Za brezplačne higienske pripomočke za ženske

Brezplačni menstrualni higienski pripomočkiv sanitarijah izobraževalnih zavodov so v tujini že dokaj razširjeni, k njihovi uvedbi v Sloveniji pa pozivata vodstvi Dijaške organizacije Slovenije in Študentske organizacije Slovenije.

Kranj – Predsedstvi Dijaške organizacije Slovenije (DOS) in Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) sta na pristojne institucije naslovili pobudo za uvedbo brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov v sanitarijah izobraževanih ustanov ter drugih javnih objektih.

V pozivu so opozorili na tegobe, s katerimi se srečujejo ženske skozi menstrualni cikel, in poudarili, da nakup higienskih pripomočkov ne bi smel biti med njimi. Tako v tujini kot v tudi v Sloveniji se pojavljajo primeri, ko si posameznice ne morejo privoščiti vložkov in tamponov, kar ima največkrat za posledico improvizacijo s toaletnim papirjem.

V pozivu so poudarili dobre prakse iz tujine in tudi Slovenije. Na Gimnaziji Novo mesto so namreč začeli z akcijo Rabiš? Vzemi. Imaš? Pusti., v okviru katere so dijaki v toaletnih prostorih namestili posebne škatle, ki so jih napolnili s higienskimi pripomočki.

Podobno so storili tudi na I. gimnaziji v Celju, kjer so na pobudo dijaške skupnosti in ob podpori vodstva šole v šolske toaletne prostore namestili posebne košarice s higienskimi vložki in tamponi, ki so namenjeni vsem dijakinjam, financirajo pa se iz šolskega sklada.

DOS in ŠOS sta v pozivu osvetlila tudi potrebo po dolgoročnih, sistemskih rešitvah, ki se nanašajo na ozaveščanje o pomenu menstrualnega zdravja in higiene, ter Vlado RS, pristojna ministrstva in NIJZ pozvala k zagotovitvi brezplačnih higienskih pripomočkov na vseh ravneh izobraževalnih ustanov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/20

nedelja

5/21

ponedeljek

4/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Trboje, 2. oktober 2022

Jesenski dan ob Trbojskem jezeru

OBVESTILA / Cerklje, 3. oktober 2022

Namizni tenis

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Rdeča luč jih ne ustavi / 22:11, 1. oktober

AAUUUČ hudo za gorenjski žep.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 22:02, 1. oktober

Kako pa jaz tega Človeka spoštujem, občudujem... <3

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 21:05, 1. oktober

Radovljica nima niti enega krožišča! Ali obstoja še kakšno mesto v Sloveniji, da ga nima? Ups, ima, čokoladni divan na Savnikovem trgu!

So zvonovi res preglasni / 15:26, 1. oktober

Rdjavome ku*cu i dlake smetajuhttps://www.youtube.com/watch?v=sR70jCYBrpw&ab_channel=MicaTrofrtaljka-TopicI to mi je neko muškoi gradjanin s...

So zvonovi res preglasni / 11:22, 1. oktober

Pečečnik ni dobil gradbenega dovoljenja, ker bi gradbeni stroji povzročali prevelik hrup prebivalcem ob Plečnikovem stadionu. Sem prepričan,...

Novosti na kranjskih šolah / 10:15, 1. oktober

Tu smo se včasih izobraževali strojniki in električarji. Zdaj je edina šola za ti dve smeri na Zlatem polju. Nimam nič proti učenju glasben...

So zvonovi res preglasni / 10:09, 1. oktober

Nekaj v primerjavo z zakoni, katere enkateri lahko brez problema kršijo:V pristojnosti policije pa je izvajanje ukrepov za prekrške po 8. čl...