Načrtovani videz območja / Foto: idejna zasnova (iz gradiva za sejo)

Bo nekdanji mejni prehod Rateče oživel

Ljubljansko podjetje GDA želi oživiti območje nekdanjega mejnega prehoda Rateče, domačini pa projektu nasprotujejo. Skrbi jih, da se bodo objekti spremenili v novo vikend naselje. Investitor zatrjuje, da se to ne bo zgodilo.

»Mejni prehod Rateče tudi gostinsko ni atraktivna lokacija kot v preteklosti. Da se reši pred propadom, lokacija z obstoječo gostilno nujno potrebuje dodatne vsebine, kot so gostinska nastanitev s ponudbo velnesa,« poudarja investitor.

Kranjska Gora – Podjetje GDA iz Ljubljane je kupilo gostinski objekt Ponca in bivšo menjalnico na območju nekdanjega mejnega prehoda Rateče. Po načrtih bi objekta prenovili, uredili tudi sobe, na parceli pa postavili še nekaj brunaric za oddajanje. Toda ker obstoječi prostorski izvedbeni pogoji ne dopuščajo gostinskih nastanitvenih kapacitet, so za zadnjo sejo občinskega sveta v Kranjski Gori pripravili predlog lokacijske preveritve, ki bi omogočila omenjene spremembe za del območja ob mejnem prehodu Rateče.

A kranjskogorski občinski svetniki predloga niso obravnavali, župan Janez Hrovat je na seji točko umaknil z dnevnega reda. Predlagatelj naj bi zdaj vlogo dopolnil še z dodatnimi mnenji in točko naj bi obravnavali na naslednji seji občinskega sveta.

Krajani nasprotujejo gradnji

Seje se je udeležilo tudi nekaj krajanov Rateč, ki nasprotujejo načrtovani gradnji. Svoje nasprotovanje so izrazili že na junijskem zboru krajanov, na katerem so sprejeli stališče, da nasprotujejo sprejemu lokacijske preveritve. Prosili so župana in občinske svetnike, da zavzamejo negativno stališče do predloga, v primeru neupoštevanja mnenja krajanov pa da bodo začeli zbirati podpise za izvedbo referenduma.

Izrazili so namreč skrb, da bi s sprejetjem predlagane lokacijske preveritve dovolili sekundarne nastanitve in bi se območje spremenilo v počitniške apartmaje, nastalo naj bi novo vikend naselje, čemur ostro nasprotujejo. Opozorili so, da na območju ni kanalizacije, da je premalo parkirnih mest ...

Alpska arhitektura z ekološkimi materiali

Investitor je pripravil odgovore na pripombe krajanov oziroma je pridobil strokovna mnenja. Med drugim je zatrdil, da se z lokacijsko preveritvijo ne omogoča gradnja sekundarnih bivališč, še več, predlagal je, naj se v prostorsko ureditveni pogoj doda izrecni člen, po katerem na območju niso dovoljeni apart hoteli, apartmajska naselja oziroma stanovanjski objekti, namenjeni sekundarnemu bivanju. Zatrdil je tudi, da nameravana gradnja ne bo spremenila videza območja, poskrbeli bodo za alpsko arhitekturo z naravnimi ekološkimi materiali, zlasti lesom, ki bo kraju v ponos. Poleg tega gradnja ne bo povzročila motečega vpliva, nekoč živahno obmejno območje, ki je zdaj zapuščeno, pa bo s prenovo ponovno zaživelo, je zatrdil.

»Mejni prehod Rateče tudi gostinsko ni atraktivna lokacija kot v preteklosti. Da se reši pred propadom, lokacija z obstoječo gostilno nujno potrebuje dodatne vsebine, kot so gostinska nastanitev s ponudbo velnesa in kot izhodišče za športne aktivnosti,« je poudaril investitor.

Ta svojih nadaljnjih korakov ni razkril; vprašali smo ga namreč, kaj pomeni umik predloga po lokacijski preveritvi in ali bodo dopolnili vlogo, vendar nam v podjetju GDA niso odgovorili.

Točka na dopisni seji?

Na seji občinskega sveta pa je na skrb nekaterih krajanov, da bodo to točko občinski svetniki zdaj obravnavali 'potiho' na dopisni seji, direktorica občinske uprave Vesna Okršlar zatrdila, da se to ne bo zgodilo. Če bo investitor vlogo dopolnil, jo bodo obravnavali na naslednji seji, sicer se postopek zaključi, je dejala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

5/22

sreda

8/22

četrtek

8/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

OBVESTILA / Kranj, 5. oktober 2022

Do blaginje s kraljevsko jogo

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.