Andreja Luznar med svojim cvetjem / Foto: Alenka Brun

Hiša, odeta v rdeče cvetje

Slišali smo, da v Kokri, najdaljši vasi v Sloveniji, stoji hiša, ki se šibi pod cvetovi pelargonij. Namignili so nam, naj pohitimo, če jih želimo videti, saj lahko cvetovom lepoto vzamejo prve vročinske nevihte.

Kokra – Na Celarjevem, kjer so prekrasni razgledi na Kočno, Grintovec, Kokrško sedlo z Zoisovo kočo, Kalški greben in Krvavec, smo dejansko našli manjšo hišo, ki je bila odeta v rdeče. Pa niso bile le pelargonije tiste, ki so se bohotile predvsem na balkonu, okenskih policah in še kje; lepo so jih dopolnila tudi korita različnih velikosti z bogatimi gomoljnimi begonijami – rdečimi seveda.

Po ozki, delno asfaltirani cesti, ki nas je od glavne ceste Preddvor–Kokra–Jezersko pripeljala na devetsto metrov nadmorske višine, kjer leži omenjeni zaselek, se človek znajde v drugem svetu.

Več kot trideset korit

Ko smo tako pasli zijala na košatih pelargonijah, je od nekod prišel pes in kmalu za njim še njegova lastnika. »Petintrideset korit jih je. Enkrat sem sicer poskusila kombinirati rdeče z rožnatimi, pa na koncu ni izpadlo dobro,« je z besedami naše občudovanje pospremila Andreja Luznar, pridružil pa se ji je tudi soprog Franci. »Vsako leto takole cvetijo,« je nadaljevala. »Že pet let. In vsako leto jih prezimiva.«

Glasno smo razmišljali, koliko dela je s tem. Prikimala nam je in dodala, da je z gomoljnimi begonijami glede tega lažje. »Shranim le gomoljčke,« je povedala.

Mir in razgled

Luznarjeva sta oskrbnika hiške, ki smo jo tako zavzeto občudovali. Ona je sicer Notranjka, ki jo je pred leti v Kranj pripeljalo iskanje službe, Franci pa je doma iz Poljanske doline. Spoznala sta se v Kranju.

Povabila sta, naj sedemo, ponudila sok. Izvedeli smo, da je domač. Lahko bi bila samooskrbna, saj veliko stvari postorita sama. Imata bogat vrt, na katerem ne manjka solate, fižola, paradižnika in podobne zelenjave. Spoznata se tudi na zelišča. In čeprav hiša stoji na nadmorski višini, ki zahteva prilagoditev, sta našla način, da jima zelenjava na vrtu dobro uspeva, paradižnik bogato obrodi.

Kako pa se je par sploh znašel tu, če sicer živita v Kranju, smo bili radovedni. Oskrbnica Andreja se je razgovorila: »Ker sva planinca, imava zelo rada naravo, mir. Mož je želel razgled na planine, na gore. Najprej naju je vleklo na Primorsko, ker sva svoje čase veliko obiskovala Mangart, Matajur, Krn. Želela sva si staro kamnito hiško, za katero bi skrbela, a sva bila pri iskanju neuspešna. Da bi bila v njej podnajemnika, vendar bolj v vlogi oskrbnikov – da hiša ni prazna in da okoli nje kaj postoriva.« Za nakup Luznarjeva nista imela denarja. Ko sta že skoraj obupala, se je pokazala priložnost na Celarjevem. S pomočjo neke starejše gospe, ki je poznala drugo gospo, ta pa lastnika, se jima je želja izpolnila.

Dela jima nikoli ne zmanjka, v dolino po opravkih pa Andreja pošlje soproga Francija. Pošalila se je, da je edino obisk frizerja nekaj, kar šteje »pod nujno«, sicer pa včasih tudi tri, štiri mesece preživi na Celarjevem – in vsak dan sproti uživa. Za stik s svetom ima internet, telefon, televizijo. »Mož bere Gorenjski glas in me obvesti o stvareh, ki so zanimive … Prav nič mi ne manjka,« je z iskrico v očeh povedala Andreja Luznar, ki se z enako strastjo kot gojenja paradižnika loteva kuhanja marmelade, izdelave butar. In pozimi kvačkanja. Izjemno rada pa ima tudi vse, kar je v zvezi s kulturno dediščino, zlasti pa raziskovanje družinskih debel.

»Veste,« nam je še zaupala tik pred našim odhodom, »danes je umetnost biti skromen in istočasno znati živeti v sožitju z naravo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/19

sobota

8/20

nedelja

10/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Cerklje, 1. oktober 2022

Druženje ob trgatvi Nacetove trte

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2022

Po medvedovih stopinjah

PRIREDITVE / Trboje, 2. oktober 2022

Jesenski dan ob Trbojskem jezeru

OBVESTILA / Cerklje, 3. oktober 2022

Namizni tenis

 

 
 

 

 
 
 

Jutri začetek del na kranjski obvoznici / 20:25, 30. september

Slovenci nismo gradbinci. Že večkrat dokazali. Bolj smo dobri pri legalni kraji. Vrhunski kleptomani.

Jutri začetek del na kranjski obvoznici / 11:39, 30. september

Slabo izvedena sanacija. Pa še Alenka je med popravili na mostu žarela pred kamerami. Kmalu bo sledila še sanacija Delavskega mosta.

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 00:50, 30. september

Res je umetnost zažgat to zidovje. In točno se vidi., da niso imeli namena škodovat sosedom - okej tiste šipe nasproti so mala malca. Je hu...

Dan za obujanje spominov / 00:35, 30. september

Carsko. Šola je drugi dom, ampak največ ti da druženje, skupnost... ena medsebojna pomoč v najstniških letih, zaupanje. Smeh in solze.... i...

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.