Veliko platno v Zdraviliškem parku je pripravljeno za teden druženja na festivalu Kino Bled. / Foto: Arhiv Kino Bled

Teden dobrega filma

Včeraj projekcija presenečenja, vsak dan odlični filmi, za zaključek v nedeljo film Neke vrste nebesa. To je četrta izvedba festivala Kino Bled, ki bo ves teden potekal v Zdraviliškem parku in Festivalni dvorani.

Bled – Predigra letošnjega festivala Kino Bled je že včeraj postregla s filmom presenečenja, uradno pa bodo teden izbranih kvalitetnih filmov zagnali danes zvečer, ko bo koncertu Samuela Bluesa in slovesnemu odprtju na velikem platnu v Zdraviliškem parku sledila komedija Inventura v režiji Darka Sinka.

Zgodovina festivala je sicer kratka, a trdnih temeljev. Mladi blejski filmofili so se pred štirimi leti lotili organizacije festivala, saj na Bledu že dolgo ni kinodvorane. Po prvi ediciji Kina Bled so festival v sicer omejeni obliki pripravili tudi v letih epidemije, letos pa ga širijo. Poleg 17 celovečernih filmov, ki bodo na obeh prizoriščih na ogled tja do nedelje, so se organizatorji namreč odločili povabiti filmske ustvarjalce z vsega sveta, naj prijavijo svoje kratke filme.

»Pripravili smo tekmovalni program v štirih kategorijah: komedija, duševno zdravje, distopija/utopija in naravoljubje. Izmed šestdesetih prijavljenih filmov smo za predvajanje izbrali najboljše iz vseh štirih kategorij,« pojasnjuje umetniški vodja Kina Bled Aljaž Markelj in poudarja, da gre za teme, ki so v zadnjih letih najbolj prišle do izraza: »Epidemija je med ljudmi, še posebno mladimi, imela velik vpliv na poslabšanje duševnega zdravja, morda je tudi kvalitetna komedija tisto, kar potrebujemo; suše, požari, poplave, taljenje ledenikov so resna opozorila, da z naravo ne ravnamo najbolje, distopija in utopija pa sta odziv na stanje v družbi, v kateri prihaja do nesmiselnih vojn, nacionalizmov, nestrpnosti … Filmski ustvarjalci razmišljajo tako v optimistični kot pesimistični smeri.« Filmi se potegujejo za rajsko ptico, unikatno izdelano skulpturo iz lesa avtorja Klemena Razingerja.

»Letos smo tudi nadgradili spremljevalni program z delavnicami, pogovori, potopisnimi predavanji, športnimi aktivnostmi, jutranjo jogo, razširili pa bomo tudi gostinsko ponudbo v Zdraviliškem parku. Tam bo znova tudi osrednji del festivala, kjer bomo predvajali brezplačne projekcije,« dodaja Matevž Polajnar iz organizacijske ekipe festivala.

Če bodo večerne projekcije na prostem, pa bo od srede naprej v Festivalni dvorani v popoldanskem terminu potekal tudi plačljivi del programa – cena vstopnic za posamezen film je 5 evrov, pri čemer je v ceno vštet tudi kratki film iz tekmovalnega sklopa. Če bi si radi ogledali več predstav in obiskali več dogodkov, boste lahko posegli po enem od abonmajev (festivalskem, vikend in otroškem). V Festivalni dvorani bodo odprli tudi Čuječo sobo – to je sobo za oddih, navdih in nego duševnega zdravja. Organizator pa bo pripravil tudi nekaj pogovorov o posameznih filmih, v petek, soboto in nedeljo pa bodo v dopoldanskem času še filmi za otroke, ki jih bodo spremljale otroške delavnice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...