Prikazovalnik števila vozil in dva jasna znaka, da parkiranje ob cesti v dolino Vrata ni dovoljeno. / Foto: Gorazd Kavčič

Na vhodu v dolino Vrata že postavljen števec vozil

Zaradi izjemnega pritiska prometa na dolino Vrata občina in država uvajata ukrepe za umiritev prometne situacije v tej priljubljeni turistični točki in planinskem izhodišču.

Mojstrana – Potem ko so v začetku letošnjega poletja vendarle asfaltirali cesto v dolino Vrata, se je pritisk na že sicer izjemno obremenjeno izletniško destinacijo in planinsko izhodišče še povečal.

Na Turizmu Kranjska Gora so zato v začetku meseca celo zagrozili, da bodo sredi junija ukinili avtobusni prevoz, ki ga je s finančno pomočjo Triglavskega narodnega parka na relaciji Mojstrana–Vrata uvedla občina, če država ne bo uvedla obljubljenega prometnega režima z omejitvijo prometa.

Prepoved parkiranja in štetje prometa

Direkcija RS za infrastrukturo je tako že postavila table za prepoved parkiranja na bankini v dolžini 7,5 kilometra in postavila signalizacijo o zasedenosti parkirišč.

»Mi pa smo okrepili redarsko službo in na najbolj kritične točke postavili dva redarja, ki preprečujeta ljudem, da bi puščali avtomobile na cestišču,« je povedal Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora.

»Tako nam je sedaj kljub navalu in visoki sezoni uspelo zagotoviti pretočnost celo ob koncih tedna in tudi avtobus je lahko skoraj nemoteno vozil, saj ni bilo dolgotrajnih prometnih zamaškov.«

Usmerjajo na javni prevoz

Zadovoljen je tudi s samo uporabo javnega prevoza, ki so ga vzpostavili 1. julija. Na avtobusu, ki iz Mojstrane v dolino Vrata vozi vsako uro, od tega petka dalje pa bo vozil vsake pol ure, je vsako vožnjo v povprečju med 20 in 25 ljudi. Izkazalo se je, da avtobus v kombinaciji s turističnim avtobusom po Zgornjesavski dolini dobro služi tudi tistim, ki v Kranjsko Goro pridejo brez lastnega vozila.

Poostren nadzor policije

Na direkciji za infrastrukturo so pojasnili, da je izvedba lani začetega projekta protiprašne zaščite doline Vrata v zaključni fazi. Po že opravljenem asfaltiranju in drugih delih je treba izvesti le še montažo odbojnih ograj na nekaterih odsekih ceste. Ob tem so Policijsko postajo Kranjska Gora zaprosili za poostren nadzor in ukrepanje proti kršiteljem, ki s parkiranjem na vozišču in bankini ovirajo promet ter povzročajo zastoje.

V Mojstrani sta tako že postavljena digitalna prikazovalnika zasedenosti parkirišč, ki podatke črpata iz avtomatskega števca prometa. Ko je kapaciteta parkirišč dosežena, se na digitalnih prikazovalnikih izpiše sporočilo, ki obiskovalce usmerja na uporabo javnega prevoza, ki ga organizira Občina Kranjska Gora.

Na direkciji menijo, da bodo ti ukrepi, seveda ob nadzoru pristojnih služb, zagotavljali ustrezno pretočnost ceste in urejen mirujoči promet. Ob tem pa še navajajo, da nimajo zakonske podlage, da bi iz razlogov varstva narave lahko omejili promet.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

5/20

torek

5/25

sreda

8/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...

V spomin na Andreja Demšarja / 15:16, 3. oktober

Besna sem, ker o takih prireditvah ni 'javnega' obvestila. Kako naj vem....
Hvala tudi ženi IVANKI za varstvo...... za vso dobroto. <3

V spomin na Andreja Demšarja / 15:12, 3. oktober

Žal nismo seznanjeni, da se je to dogajalo. Kaj naj spremljamo, da bomo seznanjeni s takšno prireditvijo.... Vse dobro 'atu' in ženi Ivanki, ki sta varovala naše otroke....... <3 <3

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 06:45, 3. oktober

Če mene vprašate(pa me ne), mi je 100x bolj všeč kozouc nafilan s snopi žita ali senom. Tole se mi zdi posiljeno.Če je slučajno komu to všeč...