Zakonca Košir v redkih trenutkih oddiha na klopci pred domačijo

Od tujskih sob do zelene oaze

V soboto je minilo natanko sto dvajset let, odkar se je v knjigo gostov v takratnih Koširjevih sobah za tujce v Kranjski Gori vpisala prva gostja.

»V sezoni pred epidemijo se je zgodilo, da sva imela v enem samem mesecu goste iz kar 24 različnih držav,« povesta, utrujena od obilice dela, a z nasmehom na obrazu, kajti delo z gosti, klepet, pohvala ... jima res veliko pomenijo.

Kranjska Gora – Koširjevo domačijo, danes edino turistično kmetijo v Kranjski Gori, danes vodita Aleš Košir in njegova soproga Gabriela, ki sta že četrta generacija, ki ohranja družinsko tradicijo ukvarjanja s turizmom.

Na slikoviti domačiji v osrčju Kranjske Gore, tik ob Petacovem mostu čez potok Pišnica, sprejemata obiskovalce z vsega sveta. »Poljaki, Nizozemci, Danci, Madžari, Francozi, Čehi, Italijani ...« naštevata, koga vse gostita na dan, ko praznujejo okroglo obletnico.

Posebnega praznovanja si zaradi obilice dela žal nista mogla privoščiti, pravita; večino skrbi za goste, hišo in vrt namreč opravita kar sama, s tem, da Aleš opravi tudi ogromno dela v gozdu; sploh zadnja leta, ko je tam zaradi odpravljanja škode po lubadarju še posebno veliko dela.

Požar uničil domačijo

Aleš izvira iz znane kranjskogorske družine Koširjevih; njegov dedek Jožef, lesni trgovec, in njegova žena, Primorka Matilda, sta bila tista, ki sta odprla gostilno in začela oddajati tujske sobe, gostišče pa je bilo ves čas dobro obiskano; med gosti je bil denimo celo Ivan Cankar.

A na zadnji dan druge svetovne vojne, 7. maja 1945, je gostišče zajel velik požar in večina od treh stavb je pogorela do tal. Družina se je morala začasno naseliti pri sosedih, za preživetje pa sta Alešev oče Jože in mama Marja kmalu začela oddajati sobe. Sčasoma so ponudbo razširili v novozgrajeni hiši, ko je po letu 1990 vodenje domačije prevzel Aleš z ženo Gabrielo, pa se je lotil gradnje še ene, apartmajske hiše. Leta 2002, ob stoti obletnici prvega vpisa v knjigo gostov, so dobili tudi uraden naziv turistična kmetija z nastanitvijo.

Lokalna kmetija z gosti z vsega sveta

Danes imajo pri Koširjevih na voljo 17 postelj v treh apartmajih in treh sobah, gostje pa prihajajo z vsega sveta. »V sezoni pred epidemijo se je zgodilo, da sva imela v enem samem mesecu goste iz kar 24 različnih držav,« povesta, utrujena od obilice dela, a z nasmehom na obrazu, kajti delo z gosti, klepet, pohvala ... jima res veliko pomenijo, pravita.

Tudi hčerki Vera in Katja sta obiskovali turistično šolo, le da ena izkušnje nabira na drugi strani Karavank, v sosednji Avstriji, mlajša pa živi na drugem koncu Slovenije. Vera je pred nekaj leti diplomirala iz turizma na višji strokovni šoli, v diplomski nalogi pa je na imeniten način proučila Turistično kmetijo Košir od njenih začetkov do danes in postavila odlične temelje za nadaljnji razvoj turizma na domači kmetiji. A žal, pravi Aleš, v lokalni skupnosti ni dovolj posluha za njihove načrte, tako da za zdaj ostajajo v okvirih, ki so jih postavili že pred leti: zelena oaza miru bo robu vrveža živahnega središča Kranjske Gore.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/5

torek

0/5

sreda

4/4

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

PREDAVANJA / Naklo, 29. november 2022

Treking okoli Anapurne

PRIREDITVE / Preddvor, 30. november 2022

Telovadba za najlepša leta

IZLETI / Kranj, 1. december 2022

Pohod do Lavtarskega vrha in Planice

OBVESTILA / Kranj, 1. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Tržič, 1. december 2022

Dobrodelna dražba prazničnih slaščic

PRIREDITVE / Škofja Loka, 1. december 2022

Odprtje Izložb domišljije

SEJMI / Bled, 2. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

SEJMI / Bled, 3. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Ubežnik se je predal / 20:54, 28. november

Pametno PEVC. Zdaj čez zimo bo fitnisiral, bil na toplem in jedel kot nihče od starostnikov. Medicinsko osebje takoj... do zobarja. Čez en ...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 17:23, 28. november

In pritožbe v Gorjah.. pa zdaj v Žireh za en glas...... hahahahah. Naj gre Poklukar delat z zdravstvo - za to smo ga zastonj šolali.... v...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 15:18, 28. november

Jaz priznam, da mi je slabo že zjutraj.... pa kogarkoli vidim v novicah. Kako imam pun K... vse teh faconarjev, nesposobnih in vas državljan...

Znanih sto najbogatejših / 14:51, 28. november

Imeti tooooooook denarja, mora bit kar muka. Malo podarit...... samo komu, ker je taka revščina in zbiranje zamaškov samo v SLO. Itak bi s...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 12:29, 28. november

Največji butelj v Sloveniji,Tomašič :
Kje je Logar, zakaj ni pozval volivcev na volišča
:))

Sprehod čez prehod / 04:35, 28. november

Na volitvah ljudje obkrožijo politiko, ki v gradbeništvu ne vidi dodane vrednosti, potem pa od te politike zahtevajo infrastrukturne projekt...

Sprehod čez prehod / 11:39, 27. november

Vsekakor razumem težavo prebivalcev ob cesti v zgoraj navedenem tekstu. Moti me edino to, da vedno zaradi protestov, dobesedno nastradajo ni...