Od leve: Aleš Robič v imenu Društva GRS Kranjska Gora, Janez Zajšek in Brigita Pirc, Franc (Franjo) Potočnik in župan Janez Hrovat / Foto: Tina Dokl

Z enotno vizijo do skupnega uspeha

Osrednja slovesnost ob prazniku Občine Kranjska Gora je bila na predvečer praznika, v soboto, 6. avgusta. Občinska priznanja so podelili Društvu Gorska reševalna služba (GRS) Kranjska Gora, Janezu Zajšku in Brigiti Pirc iz Mojstrane ter Francu (Franju) Potočniku iz Mojstrane.

Kranjska Gora – Občina Kranjska Gora slavi svoj praznik 7. avgusta, na dan, ko je pred 127 leti domoljub, planinec, graditelj planinskih postojank, glasbenik in župnik Jakob Aljaž postavil stolp na vrh Triglava. Osrednja slovesnost je bila na predvečer praznika na Trgu na Gorici v Kranjski Gori.

Domači župan Janez Hrovat se je zahvalil vsem in vsakemu posebej v občini, ki prispevajo na različnih področjih svojega delovanja, ki se trudijo za enotno občino, da o njej lahko govorimo kot o zgodbi o uspehu. »Od srca hvala vsem, ki ste mi pomagali v teh osmih letih to zgodbo o uspehu tudi dosanjati.« Poudaril je izjemno delovanje Jakoba Aljaža v teh krajih, omenil športne zanesenjake, ki so še dodatno utrdili sloves te smučarske in nordijske destinacije. Do FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023, največje prireditve v občini in ene največjih v Sloveniji, pa je bilo na dan občinske slovesnosti še 198 dni.

Investicije v občini so plod enotne vizije z veliko vložene energije, je poudaril župan Hrovat. Posebej je omenil pridobljena nepovratna državna, evropska sredstva, samo v zadnjih dveh letih je bilo sofinanciranih za več kot dva milijona evrov projektov, s pomočjo katerih je v Mojstrani nov vrtec, v nadaljevanju še prizidek vrtca, tudi vodohran Alpina v Kranjski Gori, ki je v gradnji …, in kar osem milijonov sofinanciranih sredstev za nov investicijski zagon za RTC Žičnice Kranjska Gora.

Občinski nagrajenci

Posebno zahvalo je župan namenil prejemnikom priznanj. Franjo Potočnik iz Mojstrane je bil mladinski reprezentant v smučarskem teku in trener, član atletskega kluba ŽAK Ljubljana kot tekač na dolge proge in v hitri hoji s številnimi odličji. Leta 2000 je za svojo 65-letnico s humanitarno noto za jeseniško bolnišnico opravil 366 vzponov na Triglav v 278 dneh. Tisoči vzpon je opravil pri osemdesetih letih. Pel je v zboru, pisal besedila za pesmi, se ukvarjal z umetnim kovaštvom, slikarstvom, fotografiranjem. V rokopisu ima 2500 pesniških kitic in 400 aforizmov, za katere načrtuje knjižno izdajo.

Brigita Pirc in Janez Zajšek iz Mojstrane sta zadnjih dvajset let upravljala tamkajšnje smučišče. Skrbela sta za brezhibno delovanje naprav, se trudila z izdelavo umetnega snega in prirejala dogodke. S svojo požrtvovalnostjo in ljubeznijo do vasi pod Triglavom sta omogočila generacijam otrok, da so na smučeh preživljali zimske dni, in ohranila tradicijo smučanja v Mojstrani, s katero bo po njuni zaslugi lahko nadaljeval novi lastnik žičnice. Sta tudi prizadevna člana TD Dovje - Mojstrana.

Društvo GRS Kranjska Gora nadaljuje tradicijo lokalnih zanesenjakov, ki so pred 110 leti v gostilni Pr' Vrbaniju ustanovili prvo rešilno postajo pri nas, takrat v okviru Slovenskega planinskega društva. Leta 2019 so ustanovili samostojno Društvo GRS Kranjska Gora, ki ima danes 45 članov, intervencij se udeležuje 28 gorskih reševalcev. Člani se redno usposabljajo, izvajajo preventivne akcije za večjo varnost v gorah, sodelujejo s sosednjimi društvi GRS ... in poudarjajo, da je gorsko reševanje timsko delo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/13

četrtek

12/18

petek

12/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.