Ob kipu Alphonsa de Lamartina: svetnica Nicole Audibert - Spiteri in podžupanja La Ciotata Genevieve Boissier, župan MOK Matjaž Rakovec in podžupan Janez Černe. / Foto: Tina Dokl

Prenovljeni park, novi kip

V Parku La Ciotat v Kranju so odkrili doprsni kip francoskega pesnika Alphonsa de Lamartina.

Kranj – Serija kipov, poimenovana Pot Prešernovih sodobnikov, v Parku La Ciotat predstavlja rdečo nit, ki simbolizira mednarodno povezovanje Kranja z mesti po vsem svetu. V parku so ob bok Francetu Prešernu prva dva kipa, ruskemu pesniku Mihailu Jurjeviču Lermontovu in ukrajinskemu pesniku Tarasu Ševčenku, postavili že lansko jesen. Februarja se jim je pridružil španski pesnik José de Espronceda, doprsni kip Alphonsu de Lamartinu pa je že peti v parku. V torek sta ga v prisotnosti več prijateljev tega francoskega mesta, s katerim že desetletja potekajo prijateljske izmenjave mladih, odkrila župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in podžupanja mesta La Ciotat Genevieve Boissier.

Alphonse de Lamartine (1790–1869) je bil francoski pesnik, politik in diplomat. Predvsem njegova prva zbirka Pesniška premišljevanja (Méditations poétiques) iz leta 1820 velja za temelj francoske in evropske romantike. Kip je darilo mesta La Ciotat. Po podobi pesnika v srednjih letih ga je ustvarila kiparka Isabelle de Montvalon, vlili pa so ga v livarni v Italiji.

»Mestu La Ciotat se iskreno zahvaljujem za sodelovanje. Združuje nas dolgoletna vez, ki jo bomo skrbno negovali tudi v prihodnje. Kip francoskega pesnika Lamartina je prvi, ki ga postavljamo v prenovljenem parku. Povsod, kjer vidite zdaj zemljo, bo jeseni zeleno. Posejali bomo travo in zasadili okrasne rastline. Med prenovo parka nismo odstranili nobenega drevesa. Razmišljamo, da bi posadili še kakšno,« je povedal župan Matjaž Rakovec, ki je podžupanji mesta La Ciotat predal tudi listino Pot Prešernovih sodobnikov v spomin na sodelovanje pri projektu.

»V čast mi je, da smo se zbrali v parku, ki nosi ime po našem mestu La Ciotat. Še zelo dobro se spominjam odprtja tega parka leta 2008, ko sva tu stala z zdaj že pokojnim županom Patrickom Boréjem. Danes vašemu mestu podarjamo kip enega od naših slavnih poetov Alphonsa de Lamartina. Nekaj časa je živel tudi v La Ciotatu. O mestu je napisal: 'Srečen človek, ki se rodi in umre na soncu, srečen tisti, ki ima hišo in vrt svojih očetov ob tem morju, kjer je vsak val iskrica, ki osvetli zemljo.' Kranj nima morja, pa vendar bi njegove besede lahko veljale tudi za vas, ker se vsakič, ko vas obiščem, zavedam, da je v vašem mestu lepo živeti,« je zbranim v nagovoru med drugim povedala podžupanja mesta La Ciotat Genevieve Boissier, ki se je pred prireditvijo na občini vpisala tudi v častno knjigo Mestne občine Kranj.

Za kulturni program ob odkritju spomenika so poskrbele učenke Osnovne šole Orehek in dijakinje Gimnazije Kranj ter Gimnazije Franceta Prešerna Kranj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/30

torek

15/32

sreda

15/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

IZLETI / Kranj, 25. avgust 2022

Na Snežnik

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2022

Na Špik Hude police

 

 
 

 

 
 
 

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...