Eden od prometnih znakov, ki so jih postavili pred kratkim in dovoljuje le lokalni promet. / Foto: Gorazd Kavčič

V zastojih skozi Jesenice domačini

Na občinskih cestah na Jesenicah, ki so jih turisti lani najpogosteje uporabljali za obvoz, so postavili nove prometne znake, ki prepovedujejo promet za motorna vozila, razen za lokalni promet.

In kaj šteje za lokalni promet? Na Občini Jesenice so pojasnili: »Lokalni promet na območju omejene uporabe javne ceste je promet motornih vozil, ki imajo na tem območju izhodišče ali cilj, promet motornih vozil, katerih vozniki oziroma lastniki imajo na tem območju stalno ali začasno prebivališče, normalno bodo lahko seveda vozila tudi dostavna vozila, komunalna vozila, avtošole ... Vsi s stalnim ali začasnim prebivališčem v občini ter tisti z izhodiščem in/ali ciljem na Jesenicah bodo torej lahko uporabljali omenjene ceste, drugi pa ne.«

Jesenice – V času turistične sezone so se lani na Jesenicah soočali s prometnimi zastoji, saj so se mnogi vozniki zaradi gneče na avtocesti odločili za obvoz po lokalnih cestah. Občina Jesenice je zato že pred nekaj meseci začela aktivnosti, da bi bilo letos zastojev čim manj. Tako so pred kratkim na lokalnih cestah, ki so jih turisti lani najpogosteje uporabljali za obvoz, postavili prometne znake, ki prepovedujejo promet za motorna vozila, razen za lokalni promet.

Gre za ceste skozi Podmežaklo, Cesto Toneta Tomšiča in cesto, ki vodi za Savo do Hrušice. V kratkem pa bodo podobne znake, ki bodo prepovedovali zavijanje na lokalne ceste, postavili še na državni regionalni cesti R2 skozi Jesenice.

Kot so pojasnili na Občini Jesenice, želijo s postavitvijo znakov sprostiti pritisk na lokalne ceste, ki bodo ostale namenjene le lokalnim prebivalcem, tranzitni promet pa bo speljan le po eni poti skozi Jesenice.

Zapore tudi v navigacijski sistem

»Znake bomo skušali vključiti tudi v Googlov navigacijski sistem, kar bo pomenilo, da bo turiste že sam navigacijski sistem opozoril, da neka pot ni dovoljena za obvoz. Dodatni nadzor pa bodo v največji možni meri izvajali tudi redarji in policisti,« so pojasnili na Občini Jesenice.

Obenem bodo v sodelovanju z Darsom in policijo skušali pravočasno omejevati izvoz z avtoceste na izvozu Jesenice vzhod (Lipce) v smeri Jesenic. V dogovoru z avstrijskimi varnostnimi organi pa naj bi prilagodili tudi način nadzora državne meje v času največjih zastojev.

Potrpljenje in strpnost

»Čeprav se zavedamo, da se zastojem popolnoma ne bomo mogli izogniti, sploh zato, ker je turistična sezona letos še posebej v razmahu, pa se skupaj z redarstvom, policijo ter Darsom trudimo z ukrepi, ki bi zastoje čim bolj omilili oziroma bi čim manj obremenjevali vsakodnevno življenje prebivalcev Jesenic. Seveda pa bo zagotovo tudi letos potrebnega nekaj potrpljenja in strpnosti lokalnega prebivalstva,« so še povedali na občini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 81 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/30

ponedeljek

15/29

torek

16/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 15. avgust 2022

Natečaj za najlepši gorenjski nagelj in vrt

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

 

 
 

 

 
 
 

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...

Večje število nezakonitih prehodov / 19:25, 12. avgust

Slovenci bi se morali obnašati kot Hrvati. Pomagati turistom do meje. Tudi SLO policisti bi jim morali pomagati do zelene meje na zahodu in ...