Ob kipu Alphonsa de Lamartina: svetnica Nicole Audibert - Spiteri in podžupanja La Ciotata Genevieve Boissier, župan MOK Matjaž Rakovec in podžupan Janez Černe. / Foto: Tina Dokl

Prenovljeni park, novi kip

V Parku La Ciotat v Kranju so odkrili doprsni kip francoskega pesnika Alphonsa de Lamartina.

Kranj – Serija kipov, poimenovana Pot Prešernovih sodobnikov, v Parku La Ciotat predstavlja rdečo nit, ki simbolizira mednarodno povezovanje Kranja z mesti po vsem svetu. V parku so ob bok Francetu Prešernu prva dva kipa, ruskemu pesniku Mihailu Jurjeviču Lermontovu in ukrajinskemu pesniku Tarasu Ševčenku, postavili že lansko jesen. Februarja se jim je pridružil španski pesnik José de Espronceda, doprsni kip Alphonsu de Lamartinu pa je že peti v parku. V torek sta ga v prisotnosti več prijateljev tega francoskega mesta, s katerim že desetletja potekajo prijateljske izmenjave mladih, odkrila župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in podžupanja mesta La Ciotat Genevieve Boissier.

Alphonse de Lamartine (1790–1869) je bil francoski pesnik, politik in diplomat. Predvsem njegova prva zbirka Pesniška premišljevanja (Méditations poétiques) iz leta 1820 velja za temelj francoske in evropske romantike. Kip je darilo mesta La Ciotat. Po podobi pesnika v srednjih letih ga je ustvarila kiparka Isabelle de Montvalon, vlili pa so ga v livarni v Italiji.

»Mestu La Ciotat se iskreno zahvaljujem za sodelovanje. Združuje nas dolgoletna vez, ki jo bomo skrbno negovali tudi v prihodnje. Kip francoskega pesnika Lamartina je prvi, ki ga postavljamo v prenovljenem parku. Povsod, kjer vidite zdaj zemljo, bo jeseni zeleno. Posejali bomo travo in zasadili okrasne rastline. Med prenovo parka nismo odstranili nobenega drevesa. Razmišljamo, da bi posadili še kakšno,« je povedal župan Matjaž Rakovec, ki je podžupanji mesta La Ciotat predal tudi listino Pot Prešernovih sodobnikov v spomin na sodelovanje pri projektu.

»V čast mi je, da smo se zbrali v parku, ki nosi ime po našem mestu La Ciotat. Še zelo dobro se spominjam odprtja tega parka leta 2008, ko sva tu stala z zdaj že pokojnim županom Patrickom Boréjem. Danes vašemu mestu podarjamo kip enega od naših slavnih poetov Alphonsa de Lamartina. Nekaj časa je živel tudi v La Ciotatu. O mestu je napisal: 'Srečen človek, ki se rodi in umre na soncu, srečen tisti, ki ima hišo in vrt svojih očetov ob tem morju, kjer je vsak val iskrica, ki osvetli zemljo.' Kranj nima morja, pa vendar bi njegove besede lahko veljale tudi za vas, ker se vsakič, ko vas obiščem, zavedam, da je v vašem mestu lepo živeti,« je zbranim v nagovoru med drugim povedala podžupanja mesta La Ciotat Genevieve Boissier, ki se je pred prireditvijo na občini vpisala tudi v častno knjigo Mestne občine Kranj.

Za kulturni program ob odkritju spomenika so poskrbele učenke Osnovne šole Orehek in dijakinje Gimnazije Kranj ter Gimnazije Franceta Prešerna Kranj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.