Sosednja Guslica, zadaj Snežnik na naši strani, povsem v ozadju pa Julijske Alpe s Triglavom / Foto: Jelena Justin

Hrvaški soimenjak

Snježnik (1506 m n. m.) – Loči ju meja; naš je Snežnik, hrvaški je Snježnik. Obisk Gorskega kotarja in še enega v nizu čudovitih razglednikov na Jadransko morje.

Že cel mesec obiskujemo Gorski kotar. Prejšnji teden smo obiskali Veliki Risnjak, danes pa bomo obiskali Snježnik, slikovit, kamniti vrh, ki ga na južni strani obkrožajo strme trave, na vzhodni strani se njegov greben nadaljuje proti Guslici, severna stran pa je precej prepadna in poraščena z nizkim grmičevjem. Ime je gora dobila po velikih količinah snega, ki kljub bližini morja tukaj lahko vztraja do pozne pomladi. Zanimivo je, da če Snježnik in Veliki Risnjak obiščemo pozimi, bo na Snježniku precej več snega. Torej, ima kar »ta pravo« ime. Vršni del Snježnika je tudi meja Nacionalnega parka Risnjak.

Po primorski avtocesti se zapeljemo do izvoza za Postojno, kjer nadaljujemo mimo Ilirske Bistrice, prečkamo mejo na Jelšanah in nadaljujemo po avtocesti do izvoza Kikovica, tik pred cestninsko postajo. Nadaljujemo po stari cesti Zagreb–Reka, ko nas velika tabla opozori, da moramo zaviti levo, na Platak. Do ogromnega parkirišča je približno deset kilometrov vzpenjajoče se ceste, ki pozimi lahko povzroči kar nekaj težav. Platak je sicer reško smučišče, kraj preživljanja prostega časa številnih Rečanov.

Parkiramo na desni strani na koncu velikega parkirišča, tik pred ličnim lokalom. Cesta pelje naprej do Velikega doma Platak, mi pa hojo začnemo po desni makadamski cesti. Na drevesu tudi opazimo smerokaz Snježnik. Gremo mimo smučišča in nadaljujemo po makadamski poti. Kmalu nas markacije usmerijo desno v bukov gozd, kjer se zmerno povzpnemo in dosežemo ta isto makadamsko cesto, t. i. Rimsko cesto. Sledimo ji v zmernem vzponu do razpotja: levo je Snježnik skozi Grlo, desno pa po grebenu. Naredili bomo krog, zato se bomo povzpeli po levi poti, sestopili pa po grebenski. Zavijemo levo. Cesta se spremeni v kolovoz, s katerega se lepo pokaže naš vrh. Kolovoz preči njegovo južno, gozdnato pobočje. Obhodimo ga, ko steza zavije v desno in se strmo povzpne. Dosežemo neporaščeno pobočje Snježnika, od koder se lepo odpre pogled na zapuščen planinski dom pod Snježnikom. Pot zavije v desno in se v okljukih strmo povzpne do planinskega doma, ki je že leta dolgo zapuščen. Od doma nas do vrha ločita dve minuti vzpona čez skale.

Z vrha se odpre lep razgled na Veliki Risnjak, na Kvarnerski zaliv, na Učko, na sosednjo Guslico. Ob čistem ozračju imamo v ozadju venček Julijskih Alp, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp; Triglav, Kočna in Grintavec so sploh izraziti.

Z vrha sestopimo po grebenu. Zgornji del je skalnat, kjer je potrebne kar nekaj previdnosti, saj moramo preplezati dva kratka skoka. Ko pridemo na travnat greben in na pobočje, se ta strmo spusti, doseže gozd, kjer je tudi strmo in običajno tudi mastno, kar je nevarno za zdrs. Grebenska pot nas pripelje direktno na Rimsko cesto, po kateri se vrnemo nazaj na izhodišče, na Platak.

Nadmorska višina: 1506 m
Višinska razlika: 400 m
Trajanje: 2 uri in 30 minut
Zahtevnost: 2 zvezdici

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 34 %
veter: S, hitrost: 29 km/h

-4/8

sobota

-8/1

nedelja

-9/0

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 7. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

DELAVNICE / Tupaliče, 7. februar 2023

Kulinarična delavnica priprave flancatov

OBVESTILA / Preddvor, 7. februar 2023

Počitniško dopoldne za otroke

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 7. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 17:20, 3. februar

"Je pa naša naloga, da vztrajamo na stališču, da za kolaboracijo s fašizmom in nacizmom opravičila ni," je povedal Borut Sajovic. Super. Se ...

Čas je, da zacelimo rane preteklosti / 13:50, 3. februar

Poleg klišejskega scenarija smo letos v Dražgošah prvič v govoru slišali tudi opravičilo.Seveda, "krivec za veliko dražgoško zmago upora in ...

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...