Bistriški župnik in upravitelj župnije Duplje David Jensterle po desetih letih zapušča župniji in odhaja v Smlednik. V Dupljah so se po nedeljski maši od priljubljenega dušnega pastirja poslovili tudi s torto. / Foto: Jože Košnjek

Novosti v več gorenjskih župnijah

Letošnja gorenjska novomašnika Tadej Pagon in Janez Pavel Šuštar odhajata za kaplana v Ribnico in na Ig, nekatere gorenjske župnije pa so dobile nove dušne pastirje.

V vodstvu slovenske Katoliške cerkve poudarjajo, da so premestitve opravljene na osnovi potreb Cerkve in v soglasju ali na željo prizadetih duhovnikov.

Kranj – Za Katoliško cerkev v Sloveniji so poletni meseci junij, julij in deloma tudi avgust najmanj počitniški. Konec junija so posvetitve novih duhovnikov, prva polovica julija je čas novih maš v rojstnih župnijah novomašnikov, julij pa je mesec, ko vodstvo slovenske krajevne Katoliške cerkve opravi kadrovske spremembe, ki začnejo veljati prvega avgusta.

Letos se je vodstvo štirih slovenskih škofij (Murska Sobota, Celje, Koper in Novo mesto) in dveh nadškofij (Ljubljana, Maribor) odločilo za več kot 150 sprememb v vodstvih župnij, kar je več kot lani. V ljubljanski nadškofiji, kamor sodijo tudi gorenjske župnije, je teh sprememb 46. V nekatere prihajajo novi župniki oziroma župnijski upravitelji, ki poleg svoje matične župnije odgovarjajo še za duhovni in materialni blagor župnije brez stalnega dušnega pastirja. Takih primerov je v času pomanjkanja novih duhovnikov vedno več. V vodstvu slovenske Katoliške cerkve poudarjajo, da so premestitve opravljene na osnovi potreb Cerkve in v soglasju ali na željo prizadetih duhovnikov.

Novi župniki v Bistrici, v Poljanah, Smledniku …

Janez Kapistran Burja ostaja le župnik v župniji Bohinjska Bistrica in ne več tudi soupravitelj župnije Srednja vas v Bohinju. Zanjo je odslej kot župnik odgovoren dr. Gašper Kočan. Doslej je bil duhovni pomočnik v tej župniji. David Jensterle, ki je bil več kot deset let župnik v župniji Tržič – Bistrica in zadnjih pet let tudi skrbnik župnije Duplje, prevzema vodenje župnije Smlednik. Skrb za župniji Bistrica pri Tržiču in Duplje prevzema Roman Kušar, ki je bil doslej župnik v župniji Ribno in soupravitelj župnije Bohinjska Bela. Smledniško župnijo pa kot župnik zapušča častni kanonik Tomaž Nagode, ki je sprejel mesto duhovnega pomočnika v župniji Šenčur. Frančiškan mag. Marko Senica, upravitelj župnije Breznica, je bil razrešen te službe in odhaja za duhovnega pomočnika v župnijah Lipoglav, Grosuplje in Polica. Za župnijo Breznica po njegovem odhodu skrbi Gašper Mauko, dosedanji župnik v župniji Homec. Novega dušnega pastirja so dobili tudi v župniji Poljane v Poljanski dolini. Dosedanji župnik Jože Steržaj odhaja za župnika v Podutik pri Ljubljani, na njegovo mesto pa prihaja stolni kanonik msgr. Dr. Jože Plut, ki ga slovenska javnost pozna kot prvega vikarja v Slovenski vojski. Anže Cunk, doma z Mlake, je bil po novi maši kaplan v Žireh, sedaj pa bo svoje duhovništvo nadaljeval kot kaplan v ljubljanski župniji Ljubljana – Sveti Križ na Žalah. Mag. Anton Česen, sicer direktor Zavoda sv. Stanislava, je novi duhovni pomočnik v župniji Sora. Dosedanji Martin Zlobko odhaja na študij v Rim. Dr. Janez Ferkolj, župnik na Bledu, je po novem tudi soupravitelj župnij Bohinjska Bela in Ribno. Matija Selan, župnik v Zasipu, je bil imenovan za duhovnega pomočnika v župnijah Bled, Bohinjska Bela in Ribno, Jože Hauptman za duhovnega pomočnika v župniji Stara Loka, Peter Stele je novi duhovni pomočnik v župniji Preska, dr. Peter Nastran, župnik na Koroški Beli, pa je po novem tudi duhovni pomočnik v župniji Zasip pri Bledu. Za župnijo Homec odslej skrbi Tadej Ložar, ki ga je vodstvo nadškofije imenovalo tudi za soupravitelja župnije Vranja Peč.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 76 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/15

petek

10/19

sobota

8/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Lesce, 30. september 2022

Medse vabijo nove pevce

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

PRIREDITVE / Cerklje, 1. oktober 2022

Druženje ob trgatvi Nacetove trte

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2022

Po medvedovih stopinjah

 

 
 

 

 
 
 

Jutri začetek del na kranjski obvoznici / 11:39, 30. september

Slabo izvedena sanacija. Pa še Alenka je med popravili na mostu žarela pred kamerami. Kmalu bo sledila še sanacija Delavskega mosta.

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 00:50, 30. september

Res je umetnost zažgat to zidovje. In točno se vidi., da niso imeli namena škodovat sosedom - okej tiste šipe nasproti so mala malca. Je hu...

Dan za obujanje spominov / 00:35, 30. september

Carsko. Šola je drugi dom, ampak največ ti da druženje, skupnost... ena medsebojna pomoč v najstniških letih, zaupanje. Smeh in solze.... i...

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?