Belouška, ki je bila rešena iz požarnega bazena in izpuščena nazaj v naravo / Foto: arhiv Davorja Rosa

Če srečamo kačo, ostanimo mirni in se umaknimo

Na Gorenjskem lahko najdemo šest vrst avtohtonih kač, med njimi so najpogostejše smokulja, gad in modras. Slovenija je sicer z vsemi raznolikimi habitati dom enajstim vrstam avtohtonih kač in občasni dom eni pogojno opaženi vrsti.

Ob najdbi ne le kače, temveč katerekoli poškodovane divje zaščitene oziroma ogrožene živalske vrste pokličite ambulanto oziroma azil na telefonsko številko 02 876 12 85, za premestitev na področju Gorenjske pa številko 070 380 074.

Ko gremo v hribe, na piknik, sprehod ali na kačo naletimo kje drugje, jo pustimo pri miru. Še pomembneje pa je, da ji pustimo dovolj prostora za varen umik proč od nas. Na poti se ji ognemo, je ne dregamo ali kako drugače posegamo vanjo.

Zgornje Gorje – Na Gorenjskem je po besedah Davorja Rosa iz Zgornjih Gorij, prostovoljca Ambulante za male, divje in eksotične živali in azila Golob, najpogostejša vrsta smokulja, ki jo ljudje zaradi vzorca pogosto zmotno zamenjajo z gadom, a je kot predstavnica nestrupenih gožev popolnoma nenevarna. Prav tako lahko z malce sreče vidimo tudi gada in modrasa. »Gada bomo največkrat zasledili v hladnejših predelih sredogorij in višjih legah Julijskih in Kamniško-Savinjski Alp ter Karavank, medtem ko je modras kot vrsta bolj razširjen in ga lahko opazimo od praktično nič metrov nadmorske višine in vse do krepko čez dva tisoč metrov visoko,« je pojasnil Ros. Poleg teh treh so na Gorenjskem še navadni gož, belouška in kobranka.

Kot poudarja Ros, so se populacije vseh plazilcev v zadnjih desetletjih zmanjšale, za kar je po njegovem kriv človek, ki je vse bolj posegal v habitate in jih krčili. »Situacijo je poslabšala uporaba pesticidov v kmetijskih panogah, ki so zastrupljali populacije žive hrane in pustili posledice tudi na številu plazilcev, ujed in drugih živali. Z milejšimi, ponekod mediteranskimi zimami s precej visokimi temperaturami, ki so bile tudi na Notranjskem in Gorenjskem, se lahko populacija glodavcev poveča, kar ugodno vpliva na populacije kač,« je pojasnil Ros.

Kača si stika ne želi

Pod okriljem ambulante in azila vsako leto rešijo in premestijo nekaj deset kač, ki so zabeležene. »Število teh pa je verjetno še višje, saj so navodila za ravnanja ob srečanjih vsako leto objavljena po regijskih in še bolj po lokalnih časopisih, danes tudi po socialnih omrežjih in drugih kanalih, zato točno število rešenih kač ni znano, a upamo, da je čim višje,« je dejal Ros, ob tem pa poudaril, da si kača stika s človekom ne želi, temveč želi le v miru prebivati v svojem habitatu. »Ko gremo v hribe, na piknik, sprehod ali na kačo naletimo kje drugje, jo pustimo pri miru. Še pomembneje pa je, da ji pustimo dovolj prostora za varen umik proč od nas. Na poti se ji ognemo, je ne dregamo ali kako drugače posegamo vanjo,« je pojasnil.

Če najdete kačo, pokličite

Če kača zaide v naš dom, ostanemo mirni. »Njen namen ni zadrževanje ali prebivanje v hiši, temveč se je tam znašla po spletu nesrečnih okoliščin, ko je zašla ali ji je bil onemogočen izhod. Če pride v garažo, atrij, drvarnico ali podoben prostor, iz katerega se lahko nemoteno umakne na prosto, ji to omogočimo z odprtimi vrati in bo z malo sreče prostor zapustila sama. Če je ujeta v prostoru, ki ga bo zelo malo verjetno lahko varno zapustila sama ali to sploh ni mogoče, se obrnite po pomoč, da jo varno premestimo v habitat, kamor sodi. Enako velja tudi za avto, ki ga po navadi ob odprtih vratih zapustijo same,« je pojasnil Ros in še dodal: »Ob najdbi ne le kače, temveč katerekoli poškodovane divje zaščitene oziroma ogrožene živalske vrste pokličite ambulanto oziroma azil na telefonsko številko 02 876 12 85, za premestitev na področju Gorenjske pa številko 070 380 074 in bomo skupaj varno za vse udeležene rešili situacijo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...