Lani so bili na hiši sanirani zidani deli objekta, letos je bila zamenjana lesena strešna kritina, sledi pa še obnova fasade.

Obnova Pocarjeve domačije

Pocarjevo domačijo, muzejsko hišo v slikoviti Zgornji Radovni, so letos za obiskovalce odprli nekaj kasneje kot običajno, šele sredi julija. Razlog za zakasnitev so bila obnovitvena dela, ki jih lastnik in upravljavec hiše Javni zavod Triglavski narodni park izvaja že od lani.

V poletnih mesecih je Pocarjevo domačijo mogoče obiskati ob koncih tedna in si ogledati stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, ki sta opremljena kot muzej.

Radovna – »Letos zaključujemo obnovo, s katero smo bili uspešni na razpisu ministrstva za kulturo za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov. Lani so bili na hiši sanirani zidani deli objekta, letos je bila zamenjana lesena strešna kritina, sledi pa še obnova fasade. Vsa dela, ki potekajo pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, usposobljeni obrtniki opravljajo z uporabo tradicionalnih materialov in tehnik s sodobnimi izboljšavami,« so pojasnili na TNP.

Muzejsko urejena hiša, ki velja za eno najstarejših domačij v Triglavskem narodnem parku, s svojim videzom, bogato zbirko razstavljenih predmetov in zgodbo o Pocarjevih obiskovalcu pričara sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih stoletij do danes, povedo v TNP in pojasnijo, da naj bi bile v Radovni sprva občasno naseljene le pašne planine gorjanskih kmetov, šele kasneje naj bi se tem naselili tudi za stalno. V Zgornji Radovni je bilo tako v času fevdalizma šest kmetij z domačimi imeni, med njimi pr' Psnak in pr' Pocar.

O starosti Pocarjeve domačije govorijo različne listine, najdene v hiši. Najstarejša nosi letnico 1609, v tisti iz leta 1672 pa je prvič zapisano ime Potzer. Gospodarska moč Pocarjevih se je odražala v velikosti stanovanjske hiše in gospodarskega poslopja. Bili pa so tudi lastniki mnogih gozdov, pašnikov, rovtov, travnikov in njiv, lahko izvemo.

Zadnji štirje stanovalci Pocarjeve domačije, bratje Janez, Lojz in Franc ter sestra Mina, so se pisali Jeklic. Ker nihče od njih ni imel potomcev, so hišo zapustili sosedu. Leta 1993 je lastnik domačije postal Triglavski narodni park, ki jo je preuredil v muzej. Vse odtlej je v poletnih mesecih Pocarjevo domačijo mogoče obiskati in si ogledati stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, ki sta opremljena kot muzej. V hiši je prikazano življenje rodbine Pocar, poslopje pa prikazuje stavbno dediščino preteklih stoletij.

V sklopu domačije delujejo tudi informacijska točka, razstavni in prireditveni prostor.

Pocarjeva domačija je kulturni spomenik državnega pomena, TNP pa je zanjo leta 2006 prejel diplomo Europa Nostra v okviru nagrade Evropske unije za kulturno dediščino. Za obiskovalce je odprta julija in avgusta ob sobotah in nedeljah od 11. do 18. ure.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/4

četrtek

2/3

petek

1/4

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 1. december 2022

Pohod do Lavtarskega vrha in Planice

OBVESTILA / Kranj, 1. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Tržič, 1. december 2022

Dobrodelna dražba prazničnih slaščic

PRIREDITVE / Škofja Loka, 1. december 2022

Odprtje Izložb domišljije

SEJMI / Bled, 2. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

SEJMI / Bled, 3. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Tržič, 3. december 2022

Ta veseli dan kulture

IZLETI / Kranj, 3. december 2022

22. Prešernov pohod

 

 
 

 

 
 
 

Ne le trije referendumi / 10:49, 30. november

Janša je dokaz, da je svetlobna leta od velikega politika za katerega se ima. Ko politik dobi toliko zavrnitev bi se moral že zdavnaj odstra...

Ne le trije referendumi / 16:11, 29. november

.
Če boste proti, vam bo Janša ukinil Radovednega Tačka.
.

Ubežnik se je predal / 20:54, 28. november

Pametno PEVC. Zdaj čez zimo bo fitnisiral, bil na toplem in jedel kot nihče od starostnikov. Medicinsko osebje takoj... do zobarja. Čez en ...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 17:23, 28. november

In pritožbe v Gorjah.. pa zdaj v Žireh za en glas...... hahahahah. Naj gre Poklukar delat z zdravstvo - za to smo ga zastonj šolali.... v...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 15:18, 28. november

Jaz priznam, da mi je slabo že zjutraj.... pa kogarkoli vidim v novicah. Kako imam pun K... vse teh faconarjev, nesposobnih in vas državljan...

Znanih sto najbogatejših / 14:51, 28. november

Imeti tooooooook denarja, mora bit kar muka. Malo podarit...... samo komu, ker je taka revščina in zbiranje zamaškov samo v SLO. Itak bi s...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 12:29, 28. november

Največji butelj v Sloveniji,Tomašič :
Kje je Logar, zakaj ni pozval volivcev na volišča
:))