Rezervacijski sistem za prenočišča so med prvimi pri nas uvedli v Kamniški koči na Kamniškem sedlu.

Do ležišča v planinski koči s klikom

V nekaterih planinskih kočah v Sloveniji si lahko od leta 2020 rezervacijo nočitev uredite udobno in hitro po spletu. V sistem je vključenih šestnajst planinskih koč, število pa se bo še povečalo, saj prinaša številne prednosti tako planincem kot oskrbnikom koč.

Za izvedbo rezervacije morate pri večini planinskih koč vnesti podatek o kreditni kartici. Kartica ni namenjena plačilu nočitve, temveč zgolj možnost, da vam oskrbnik zaračuna neprihod. Plačilo za namestitev se opravi neposredno v koči.

Rezervacijski sistem za planinske koče je na voljo 24 ur na dan in z nekaj kliki si lahko zagotovite rezervacijo ležišča, polpenziona ali podate še drugo pomembno informacijo oskrbniku koče.

Kranj – Rezervacijski sistem za planinske koče je prilagojen na posebno obratovanje planinskih koč in je drugačen kot klasični rezervacijski sistemi. Lastniki sistema, ki ga je pred dvema letoma uvedla tudi Planinska zveza Slovenije (PZS), so planinske zveze Avstrije, Južne Tirolske, Nemčije in Švice, za planinske koče pa je prostovoljen.

Trenutno je v njem tudi šestnajst planinskih koč v slovenskih gorah, in sicer: Aljažev dom v Vratih, Cojzova koča na Kokrskem sedlu, Dom na Komni, Dom Planika, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Koča na Doliču, Koča na Planini pri Jezeru, Koča pod Bogatinom, Koča pri Triglavskih jezerih, Pogačnikov dom na Kriških podih, Poštarski dom na Vršiču, Triglavski dom na Kredarici, Vodnikov dom na Velem polju, Zasavska koča na Prehodavcih, Valvasorjev dom pod Stolom in Roblekov dom na Begunjščici, na PZS pa pričakujejo, da se bo seznam že v kratkem povečal še za štiri priljubljene koče v Julijskih Alpah. Do rezervacijskega sistema lahko dostopate na spletni strani PZS.

Lažje za planince in za oskrbnike

Rezervacijski sistem za planinske koče je na voljo 24 ur na dan in z nekaj kliki si lahko zagotovite rezervacijo ležišča, polpenziona ali podate še drugo pomembno informacijo oskrbniku koče. »Rezervacijo lahko izvedete s povezavo na planinsko kočo ali z uporabniškim računom. Uporabniški račun si lahko ustvarite ob prvi rezervaciji nočitve. Račun vam omogoča pregled vseh vaših rezervacij za vse vključene koče v sistemu in hkrati tudi morebitne spremembe rezervacije. Rezervacijo je možno odpovedati brez stroškov najkasneje 48 ur pred načrtovanim prihodom (to je do 17. ure dva dni pred prihodom), v nasprotnem primeru pa se obračuna strošek 11 evrov na noč na osebo. Za izvedbo rezervacije morate pri večini planinskih koč vnesti podatek o kreditni kartici. Kartica ni namenjena plačilu nočitve, temveč je zgolj možnost, da vam oskrbnik zaračuna neprihod. Plačilo za namestitev se opravi neposredno v koči. Kreditna kartica, uporabljena pri rezervaciji na spletnem rezervacijskem sistemu, se torej bremeni samo v primeru neprihoda ali prepozne odpovedi,« postopek rezervacije opisujejo na PZS, kjer opažajo, da se rezervacijski sistem vedno bolj uveljavlja, sploh v planinskih kočah, ki so najbolj obiskane, rezervacije potekajo le še na ta način in nič več po telefonu.

Vsaka predhodna informacija je dobrodošla

Kako stik s planinci po rezervacijskem sistemu poteka v praksi, smo preverili tudi pri oskrbnikih. »Rezervacija ležišča po tem sistemu pri nas ni pogoj, saj smo se odločili za 'mehak' prehod, a si vseeno želimo, da bi ga ljudje uporabljali, saj nam oskrbnikom močno olajša delo. Planinci nam z rezervacijo sporočijo tudi to, ali bi želeli imeti zajtrk, morda večerjo, ali imajo kakšne posebne zahteve pri prehrani in podobno, kar nam močno olajša naročati hrano. Mnogi se pozanimajo, ali v koči lahko prenočijo tudi psi, a na skupnih ležiščih to ni mogoče, imamo pa za te primere pred kočo dve pasji uti. Vsaka informacija je dobrodošla,« nam je povedal Iztok Kolenc, oskrbnik Kamniške koče na Kamniškem sedlu, kjer rezervacijski sistem uporabljajo že tretje leto, in poudaril, da je obisk letos izjemno dober. Sploh tujcev, ki prenočijo, je še več kot minula leta, pritegne pa jih zagotovo tudi pestra ponudba – so namreč ena od redkih planinskih koč pri nas, ki ima tudi dva apartmaja s straniščem in tušem.

Same dobre izkušnje imajo s sistemom tudi v Valvasorjevem domu pod Stolom. »Sistem smo uvedli pred štirimi meseci in nanj preusmerjamo tudi tiste planince, ki želijo rezervacijo opraviti s telefonskim klicem. Zelo nam olajša delo, predvsem pa zdaj ni več prakse, ko so planinci rezervirali, nato pa ne prišli. Sporočijo nam tudi informacije o posebnih prehranskih navadah, ki jih seveda upoštevamo, če se da,« nam je sporočil oskrbnik Vlado Bakoš, ki dom vodi skupaj s svojo ženo Nežko.

Seveda pa morajo vse planinske koče vedno imeti na razpolago nekaj prostih ležišč, ki niso v rezervacijskem sistemu, za primere, ko planinci v koči potrebujejo tudi nenačrtovano zatočišče.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.