Z razmerami na Krasu se je seznanil tudi Borut Pahor, ki je sodelujočim pri gašenju izrazil hvaležnost. / Foto: UPRS

Pobude za nakup letala za gašenje

Gasilce na Krasu obiskali tudi politiki

V zadnjih dveh tednih je požar na goriškem Krasu, doslej največji v Sloveniji, gasilo že več kot 10 tisoč prostovoljnih in poklicnih gasilcev iz vse države. Pri delu jim je pomagalo tudi 1200 pripadnikov različnih podpornih enot. Podporo in spoštovanje jim niso izkazali le domačini in ostala javnost, ampak tudi politiki, ki so jih v minulih dneh obiskali na samem prizorišču.

Ob nedeljskem obisku v štabu vodstva intervencije v Kostanjevici na Krasu je predsednik vlade Robert Golob v ospredje postavil nalogo vlade, da poleg že obljubljenega nadomestila za prostovoljne gasilce zagotovi pomoč za sanacijo škode in tako pomaga prizadetim občinam. Z gasilci je veliko ur preživel tudi obrambni minister Marjan Šarec, znova pa jih je obiskal tudi predsednik države Borut Pahor. V Regijskem štabu Civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu se je seznanil z najnovejšimi razmerami in stanjem požara na terenu. Posebno hvaležnost je izrazil gasilcem, gozdarjem, pripadnikom Slovenske vojske in policije ter vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki sodelujejo pri gašenju požara in odpravi posledic.

V ponedeljek se je Pahor po telefonu zahvalil tudi predsednikom držav, ki so Sloveniji na različne načine pomagale pri gašenju požara na Krasu.

Ministrica napovedala nakup novega helikopterja

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je ob obisku požarišča na Krasu med drugim napovedala nakup novega helikopterja. Kot je pojasnila, bo namenjen za pomoč pri gašenju, saj se je pomoč iz zraka pri gašenju požara na Krasu izkazala za ključno, pa tudi za nujno medicinsko pomoč in reševanje v gorah. Sklep o investicijski dokumentaciji za nakup je ministrica že podpisala.

Pojavila pa se je tudi pobuda za nakup letala za gašenje, ki jo je na izredni seji državnega sveta vladi podal državni svetnik Tomaž Horvat. Po njegovem mnenju je gašenje iz zraka edina možnost za hitrejšo zaustavitev požarov v naravi. Horvat je pozval vlado in ministrstvo za obrambo, naj se nemudoma lotita naročila in nakupa letala za gašenje. Odprl je tudi spletno peticijo, ki jo je samo v nekaj dneh podpisalo že več kot 5600 podpornikov. To je po njegovi oceni dodatna spodbuda vladi, da čim prej preuči predlagano možnost in ukrepa. Po poročanju STA EU sicer načrtuje nakup 12 letal kanader, pri čemer pa Slovenija ne sodeluje.

Donacije za gasilce bodo strogo namenske

Na Gasilski zvezi Slovenije zanikajo komentarje, da donacije občanov ne bodo porabljene namensko. Kot so poudarili v sporočilu za javnost, bo ves denar porabljen strogo namensko, vsa donirana sredstva pa bodo v celoti razdeljena sodelujočim gasilskim društvom za obnovo opreme. »Vsak občan, ki pošlje SMS s ključno besedo GASILEC5 na številko 1919, tako donira 5 evrov v zgoraj opisani namen. Sredstva so strogo namenska in Gasilska zveza Slovenije jih bo v celoti po sprejetem ključu razdelila med sodelujoča gasilska društva in o tem obvestila slovensko javnost,« so poudarili v sporočilu za javnost. Gasilska zveza ima tudi svoje organe nadzora, ki bedijo nad porabo sredstev, ter zunanjo revizijo in prav nobene bojazni ni, da bi bila lahko sredstva porabljena v druge namene ali zadržana, so dodali.

Dušan Vučko ne bo razrešen

Članica in člani Državne volilne komisije (DVK) so na 37. redni seji z večino glasov zavrnili predlog člana Draga Zadergala za razrešitev direktorja Službe DVK Dušana Vučka. Zadergal je predlog za razrešitev utemeljil z navedbami o nevestnem in nepravilnem delu ter zanemarjanju in malomarnem opravljanju dolžnosti pri vodenju Službe DVK v več primerih. Vučko, ki vse očitke zavrača, je v svojem odzivu povedal, da ga predlagana razrešitev ni presenetila in da je ključni razlog dejstvo, da svoje delo opravlja neodvisno, strokovno in zavzeto.

Nesreča v Premogovniku Velenje

V Premogovniku Velenje je v ponedeljek zvečer prišlo do stebrnega udara, v katerem je bilo v prvi fazi poškodovanih dvanajst rudarjev, dodatno pa so k zdravniku napotili še dva rudarska spremljevalca. Vsi so utrpeli lažje poškodbe in so že v domači oskrbi. Rudarji, ki so po stebrnem udaru sami prišli iz jame, so utrpeli predvsem udarce, nekateri imajo zvit gleženj, posamezniki pa so vdihovali tudi prah. Do stebrnega udara, ki je posledica rudarjenja, je prišlo samo v določenem delu jame, do tega pojava pa pride zaradi nakopičene energije, ki se v določenem trenutku nenadno sprosti, kar povzroči tresenje tal in dvig prahu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...