Med akcijo Truck & Bus (tovornjaki in avtobusi) so policisti kontrolirali 6148 domačih in tujih voznikov ter zaznali 785 kršitev. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Najpogostejša kršitev neuporaba varnostnega pasu

V poostrenem nadzoru, ki je v sklopu druge od letošnjih treh nacionalnih preventivnih akcij za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov potekal od 18. do 24. julija 2022, so policisti pri 351 voznikih avtobusov in 5797 voznikih tovornih vozil ugotovili kar 785 kršitev cestnoprometnih predpisov.

Kranj – Evropsko usklajen nadzor tovornega in avtobusnega prometa, ki je bil del širše preventivne akcije, so policisti izvedli skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa. Nadzore tovornih vozil so izvajali predvsem s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah, nadzori avtobusov pa so potekali tudi na avtobusnih postajališčih. »Pri voznikih smo bili še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost,« so pojasnili.

Na avtocestah in hitrih cestah ter avtobusnih postajališčih po vsej državi so policisti kontrolirali 351 voznikov avtobusov, od tega 236 tujih, pri tem pa ugotovili 53 kršitev, ki so bile najpogosteje povezane z neuporabo varnostnega pasu. Ustavili in preverili so tudi 5797 voznikov tovornih vozil, od tega 3829 tujih. Pri voznikih tovornih vozil so ugotovili 750 kršitev, največkrat zaradi neuporabe varnostnega pasu, prekoračitve hitrosti ter preobremenjenosti in nepravilno naloženega tovora.

Ob tem policisti znova opozarjajo voznike tovornih vozil in avtobusov na upoštevanje predpisanega časa vožnje, odmorov in počitkov. »Ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Voziti morate spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju,« so poudarili. Zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še zlasti med daljšo vožnjo ter v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, lahko pripelje do hude prometne nesreče. »Zato ukrepajte že ob prvih znakih utrujenosti in zaspanosti, varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec, osvežite se, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo,« so dodali.

Kot so še pojasnili na policiji, je poleti pomembno, da prezračite in ohladite vozilo, preden se odpeljete, in preverite, ali je vetrobransko steklo čisto. Preverite tudi razmere na cestah in se poskušajte izogniti zastojem. »Ne vozite dehidrirani, pri sebi imejte vedno dovolj tekočine. Poskrbite tudi za primerno senčenje, da vas močno sonce ne zaslepi. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko zelo hitro pride do vročinskega udara,« so poudarili in pozvali tudi k upoštevanju drugih prometnih pravil, še posebej v zvezi s hitrostjo, varnostno razdaljo in uporabo varnostnega pasu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.