pri njih pa smo naleteli tudi na Šemrove divjačinske salame, ki pa prihajajo z Jezerskega. Izvemo, da njihov sir lahko okušajo tudi gostje Hotela Bohinj, kar izhaja iz odločitve, da v hotelu že od njegovega odprtja sodelujejo z lokalnimi dobavitelji različnih domačih izdelkov.

Marijo Žvan smo ponovno srečali s »štrikarijo« v rokah. Uživa v ustvarjanju z domačo ovčjo volno in resnično spretno vrti pletilke. Prihaja s kmetije Pr' Vandrovc iz Bohinjske Bistrice. Ponudba na njeni stojnici je bila bogata in raznovrstna; ponuja svoje izdelke in izdelke drugih bohinjskih pridelovalcev. Stojnica se je šibila pod marmeladami, vložninami, čaji, salamami, krhlji, siri, zaseko, medom. Včasih tudi kaj speče, nam je zaupala. Takrat lahko pri njeni stojnici pridejo na svoj račun ljubitelji kruha, zavitkov in buhteljnov, na primer. Nedavno smo jo lahko srečali tudi na tržnici v Radovljici, je še dodala. Izvedeli smo tudi, da so njeni izdelki in dobrote nosilci blagovne znamke Bohinjsko, med prejetimi certifikati pa je najnovejšega prejela nedavno. In sicer znak kakovosti Triglavskega narodnega parka.

Kot zadnji pa je na stojnici okusne domače dobrote na ogled in v nakup ponujal Jan Kejžar, nečak Simone Kejžar s kmetije Pr' Tonejovc. Doma je iz Gorij in je za pot do Bohinja potreboval malce več časa, saj je turistična sezona na višku in so ceste polne pločevine – ob nedeljah predvsem dnevnih turistov. Tudi to, da je bilo minulo nedeljsko jutro bolj čemerno, ni veliko vplivalo na odločitev številnih, da se odpeljejo do Bohinja, če so se namenili. Zlasti pa so se nižjih temperatur razveselili kolesarji. Od ponujenega na njegovi stojnici so bili na prvi pogled najbolj vabljivi kosi sveže skutne pite z borovnicami in prekmurske gibanice. Ne dvomimo, da se je po končani tržnici domov odpeljal s praznim »plehom«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.