Obiskovalci se skozi iskanje dnevnika spoznajo z bogato rateško kulturo. / Foto: Tina Dokl

V Kajžnkovo hišo po zabavno zgodovinsko izkušnjo

V Ratečah se je nedavno odprl novi Escape muzej (muzej pobega), ki obiskovalcem poskuša približati zgodovino na igriv in zabaven način, vendar vseeno ohranja temelje muzejske zbirke.

Doživetje »pobega« temelji na iskanju skritega dnevnika Josipa Lavtižarja, lokalnega kronista in svetovljana, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje kot župnik služboval v Ratečah.

Rateče – Ob vstopu v Kajžnkovo hišo obiskovalca preplavijo občutki domačnosti, topline in tradicije ter na prvi pogled res ne deluje, da se v ozadju skriva drugačno raziskovanje preteklosti. Nejc Poljanec, muzejski vodič, poudarja, da je bilo glavno vodilo pri oblikovanju muzeja, kako ljudem približati bogato rateško zgodovino na drugačen, atraktiven in zabaven način. Povezali so se z Escapeboxom in ustvarili enega izmed prvih Escape muzejev v Evropi in prvega v Sloveniji.

Doživetje muzeja temelji na iskanju skritega dnevnika Josipa Lavtižarja, lokalnega kronista in svetovljana, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje kot župnik služboval v Ratečah. Zaradi strahu pred pozabo tradicije in idiličnega vaškega življenja je rateško dediščino zapisal v dnevnik, vendar je ta izginil. Legenda pravi, da so ga našli na mestu Kajžnkove hiše, toda pretkani domačini naj bi dnevnik skrili in ostali so samo namigi, na podlagi katerih je skrivnost izgubljenega zapisa lahko ponovno obujena.

Obiskovalci ob začetku igre, razdeljene na pet poglavij in razprostrte po treh nadstropjih, prejmejo knjigo z jasnimi, preglednimi in natančnimi navodili ter zemljevid hiše, s katerim se orientirajo. Skozi reševanje domiselnih in zanimivih nalog se udeleženci igre pomikajo po časovni premici rateške zgodovine, ki jih sprva locira na začetke rateških rokopisov ter popelje vse tja do prvih poletov v Planici.

Vsako poglavje igre vsebuje nalogo, na podlagi katere obiskovalci zbirajo simbole, ključne za končno rešitev in najdbo dnevnika. Simbole si izrisujejo na priloženi list, ki hkrati predstavlja tudi zadnjo stran Lavtižarjevega dnevnika in je nujno potreben za razvozlanje rateške skrivnosti. Prvo poglavje se sicer začne v pritličju, vendar Poljanec pojasni, da si obiskovalci lahko poljubno izberejo vrstni red reševanja ugank. Obenem poudarja, da je igra primerna za vse starostne skupine, družine, mlajše in starejše, saj za njeno reševanje ni potrebno nobeno predznanje, na voljo pa je sodelovanje v štirih jezikih.

»Eden izmed glavnih izzivov ustvarjalcev je bil, kako igro vključiti v muzej, ne da bi ta delovala invazivno in škodovala prvotnemu namenu muzeja, vendar je sami muzejski zbirki dodanih zelo malo elementov, ki pa se skupaj lepo povežejo v zgodbo Lavtižarjevega dnevnika,« navaja Poljanec.

Ob atraktivni ideji in zanimivi izvedbi Kajžnkova hiša še vedno ohranja podobo muzeja in obiskovalci, ki si nameravajo ogledati samo muzejsko zbirko, doživetja »pobega« praktično ne bodo opazili. Za tiste, ki si želijo drugačne zgodovinske izkušnje, pa je muzej odlična izbira za popestritev dneva in nabiranje novih znanj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...