Francka, mati in dvorana

Običajno sobotno poletno jutro na vasi. V lokalu pri sosednji mizi dva pijeta kavo in se goreče pogovarjata o gradu Dvor v Preddvoru in o novi fasadi, ki bo stavbo resnično polepšala. Konec je tudi ugibanja o tem, kakšne barve bo. Eden od njiju omeni še novo športno dvorano, drugi doda, ali je slišal, da bodo rušili telovadnico. Zdi se mu čudno, da bodo porušili »čisto dobro« telovadnico ...

Ker sem na omenjeno temo v preteklosti slišala tudi že pripombo, da ima občina očitno preveč denarja in kaj bo Preddvoru nova športna dvorana ter ali ne delajo tudi športnega parka, sem se počutila kot v šali o Francki in njeni materi – strela je udarila v transformator, vest se je razširila po vasi, a ker je vsak nekaj dodal ali odvzel, preden je povedal naprej, je na koncu nastala »novica«, da je treščilo v Franckino mater. Namreč v primeru telovadnice gre tudi za širitev šole, reševanje prostorske stiske na dolgi rok.

Spomnimo: gre za največji projekt v Občini Preddvor doslej in že projekt sam nosi naslov Gradnja športne dvorane s širitvijo šole Preddvor. Projekt obsega rušitev obstoječe telovadnice ter gradnjo novega objekta. Šola bo tako dobila novo športno dvorano oziroma telovadnico, nove učilnice, jedilnico, razdelilno kuhinjo. Objekt bo v kletnem delu povezan z vrtcem, kar bo vrtcu omogočilo dostop do telovadnih površin, pridobili bodo tudi prostor za dodatno igralnico. Cena celotne investicije je 7,5 milijona evrov, od tega Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport po sklepu sofinancira nekaj manj kot 1,3 milijona evrov, nekaj denarja pričakujejo od Eko sklada, za tri milijone evrov so na občini vzeli kredit, preostalo so lastna sredstva. In na tej točki se lahko vrnemo v leto 2019, ko je v drugi polovici leta Občina Preddvor na svoj davčni podračun prejela 4,7 milijona evrov. To je bila vsota, ki je izhajala iz obdavčitve. O tem so mediji takrat veliko poročali in tudi ugibanj, čigav naj bi ta denar bil, ni manjkalo. Nekaj denarja so na občini porabili za poplačilo kreditov in občina je lahko začela razmišljati tudi o izvedbi tako velikega projekta, kot je gradnja nove športne dvorane s širitvijo OŠ Matije Valjavca. Načrt je, da avgusta začnejo rušiti (staro) telovadnico, septembra pa začnejo gradbena dela, ki bi se zaključila decembra prihodnje leto. Celoten projekt bi zaključili v letu 2024.

Novi ravnatelj šole je v Preddvoru tako komaj prestopil prag svojega kabineta, ko je ugotovil dejansko razsežnost projekta, a ker rešujejo tudi prostorsko stisko razredov za nadaljnjih od šest do deset let, kot nam je nedavno že zaupal, pa se pravzaprav veseli končnega rezultata.

Oddaj svoj komentar

Kranj 17°

zmerno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasveti pred kurilno sezono / 13:46, 4. oktober

Letos se bo kurilo vse kar je viška po kleteh: krpe, plastika, kante, gume, zeleni obrez... To bo veselje gledat po vasi kaj se kadi iz dimnika.

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...