Z vodikom in fotovoltaiko na strehah bodo zagotavljali dovolj energije za delovanje kranjske vojašnice. / Foto: Tina Dokl

Vodikove polnilnice za vojsko

Vlada je v načrt razvojnih programov ministrstva za obrambo do leta 2025 uvrstila pilotni projekt samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije v kranjski vojašnici.

Kranj – Vlada je v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 pri ministrstvu za obrambo uvrstila tudi projekt ResHUB – vozlišče v vojašnici Petra Petriča Kranj. Gre za pilotni projekt samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije z izhodiščno vrednostjo skoraj 13,2 milijona evrov, financiranje pa zagotavljata evropski Sklad za podnebne spremembe in zasebni partner. Ta še ni izbran, so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Energetska samooskrba vojašnic

Namen in cilj projekta je zgraditi zmogljivost dolgoročne samooskrbe obrambnih infrastrukturnih kapacitet v Republiki Sloveniji in Evropski uniji, ki oskrbujejo z energijo vozila in opremo, nastanitvene, obrambne in ostale objekte v vojašnici Kranj. Gre za tehnologije, ki temeljijo na obnovljivih virih energije, shranjevanju energije v vodiku, soproizvodnji elektrike in toplote ter distribuciji energije. Vzporedno se dopolnjujejo transportne zmogljivosti obrambnih sil (Slovenske vojske in Uprave RS za zaščito in reševanje) z opremo, ki jo poganjajo tehnologije na električni pogon, pojasnjujejo na ministrstvu.

Polkovnik Robert Šipec iz Direktorata za logistiko ministrstva za obrambo je že pred časom predstavil, da bodo v kranjski vojašnici postavili toplotne črpalke in fotovoltaično elektrarno v velikosti devet tisoč kvadratnih metrov, kar pomeni približno 1,7 gigavatne ure proizvedene električne energije na leto. »Postavlja se elektrolizer za proizvodnjo vodika, torej se bo vodik proizvajal lokalno iz obnovljivih virov energije. Postavljen bo tudi zalogovnik za hranjenje do pet ton vodika. Postavljamo tudi gorivne celice za proizvodnjo elektrike in toplote, ki potrebujejo za delovanje tudi manjšo baterijo. In postavljamo vodikovo polnilnico, ki bo zmožna črpati v transportna vozila okoli dvesto kilogramov vodika na dan. To pomeni, da bi lahko z osebnimi vozili prevozili 3,2 milijona kilometrov na leto ali štiristo tisoč kilometrov s tovornjaki in avtobusi. Hkrati bomo postavili hitre in klasične električne polnilnice, preuredili bomo tudi promet,« je pojasnil.

Vodikova polnilnica tudi za prebivalstvo

Poveljnik kranjske vojašnice polkovnik Franjo Lipovec pa je o načrtovanem projektu povedal: »Vodikove polnilnice bodo ogromna pridobitev za vojsko, saj si bomo z vodikom in fotovoltaiko na strehah naših objektov zagotavljali dovolj energije za delovanje vojašnice.«

Kot je dodal, projekt pomeni pridobitev tudi za lokalno skupnost, saj je predvidena tudi ureditev vodikove polnilnice za prebivalstvo, predvsem pa za mestne avtobuse.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

10/13

četrtek

12/18

petek

12/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.