Foto: Igor Kavčič

Bogovi in drevesa

Trije poletni bralni namigi Založbe Beletrina

Kranj – Medtem ko za Rdečo kapico, lanskoletno knjižno uspešnico pisateljice Irene Svetek, jeseni v produkciji medijske hiše Pro Plus načrtujejo snemanje televizijske serije, je tu že njena druga knjiga iz serije psiholoških kriminalk z naslovom Beli volk. Znani lik iz prejšnjega romana, tožilec Mio Aurelli se seveda ukvarja z novim umorom. Tokrat je okvir zgodbe vpet v staroslovansko mitološko izročilo, v Kočevskem rogu namreč odkrijejo golo truplo ženske, ki ji obraz prekriva zlovešča maska v obliki volčje glave. Prav zaradi mitološkega ozadja je vzdušje romana strašljivo in temačno, bolj kot krvoločne volkove pa naletimo na morilca takega značaja. Za koga gre? Morda o tem več vesta starša žrtve, saj na plan privrejo družinske skrivnosti, ki jih slednja skrbno čuvata. Tu so grehi iz preteklosti in mreža preprodajalcev, kjer se prav tako pojavi beli volk – droga v obliki belega prahu. Roman se dogaja v, kot pravi avtorica, magični pokrajini Kočevja in Bele krajine. A to ni edini umor … Preden se spoznate z Belim volkom, bralci Rdeče kapice seveda priporočajo, da začnete z njo.

Z bogovi se v svoji najnovejši zbirki šestih novel Bogovi se nam smejijo pogovarja tudi pesnik, pisatelj, urednik in idejni pobudnik mnogih knjižnih in kulturnih dogodkov Aleš Šteger. V zbirki se pisec poigrava z grškimi miti, ki jih skozi sodobne in aktualne zgodbe zapisuje na novo, v drugačnih kontekstih. »Čeprav je dogajanje vseh novel postavljeno v današnji čas, skozi usode odmevajo zgodbe starih grških mitov o Evropi, Prometeju, Narcisu, Orfeju, Meduzi in Ikarju,« pojasnjuje Šteger in se sprašuje: »Smo v svetu, ki so ga bogovi zapustili, res tako daleč od časov, ko je njihov milostni nasmeh ali posmehljivi krohot vladal človekovi usodi?« Zgodbe so presenetljive in aktualne, saj se osredotočajo na medčloveške odnose, strasti, hrepenenja, želje, travme – prav tako kot originalni miti. Preslikave mitov v sedanjost ponujajo številne možnosti za razmislek; o tem, da se iz zgodovine nič ne naučimo do tega, kako se skozi čas obnavljajo določeni vzorci in kako se usoda rada poigrava z vsemi in povsod. Ob tem pa se bogovi, kot nakazuje naslov, le privoščljivo smejijo.

Ameriški pisatelj Richard Powers je za svoj roman Razvejenje leta 2019 prejel Pulitzerjevo nagrado, zdaj pa lahko to ambiciozno in impozantno knjigo, ki se pne čez več kot sedemsto strani, beremo tudi v slovenskem prevodu Andreja E. Skubica. V romanu spremljamo devet ljudi, ki si delijo edinstvene izkušnje, povezane z drevesi. Od tod tudi naslov romana, razvejenje je namreč sestavljeno iz orjaških dreves, ki se dvigajo nad okoliškimi krošnjami. Powers je navdih za roman dobil med poučevanjem na Stanfordu, ko se je prvič srečal s sekvojami. Knjiga je razdeljena na štiri sklope, poimenovane po življenjskem ciklu drevesa: Korenine, Deblo, Krošnja in Semena. Razvejenje Richarda Powersa je knjiga o človeških usodah: umetnik, inženirka, profesor psihologije, odvetnik, stenografka, vietnamski veteran, invalidni računalniški genij, botaničarka in študentka aktuarskih ved vsak na svojem koncu ameriške celine živijo povsem različna življenja, toda vsako od njihovih življenj se v nekem obdobju osebne zgodovine poveže z našimi lesenimi sobitji, ki že stotine milijonov let na Zemlji ustvarjajo pogoje za življenje. Nekateri pri tem umrejo, drugi končajo v zaporu, dosežejo svetovni sloves, nekateri pa le za vselej spremenijo svoj pogled na svet – kar lahko doseže tudi ta knjiga.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/14

četrtek

11/18

petek

9/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 10:23, 27. september

Čas je za novega župana.