Blaž Račič (levo) v Longwyju z ženo in Bernardom Thevenetom, zmagovalcem kolesarske dirke Tour de France (Dirka po Franciji) leta 1975 / Foto: osebni arhiv

Gorenjski župani na dopustu

Kako so preživeli letošnji dopust oziroma kakšne načrte še imajo za preživljanje poletnega dopusta, je z nami delilo nekaj županov gorenjskih občin.

Kranj – Poletje je tudi čas dopustov, zato smo vprašanje o letošnjih načrtih glede letnega dopusta naslovili tudi na posamezne gorenjske župane. Nekateri so se že vrnili z dopusta oziroma smo jih »ujeli« ravno na dopustu, drugi pa so nam zaupali, kam se bodo še odpravili.

Na pot trajnostno

Župan Občine Jesenice Blaž Račič je letni dopust skupaj z ženo letos preživel na potovanju po Nemčiji, Luksemburgu in Franciji. »Obiskala sva sorodnike in prijatelje ter ga sklenila v Parizu.« Čeprav sta kolesi, za razliko od zadnjih let, pustila doma, sta tudi letos potovala trajnostno – z vlakom, je pojasnil Račič. »Res je, da je takšen način potovanja specifičen, a se mi zdi pomembno, da ob energetski draginji in stopnjevanju klimatskih sprememb spremenimo tudi svoje potovalne navade.« Med zanimivejšimi postanki je omenil mestece Lauf pri Nürnbergu, kjer sta se udeležila tradicionalne povorke po mestnih ulicah in v živo spoznala bavarsko festivalsko tradicijo na Kunigundenfestu. »Eden od pomembnih ciljev potovanja je bil obisk cerkve v Tübingenu v Nemčiji, v kateri je trinajst let deloval Primož Trubar, ki je Slovencem dal prvo v slovenščini natisnjeno knjigo.« Vrhunec potovanja pa sta po njegovih besedah doživela v Longwyju, francoskem mestu ob meji z Belgijo in Luksemburgom, ki je gostil cilj šeste etape letošnje dirke Tour de France. »Tam sva k etapni zmagi in prevzemu rumene majice vodilnega pospremila kolesarja Tadeja Pogačarja.«

Na dopustu tudi dobrodelen

Družinski dopust župana Občine Gorje Petra Torkarja, ki je pomagal tudi pri gašenju požara na Krasu, pa je vsako leto namenjen obiskovanju republik nekdanje Jugoslavije. »V osnovnošolskih letih sem bil tabornik Pokljuškega odreda Gorje in smo do leta 1999 prehodili in spoznavali jugoslovanske republike. Vezi, ki sem jih kot mladinec spletel z vrstniki na taborjenjih po nekdanji 'jugi', so kljub posledicam vojnih grozot na Balkanu pristne in nepozabne.« Kot ugotavlja, je pri njegovih znancih na teh območjih še vedno velika potreba po nekaterih osnovnih dobrinah, zato vsako leto s sabo peljejo tudi zbrana oblačila, sanitetni materiali in zaščitno opremo za gasilce, ki jo pri nas namenijo že za odpis, čeprav je še vedno uporabna. »Dopustniški čas tako vsako leto posvetimo tudi dobrodelnosti, pri čemer sta hči Tara in žena Katjuša izjemni spremljevalki in pomočnici,« je poudaril Torkar. Po desetih dneh, ki so jih letos preživeli v Bosni n Hercegovini, so si nato za tri dni privoščili še odmor pod borovcem na otoku Pelješac.

Dopust bo združil z delom

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakove letos z ženo zasebno potuje po ZDA, potovanje sta sklenila v mestu Colorado Springs, kjer se je posvetil tudi službenim obveznostim, saj je Mestna občina Kranj podpisala pobratenje z drugim največjim mestom ameriške zvezne države Kolorado. »Mimogrede, preden se pojavijo kakšna ugibanja, žena je stroške poti v celoti poravnala sama, prav tako sama krijeva stroške zasebnega dela obiska ZDA,« je morebitne zlonamerne pomisleke že vnaprej zavrnil Rakovec. V avgustu bosta z ženo nekaj dni preživela še v njihovi počitniški hiši v Istri, kjer se jima bodo pridružili tudi otroci.

Od morja do hribov

»Hribi, veliko hribov! In kolo in še kakšno jezero za povrhu,« pa je glede načrtov za dopust odgovoril škofjeloški župan Tine Radinja. Konec julija se je z družino odpravil v Alpe, kjer bodo preživeli del dopusta, v avgustu pa jih čaka še nekaj dni pod platneno streho s taborniškimi prijatelji ob Nadiži. Župan Občine Gorenja vas - Poljane pa je bila kratek: »Naše življenje je dopust … Teden dni morja in teden dni v gorah je recept za energijo, dan do dva v tednu pa na 'bicikel' za še več energije in sprostitve.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/4

četrtek

5/7

petek

7/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 8. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Preddvor, 8. december 2022

Praznični piškoti

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

IZLETI / Šenčur, 14. december 2022

Zaključni pohod v neznano

 

 
 

 

 
 
 

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!