Da čistilna naprava na Bledu dobro deluje, je Anže Bizjak dokazal tudi z vzorcema vode. Na levi vzorec ob pritoku v čistilno napravo, na desni vzorec ob iztoku iz čistilne naprave. / Foto: Tina Dokl

Voda onesnažena s fekalijami

Društvo za varstvo okolja Bled je pred dnevi opozorilo, da na vrhuncu turistične sezone večje količine zaudarjajočih odplak preplavljajo strugo potoka Jezernica na Bledu.

Bled – Pred kratkim je tik pred izlivom potoka Jezernica na Bledu član Društva za varstvo okolja Bled opazil, da se v potok in kasneje v Savo Bohinjko iz cevi razbremenilnika čistilne naprave izlivajo večje količine sanitarnih odplak. »Potok povsem spominja na kanalizacijski kanal, voda je motna in rjavih odtenkov. Veje grmov, ki obraščajo strugo, pa so povešene ob teži večjih ostankov sanitarnih pripomočkov,« so pojasnili v izjavi za javnost in dodali, da bi bilo ostankov še več, če ne bi bila ob iztoku cevi v potok nameščena posebna naprava, ki prestreže večje kose toaletnega papirja. Razbremenilnik odplake zaustavi, preden jih črpalka črpa naprej na čistilno napravo, ob viških vode pa se višek prelije v potok, so opozorili v društvu.

Evtanazirali 25 tisoč rib

Izlitje sanitarnih odplak vpliva tudi na strugo reke Save Bohinjke, kjer se razraščajo alge. Onesnažena reka naj bi po navedbah društva povzročila prebavne težave domačim kopalcem in tujim gostom bližnjega hotela ter glampinga, ki naj bi po tem, ko so se zadrževali ob reki, dobili okužbo, ki se odraža v črevesnih motnjah. O izbruhu bolezni so obvestili tudi območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poleg tega naj bi pred dvema tednoma v ribogojnici Ribiške družine Radovljica, ki za delovanje prejema vodo iz Save Bohinjke, prišlo do zastrupitve vseh 25.000 rib, ki jih je bila družina primorana evtanazirati. Območje izliva in pogina rib so si ogledali tudi policisti in kriminalisti Policijske uprave Kranj, ki so odvzeli vzorce vode in jih poslali na analizo.

Čistilna naprava deluje odlično

Anže Bizjak, direktor komunalnega podjetja Čista dolina – SHW, ki je del skupine WTE in ki kot koncesionar skrbi za blejsko kanalizacijsko omrežje, je zagotovil, da čistilna naprava deluje odlično, kar dokazujejo vsi monitoringi. Dodal je, da čistilna naprava ni poddimenzionirana, je pa preobremenjen kanalizacijski sistem. »Ampak ne zaradi fekalij, temveč zato, ker je v stari mešani sistem speljana tudi čista izvirska voda,« je pojasnil in poudaril, da se z državo že 15 let trudijo dogovoriti, da bi izvirske vode speljali iz tega kanala v Blejsko jezero, saj zaradi njih pred čistilno napravo prihaja do razbremenjevanja, ker sistem takšne količine vode ne more sprejeti. Kot problem je še poudaril tudi pomanjkanje vode, zaradi česar v vodi ni kisika, nastajajo alge, ki se zadržujejo na jezovih in gnijejo ter povzročajo onesnaženje.

Da čistilna naprava dela dobro, verjame tudi predsednik Društva za varstvo okolja Bled Miha Žvan. »Problem je v tem, kar steče pred čistilno napravo iz razbremenilnikov,« je dodal Žvan in še opozoril, da je čistilna naprava narejena za 14.000 ljudi, Bled pa ima skupaj z Gorjami 11.000 prebivalcev in več kot 8000 turističnih ležišč ter vrsto dnevnih obiskovalcev.

Voda pomešana s fekalijami

Kot so za STA pojasnili na Agenciji RS za okolje, so takoj po seznanitvi z onesnaženjem opravili terenski pregled, ob tem pa ugotovili, da je prišlo do izlitja s fekalijami pomešane vode, in sicer zaradi s fekalijami obremenjene vode ob nizkem vodostaju. V naslednjih dneh bodo pregledali tudi poročila obratovalnega monitoringa blejske čistilne naprave in preverili podatke monitoringa Save Bohinjke.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.