Kranjčani in Kranjčanke so k skupnemu cilju akcije #darujemkilometre prispevali 250 kilometrov. / Foto: Gorazd Kavčič

Tudi diabetik je lahko vrhunski športnik

Sladkorna bolezen te ne definira, temveč to, kako z njo živiš, pravijo člani profesionalne kolesarske ekipe Team Novo Nordisk, ki so vsi sladkorni bolniki. Za bolezen so izvedeli v otroških in najstniških letih, v kolesarjenju pa so našli najboljši način, kako spremeniti način razmišljanja oseb, ki živijo s sladkorno boleznijo.

Kranj – Na nedavni kolesarski dirki za 54. Veliko nagrado Kranja – Memorialu Filipa Majcna je nastopila tudi profesionalna ekipa Team Novo Nordisk. Ameriška ekipa, ki je leta 2019 nastopila že na Dirki po Sloveniji, je posebnost ne samo v kolesarskem, ampak v celotnem športu – vsi člani ekipe imajo namreč sladkorno bolezen tipa 1. Poleg tekmovanja na najzahtevnejših kolesarskih tekmovanjih po svetu je zato njeno poslanstvo tudi raziskati, kaj je mogoče doseči s sladkorno boleznijo, motivirati osebe s sladkorno boleznijo in jih navdihniti, da sledijo svojim sanjam, so povedali.

Zbirajo kilometre do Lune

Kolesarji ameriške ekipe so v Kranju podprli tudi akcijo Zveze društev diabetikov Slovenije (ZDBS) #darujemkilometre, s katero ozaveščajo o eni najbolj razširjenih kroničnih bolezni na svetu in hkrati spodbujajo k telesni aktivnosti, ki pripomore k celovitemu obvladovanju bolezni. Na dirki je zato ZDBS postavila trenažerje, na katerih so Kranjčani lahko kolesarili in tako zbirali kilometre. Prek različnih športnih aktivnosti želijo namreč zbrati 384.400 kilometrov, kolikor znaša razdalja od Zemlje do Lune, je povedal predsednik ZDBS Robert Gratton. Kranjčani so h končnemu cilju v dveh dneh kolesarskega praznika dodali 250 kilometrov.

Akcija zbiranja kilometrov poteka tudi na izbranih 15 pohodniških točkah po Sloveniji, pa tudi na drugih pohodniških poteh, ki jih opravite peš, s tekom ali kolesom. »Kjerkoli se ljudje sprehajajo, kolesarijo ali tečejo, naj se na koncu slikajo, pri objavi na družbenih omrežjih pa fotografijo označijo s ključnikom #darujemkilometre in pripišejo število opravljenih kilometrov,« je pozval Gratton.

Zmaga za vse sladkorne bolnike

»Akcijo smo sicer pred tremi leti začeli, ko je v Slovenijo prišla ekipa Novo Nordisk. Gre za profesionalne kolesarje s sladkorno boleznijo tipa ena, kar pomeni, da se zdravijo z inzulinom. Menimo, da je to dokaz, da se da s sladkorno boleznijo doseči vse,« je še pojasnil Gratton.

To je v Kranju dokazal tudi kolesar Novo Nordiska, Italijan Andrea Peron, ki je zmagovalec letošnje dirke. Bila je celo njegova prva zmaga na kolesarski dirki v desetih letih, kar vozi za ameriško ekipo. »Končno zmagati je neverjetno. Fenomenalno. Ne samo zame, ampak za vso ekipo in vse po svetu, ki živijo s sladkorno boleznijo. To je tudi zanje. Sladkorna bolezen te ne ovira, in če to ni dokaz za to, potem ne vem, kaj je,« je 33-letni kolesar dejal po zmagi. Sladkorno bolezen so mu diagnosticirali pri petnajstih letih, ko je že tekmoval, nam je zaupal. »Mislim, da se zame od tedaj ni nič spremenilo,« je dodal. Tudi njegov moštveni kolega in rojak Filippo Ridolfo ugotavlja enako. Pri 21 letih je prvo leto v profesionalni ekipi. »Sladkorno bolezen so mi diagnosticirali pri trinajstih letih. Na začetku mi je bilo hudo, saj nisem vedel, kako bo bolezen vplivala na moje življenje. A zdaj sem tu, v profesionalni kolesarski ekipi. S sladkorno boleznijo si torej lahko tudi vrhunski športnik, kar je v Kranju najlepše dokazal Andrea,« je dejal.

Opozorilni znak tudi velika žeja

Na svetu je sicer približno 540 milijonov oseb s sladkorno boleznijo, čez 25 let naj bi jih bilo že več kot 740 milijonov, v Sloveniji pa jih je danes več kot 200 tisoč, je poudaril Gratton. »Da imajo sladkorno bolezen, pri nas ve 130 tisoč ljudi, po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je 90 tisoč takih, ki tega ne vedo. Obstajajo trije tipi sladkorne bolezni – tip 1, ki prevladuje pri mladih, tip 2, ki prevladuje pri starejših, manjši del pa predstavlja nosečniški diabetes. Znaki so pri vseh tipih podobni: predvsem je to velika žeja, ko spiješ na dan šest, sedem ali še več litrov tekočine. Opozorilni znak je tudi prevelika teža, premalo gibanja, nenehna utrujenost, odsotnost energije. Mladi pogosto tudi hujšajo, čeprav veliko pojedo,« je razložil. Če sumite na bolezen, čim prej obiščite zdravnika, svetuje Gratton, saj so posledice nezdravljenja lahko zelo hude – od oslepitve, odpovedi ledvic in kardiovaskularnih težav do amputacije uda.

V primeru zgodnjega odkritja bolezni lahko s spremembo življenjskega sloga, torej s spremembo prehrane, z gibanjem in tudi s spremembo pristopa do življenja, saj je stres zelo velik dejavnik, bolezen tudi »pozdravite«, še poudarja Gratton. »Vendar pa je treba tak način življenja vzdrževati. Takoj ko se pregrešite v enem od dejavnikov bolezni, se vam ta spet pojavi.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno jasno
vlažnost: 88 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/30

ponedeljek

15/29

torek

16/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 15. avgust 2022

Natečaj za najlepši gorenjski nagelj in vrt

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

 

 
 

 

 
 
 

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...

Večje število nezakonitih prehodov / 19:25, 12. avgust

Slovenci bi se morali obnašati kot Hrvati. Pomagati turistom do meje. Tudi SLO policisti bi jim morali pomagati do zelene meje na zahodu in ...