Zaradi glasne glasbe lahko občani pokličejo na interventno številko 113. / Foto: Gorazd Kavčič

Ko je zabava preglasna

Gorenjski policisti so lani obravnavali 105 kršitev zaradi motenja miru in počitka, v prvi polovici letošnjega leta pa 54. Globa za kaljenje nočnega miru in počitka sega do 208 evrov.

Kranj – Pred kratkim smo v Gorenjskem glasu lahko v rubriki Pisma bralcev prebrali pismi o (pre)glasni nočni zabavi na Golf igrišču Bled. Na Policijsko upravo Kranj smo se zato obrnili z vprašanji, kakšna pravila veljajo glede hrupa v nočnem času.

Hrup in z njim povezane kršitve opredeljujeta Zakon o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) in Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. Uredba ureja predvsem področje hrupa, ki izhaja iz dejavnosti različnih subjektov, pristojnost za izvajanje nadzora nad spoštovanjem določb uredbe pa imajo inšpektorji za varstvo okolja. V pristojnosti policije je izvajanje ukrepov za prekrške po 8. členu Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki v prvem odstavku pravi, da se za prekršek kaznuje, kdor na nedovoljen način med 22. in 6. uro moti mir in počitek ljudi s hrupom, pri čemer ne gre za nujne intervencijske ali vzdrževalne posege. Globa za ta prekršek znaša od 83 do 208 evrov. Po drugem odstavku tega člena pa se za prekršek kaznuje, kdor z uporabo televizijskega ali radijskega sprejemnika, drugega akustičnega aparata ali akustične naprave ali glasbila moti mir ali počitek ljudi, kar ni posledica dovoljene dejavnosti. V tem drugem primeru gre za povzročanje hrupa ne glede na dnevni čas, pri čemer je pomembno, da tak hrup nekoga moti pri miru oziroma počitku.

Glasna glasba je lahko tudi posledica prireditev ali obratovanja gostinskih lokalov. V takšnih primerih gre lahko za dovoljeno ali pa nedovoljeno obremenitev okolja s hrupom, pojasnjuje policija. Ob javnih zbiranjih dovoljenja za prekomerno obremenitev okolja s hrupom izdajajo krajevno pristojne občine, v dovoljenjih pa se opredelita jakost obremenitve in čas.

Zaradi glasne glasbe lahko občani pokličejo na interventno številko 113. »Pri tem je treba opozoriti, da je v pristojnosti policije izvajanje ukrepov za prekrške po 8. členu ZJRM-1. Pristojnost za obravnavo drugih primerov prekomerne obremenitve okolja s hrupom (prireditve ali obratovalni hrup lokalov, podjetij …) imajo občinska redarstva in inšpekcijske službe. Če policisti ugotovijo kršitev s področja dela drugih nadzornih organov, v obliki predloga za uvedbo postopka o prekršku ali poročila pristojne organe tudi obvestijo,« je pojasnil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Gorenjski policisti so lani obravnavali skupno 105 kršitev javnega reda in miru, največ (66) z uporabo akustičnega aparata, televizorja, radijskega sprejemnika ali glasbila. V prvem polletju letos so obravnavali 54 tovrstnih kršitev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.