Da čistilna naprava na Bledu dobro deluje, je Anže Bizjak dokazal tudi z vzorcema vode. Na levi vzorec ob pritoku v čistilno napravo, na desni vzorec ob iztoku iz čistilne naprave. / Foto: Tina Dokl

Voda onesnažena s fekalijami

Društvo za varstvo okolja Bled je pred dnevi opozorilo, da na vrhuncu turistične sezone večje količine zaudarjajočih odplak preplavljajo strugo potoka Jezernica na Bledu.

Bled – Pred kratkim je tik pred izlivom potoka Jezernica na Bledu član Društva za varstvo okolja Bled opazil, da se v potok in kasneje v Savo Bohinjko iz cevi razbremenilnika čistilne naprave izlivajo večje količine sanitarnih odplak. »Potok povsem spominja na kanalizacijski kanal, voda je motna in rjavih odtenkov. Veje grmov, ki obraščajo strugo, pa so povešene ob teži večjih ostankov sanitarnih pripomočkov,« so pojasnili v izjavi za javnost in dodali, da bi bilo ostankov še več, če ne bi bila ob iztoku cevi v potok nameščena posebna naprava, ki prestreže večje kose toaletnega papirja. Razbremenilnik odplake zaustavi, preden jih črpalka črpa naprej na čistilno napravo, ob viških vode pa se višek prelije v potok, so opozorili v društvu.

Evtanazirali 25 tisoč rib

Izlitje sanitarnih odplak vpliva tudi na strugo reke Save Bohinjke, kjer se razraščajo alge. Onesnažena reka naj bi po navedbah društva povzročila prebavne težave domačim kopalcem in tujim gostom bližnjega hotela ter glampinga, ki naj bi po tem, ko so se zadrževali ob reki, dobili okužbo, ki se odraža v črevesnih motnjah. O izbruhu bolezni so obvestili tudi območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poleg tega naj bi pred dvema tednoma v ribogojnici Ribiške družine Radovljica, ki za delovanje prejema vodo iz Save Bohinjke, prišlo do zastrupitve vseh 25.000 rib, ki jih je bila družina primorana evtanazirati. Območje izliva in pogina rib so si ogledali tudi policisti in kriminalisti Policijske uprave Kranj, ki so odvzeli vzorce vode in jih poslali na analizo.

Čistilna naprava deluje odlično

Anže Bizjak, direktor komunalnega podjetja Čista dolina – SHW, ki je del skupine WTE in ki kot koncesionar skrbi za blejsko kanalizacijsko omrežje, je zagotovil, da čistilna naprava deluje odlično, kar dokazujejo vsi monitoringi. Dodal je, da čistilna naprava ni poddimenzionirana, je pa preobremenjen kanalizacijski sistem. »Ampak ne zaradi fekalij, temveč zato, ker je v stari mešani sistem speljana tudi čista izvirska voda,« je pojasnil in poudaril, da se z državo že 15 let trudijo dogovoriti, da bi izvirske vode speljali iz tega kanala v Blejsko jezero, saj zaradi njih pred čistilno napravo prihaja do razbremenjevanja, ker sistem takšne količine vode ne more sprejeti. Kot problem je še poudaril tudi pomanjkanje vode, zaradi česar v vodi ni kisika, nastajajo alge, ki se zadržujejo na jezovih in gnijejo ter povzročajo onesnaženje.

Da čistilna naprava dela dobro, verjame tudi predsednik Društva za varstvo okolja Bled Miha Žvan. »Problem je v tem, kar steče pred čistilno napravo iz razbremenilnikov,« je dodal Žvan in še opozoril, da je čistilna naprava narejena za 14.000 ljudi, Bled pa ima skupaj z Gorjami 11.000 prebivalcev in več kot 8000 turističnih ležišč ter vrsto dnevnih obiskovalcev.

Voda pomešana s fekalijami

Kot so za STA pojasnili na Agenciji RS za okolje, so takoj po seznanitvi z onesnaženjem opravili terenski pregled, ob tem pa ugotovili, da je prišlo do izlitja s fekalijami pomešane vode, in sicer zaradi s fekalijami obremenjene vode ob nizkem vodostaju. V naslednjih dneh bodo pregledali tudi poročila obratovalnega monitoringa blejske čistilne naprave in preverili podatke monitoringa Save Bohinjke.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...