Po treh letih spet popoln uspeh zbora Crescendo na mednarodni sceni / Foto: MePZ Crescendo

Crescendo najboljši na Siciliji

Absolutni zmagovalec letošnjega zborovskega festivala in tekmovanja InCanto Mediterraneo 2022 v mestu Milazzo na Siciliji je postal Mešani pevski zbor Crescendo iz Škofje Loke pod vodstvom dirigenta Žige Kerta.

Škofja Loka – Zborovski festival in hkrati tudi tekmovanje InCanto Mediterraneo 2022, ki je sredi julija potekalo v mestu Milazzo na daljnem jugu Italije, zagotovo velja za enega največjih mednarodnih uspehov škofjeloškega Mešanega pevskega zbora Crescendo. Dirgent Žiga Kert je zbor na pot v tujino ponovno popeljal po treh letih, saj je mladim pevkam in pevcem prav epidemija preprečila še kakšen nastop več na mednarodni sceni. »Vemo, da v času korone zbori niso mogli delovati v polni moči. Tudi mi smo morali vaditi praktično od začetka, sestaviti zbor, uriti vokalno tehniko, na novo izobraževati pevke in pevce in na koncu zares vzdrževati motivacijo, da so ti hodili na vaje. Ni bilo lahko,« o času pred festivalskimi nastopi pojasnjuje Žiga Kert.

V festivalskem programu so nastopili še zbori iz Nemčije, Slovaške, Madžarske in Brazilije, v tekmovalnem delu pa zbori iz Slovaške, Madžarske in Slovenije.

Škofjeločani so na Siciliji navdušil tako s svojim programom kot izvedbami. V prvem delu tekmovanja so se predstavili s skladbami Cantate Domino skladatelja Monteverdija, Psalm 43 skladatelja Mendelssohna, z gorenjsko ljudsko Kermu se dremlje, naj gre spat – noviteto, ki jo je za zbor napisal skladatelj Tine Bec –, in z Makedonsko humoresko skladatelja Teodorja Skalovskega. V drugem tekmovalnem večeru je zbor predstavil še Patres, qui dormitis in Hebron skladatelja J. Gallusa, sledila je skladba Zarja, ki jo je po slovenskih ljudskih motivih zapisal Damijan Močnik, tu pa sta še skladbi Gaudens gaudebo skladatelja Durighella in nazadnje še Sagastipean španskega skladatelja J. Busta.

Škofjeloški zbor je s svojimi nastopi prepričal tekmovalno žirijo in dosegel izjemen rezultat. Crescendo je postal absolutni zmagovalec tekmovanja, prejel je zlato priznanje za 92,88 točke, Žiga Kert je prejel priznanje za najboljšega dirigenta na tekmovanju, priznanje pa je šlo tudi zboru za najboljšo izvedbo skladbe italijanskega sodobnega skladatelja. »Mednarodni uspeh in absolutna zmaga zbora na tem tekmovanju za nas pomenita veliko potrditev, potrditev, da delamo dobro. Crescendo je v preteklosti v Grčiji že zmagal v kategoriji mešanih zborov s prostim programom na tekmovanju, tokrat pa smo prvič postali absolutni zmagovalci celotnega tekmovanja,« je zadovoljen Kert, ki je s priznanjem za najboljšega dirigenta dobil tudi potrditev lastnega dobrega dela. »Komentarji žirije so bili zelo pozitivni. V spominu mi je ostal komentar predsednice komisije Agnieszke Franków Želazny iz Poljske, ki je dejala, da zelo malokrat vidi glasbenike, ki dobesedno z glasbo slikajo na platno. Kot je dejala, je v obeh večerih videla polno slik, vsaka skladba je imela svojo sliko.« O dirigentu pa je zapisala: »Žiga, ste čudovit glasbenik, ki z glasbo slikate na papir.«

Absolutne zmage so bili izjemno veseli tudi pevci, saj je bila to najlepša nagrada za njihov trud. »V zboru imam zelo srčne ljudi, ki se trudijo vsak po svoje obarvati zbor. Veliko je tudi odrekanja, vendar mislim, da pevci skozi glasbo tudi ogromno pridobijo, ne le glasbenega znanja, temveč tudi vrednote, samozavest in odgovornost do skupine. Zbor ni posameznik, ampak skupina, ladja, ki mora pluti naprej skupaj z vsemi na krovu,« je še poudaril dirigent.

Crescendo je z zmago dobil nov elan, nov zagon, hkrati pa se njegovi glasovi zavedajo, da zmaga ne pomeni tudi popolnosti. Njihova naloga v prihodnosti je delati še bolje kot doslej.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.