Pred odhodom na dopust poskrbite za varnost telefona. / Foto: Tina Dokl

Poskrbite za varnost telefona

V Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so pripravili nekaj napotkov, kako poskrbeti za zaščito naših telefonov, še posebno v času dopustov. Ob tem poudarjajo, da čeprav nam telefoni omogočajo dostop do številnih storitev in da v njih hranimo nešteto pomembnih datotek, pa mnogi uporabniki ne poskrbijo za ustrezno zaščito.

Kranj – Pred odhodom na dopust večina ljudi poskrbi za turistično zavarovanje za primer, da bi šlo kaj narobe. »Vendar se lahko tako, kot se lahko na počitnicah poškodujemo ali zbolimo, kaj pripeti našemu telefonu,« poudarjajo v Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT in dodajajo: »Če pride do takšnega neugodnega scenarija, nam bodo življenje izjemno olajšali opisani koraki, ki pa jih moramo narediti še pred odhodom na dopust.«

Če imate za dostop do uporabniških računov, kot je Gmail ali družbena omrežja omogočeno dvofaktorsko avtentikacijo, potem veste, da drugi faktor običajno prejmete po telefonu. »Naj bo to SMS ali generator kod, v vsakem primeru boste brez telefona težko dostopali do svojih računov. Pred odhodom na dopust si zato zapišite t. i. backup kode za dostop do vaših računov, ki jih navadno najdete pod razdelkom dvofaktorska avtentikacija med nastavitvami za varnost,« pojasnujejo.

Velika večina ima na telefonu naloženo spletno banko in morda še bančno aplikacijo, ki nam omogoča plačila s telefonom. »V primeru kraje ali izgube telefona bi lahko neznanec dobil dostop do našega bančnega računa in nam povzročil znatno finančno škodo. Pred odhodom si zato zapišite kontakt banke in tudi izdajatelja plačilne kartice, da jih lahko nemudoma kontaktirate in onemogočite aplikacijo oziroma prekličete plačilne kartice,« poudarjajo.

Mednarodna identiteta mobilnega terminala (IMEI) je edinstvena identifikacijska ali serijska številka vaše naprave. »IMEI nam pride prav predvsem v primeru izgube ali kraje naprave, saj lahko z njo organi pregona hitreje locirajo napravo. Številko IMEI najdete na embalaži, garancijskem listu in med informacijami o telefonu, prav tako pa se bo izpisala na zaslonu, če pokličete *#06#,« so dodali.

Da bodo vaše datoteke in kontakti vedno na varnem, tudi v primeru nezgode s telefonom, pred odhodom obvezno izvedite varnostno kopiranje. »Označite datoteke in podatke, ki jih pod nobenim pogojem ne želite izgubiti, ter jih kopirajte na zunanji disk ali v oblak,« so opisali in dodali, da vam bo v primeru izgube ali kraje telefona pri iskanju njegove lokacije zelo v pomoč storitev »Find my device«, s katero boste lahko izvedeli zadnjo ali trenutno lokacijo telefona, vendar samo v primeru, da ste imeli lokacijo že predhodno omogočeno.

Pri povezovanju v internet v SI-CERT raje kot brezplačno omrežje Wi-Fi priporočajo mobilni prenos podatkov. Ko se v internet vseeno povezujete prek Wi-Fi, izberite znano omrežje, ki je po navadi tudi zaščiteno z geslom. »Za dostop do občutljivih podatkov uporabite zaščiteno VPN povezavo. Če nimate lastne VPN rešitve, pred odhodom preglejte izbiro VPN ponudnikov na spletu.«

Prva linija obrambe naših telefonov pred vdori je zaklepanje zaslona. Pri tem je pomembno, da izberemo način zaklepanja, ki nudi visoko stopnjo zaščite. »Načeloma sta najbolj varna načina zaklepanja našega telefona geslo in PIN. Dobro raven zaščite nudijo tudi biometrični podatki, kot sta prstni odtis ali prepoznavanje obraza.« Ne glede na stopnjo varnosti posameznega načina zaklepanja pa v SI-CERT opozarjajo, da je vsak način zaklepanja boljši kot nikakršen.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

zmerno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasveti pred kurilno sezono / 13:46, 4. oktober

Letos se bo kurilo vse kar je viška po kleteh: krpe, plastika, kante, gume, zeleni obrez... To bo veselje gledat po vasi kaj se kadi iz dimnika.

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...