Obvestilne table že na vhodu v Bohinj opozarjajo, da so kapacitete tamkajšnjih kampov polne. / Foto: Tina Dokl

Kampi pokajo po šivih, turisti povsod

Na vrhuncu turistične sezone so tudi zgornjegorenjski kampi zasedeni do zadnjega kotička. Gostov brez rezervacij ne sprejemajo več, kar je tudi eden od razlogov za porast kampiranja na črno.

Bohinj, Bled – Občinske inšpekcijske službe zato poostreno nadzirajo dogajanje, kršitelje opozarjajo pa tudi kaznujejo. »Kampi so polni, avtodome podnevi usmerjamo na običajna parkirišča, ponoči pa na parkirišče na Selišah,« je povedala Romana Purkart, direktorica Turizma Bled. Kot je pojasnila, večina gostov tudi v kampe vendarle pride s predhodno rezervacijo, da avtodomi niso parkirani in šotori ne postavljeni vsepovsod, pa poskrbijo občinski redarji.

Ti vsako noč izvajajo preventivne dejavnosti, v okviru katerih celo delijo letake s pravili obnašanja, prejšnjo nedeljo pa so v okviru poostrenega nadzora nad nedovoljenim kampiranjem na območju Bleda in Bohinja, v katerem so sodelovali tudi blejski policisti, ugotovili kar 13 kršitev.

Več kršiteljev je med tistimi, ki pridejo z avtodomi, tisti s šotori si za kampiranje radi izberejo obale obeh jezer. Globa za kršitelje je tudi do dvesto evrov na osebo.

Kot je povedal predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger, je z namenom, da obiskovalce že takoj ob vstopu v destinacijo seznanijo s stanjem v kampih, občina postavila informacijsko tablo, s katero obvešča, da so vsi kampi v destinaciji polni.

»Če potencialni gostje pridejo dovolj zgodaj, je še mogoče dobiti kakšno prosto mesto, popoldan pa je običajno vse polno; za kakšen manjši šotor se sicer še najde prostor v kampu, za avtodom pa zagotovo ne. Takrat se ljudje pač znajdejo po svoje.« V Bohinju so sicer pred začetkom letošnje turistične sezone uredili novo parkirišče za avtodome pod Kozjim hrbtom pod Koblo, je še povedal Mencinger. »A to je le parkirišče, tako da imajo tam možnost ostati kakšno noč, nato pa načeloma lahko poiščejo kamp.«

Za kakih petdeset avtodomov so prostori na voljo tudi v Senožetih v Srednji vasi ter postajališču za avtodome, ki so ga uredili na železniški postaji v Bohinjski Bistrici.

Polni že od konca junija

Bohinj je sicer na vrhuncu sezone tako kot Bled in Kranjska Gora polno zaseden. »Kamp Danica je poln že od konca junija; in prepričan sem, da je tako pri vseh, ki se resno ukvarjajo s turizmom,« še pravi Mencinger.

V Bohinju sicer pričakujejo, da bo tako vse do zadnjega tedna v avgustu. Kako bo septembra, pa je za zdaj še težko napovedovati, meni Mencinger in dodaja, da se zagatam s prenapolnjenostjo destinacije navkljub v Bohinju poznajo napori, ki jih v zadnjih letih usmerjajo v urejanje prometnega režima. Zaradi usmerjanja obiskovalcev v uporabo javnega prevoza je prometna obremenjenost bistveno manjša, kot je bila v preteklosti, pravi.

Največji kamp v Zgornjesavski dolini

Do zadnjega kotička poln je tudi kamp Špik v Gozdu - Martuljku, največji kamp v Zgornjesavski dolini. Kot je povedal vodja kampa Rado Urevc, so bile številke ob štetju obiskovalcev v juliju še enkrat višje kot v enakem obdobju lani, s tem, da za višek sezone v dolini štejejo avgust, več kot v preteklih letih pa so imeli gostov že v juniju.

»Dnevno v kamp torej lahko vzamemo le toliko gostov, kolikor jih kamp tisti dan zapusti. Posamezen manjši šotor je sicer tudi popoldan včasih še mogoče stisniti v kakšen kot, za nenajavljen avto s prikolico ali avtodom pa v drugi polovici dneva zagotovo ni prostora,« je povedal.

Kljub temu da sta do roba polna tudi oba večja kampa v radovljiški občini, kamp Šobec in River kamp Bled, pa na območju te največjim gorenjskim turističnim središčem najbližje sosednje občine ne opažajo bistvenega povečanja kampiranja na črno. »Stanje redno spremljamo na terenu in ne ugotavljamo večjih odstopanj od preteklih let,« je povedal vodja medobčinskega redarstva in inšpektorata Tomaž Dolar.

Kot pravi, večino težav na tem področju za zdaj lahko rešujejo še z opozorili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 79 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/30

ponedeljek

15/29

torek

16/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 15. avgust 2022

Natečaj za najlepši gorenjski nagelj in vrt

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

 

 
 

 

 
 
 

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...

Večje število nezakonitih prehodov / 19:25, 12. avgust

Slovenci bi se morali obnašati kot Hrvati. Pomagati turistom do meje. Tudi SLO policisti bi jim morali pomagati do zelene meje na zahodu in ...