Prva dobitnica nagrade kresníce je pesnica in vsestranska ustvarjalka Cvetka Bevc. / Foto: Igor Kavčič

V spomin vsem kristinam

V nedeljo je v Šmelovem vrtu v Kropi prvič »zasvetila« nova pesniška nagrada kresníce, ki so jo pripravili v gibanju Kultura – Natura Slovenija. Za pesniško zbirko Sled ognjenega svinčnika jo je prejela pesnica in vsestranska ustvarjalka Cvetka Bevc.

Kropa – Prijetno srečanje v Šmelovem vrtu v Kropi je v nedeljo zvečer minilo v znamenju nove poezije in spomina na slovensko pesnico in učiteljico Kristino Šuler, rojeno 17. julija pred 166 leti, ki je v tej hiši preživljala otroška leta. Osrednji dogodek in razlog pesniškega večera je bila podelitev nove pesniške nagrade kresníce. Ideja zanjo se je porodila na lanskem pesniškem Kristininem večeru, ko so ob razumevanju lastnika Matjaža Hafnerja na tem vrtu odprli novo kulturno prizorišče.

V okviru gibanja Kultura – Natura Slovenija, ki ga vodi domačin in kulturni zanesenjak Slavko Mežek, so pripravili razpis za nove pesniške zbirke na temo Ženske (v) pesmi, na katerega je do zaključka 25. decembra (na obletnico Kristinine smrti) prispelo kar 18 novih, še neobjavljenih pesniških zbirk. Žirija v sestavi Ana Cecilia Prenz Kopušar, Vita Žerjal Pavlin, David Bandelj, Robert Titan Felix in Teja Goli je v branje prejela zelo raznovrsten nabor pesniških zbirk, s katerimi so avtorice in avtorji kar najbolje skušali zaobjeti naslov razpisa. Na še en v pomenskem smislu nagrade zelo pomenljiv datum, 8. marec, mednarodni dan žensk, je žirija objavila pet finalistov, katerih poezija je še posebej izstopala.

Kresníce poletele s Cvetko Bevc

Ob podeljevanju nagrade je na pesniški večer v Kropo vabila prav peterica nominiranih avtorjev, štiri pesnice in pesnik, ki je pred številnimi obiskovalci v polnem Šmelovem vrtu prebirala pesmi iz pesniških zbirk, poslanih na razpis. Med finaliste so se namreč uvrstili: Ana Porenta z zbirko Slonim na ograji dvoma, Andraž Polič z zbirko Upesnjene, Cvetka Bevc z zbirko pesmi Sled ognjenega svinčnika, Irena Pajnik Beguš ciklom Soneti in balade ter Polona Rodič z zbirko Iz prsti. Peterica izvrstnih avtorjev, od tistih s prepoznavnim pesniškim in tudi širšim literarnim opusom, s poklicno profesuro, pedagoškim delom, ustvarjanjem glasbe, do študentke, ki se že uspešno pojavlja na nebu slovenske poezije, se je predstavila vsak s petimi pesmimi. Ob treh nominiranih pesnicah sta odsotna avtorja nadomestili Tamara Merjasec in Ajda Tušar.

V pričakovanju prve prejemnice oziroma prejemnika nagrade kresníce smo si tako lahko prisotni prav ob njihovem branju mimo žirije izbirali najljubšo avtorico oziroma avtorja. Ob glasbeni napovedi, pianist Vid Mežek je posebej za to priložnost napisal novo skladbo, je voditeljica programa Teja Goli v nadaljevanju na oder povabila prvo lavreatko Cvetko Bevc in ji podelila skulpturo Kresníca (iz ciklusa Bube, kresnice in ostala čudovita bitja) kiparke Sabe Skaberne. Da je z zbirko pesmi Sled ognjenega svinčnika premišljeno oblikovala svojevrsten žanr pesemske lirizirane biografije, in sicer pisateljice in publicistke Zofke Kveder (1878–1926), je v obrazložitev zapisala žirija; da gre za poetiko, ki lahko vključi širok krog bralcev. »V nagrajeni pesemski knjigi Sled ognjenega svinčnika Cvetka Bevc bralcu odpira pogled na to slovensko pokončno žensko – ustvarjalko in še pomembneje v njeno notranje doživljanje lastne moči, a tudi nemoči, ob kateri ji je bilo – kot poudarja pesnica – v glavno oporo zavezništvo podobno mislečih žensk, feministk in lastna ustvarjalnost s ciljem pustiti »sled ognjenega svinčnika«.

»Zelo sem počaščena in hkrati vesela nagrade. Veliko sem se ukvarjala z življenjem Zofke Kveder, ko sem pripravljala scenarij za dokumentarni film o njej, seveda sem vedela tudi za Kristino Šuler, tako se mi je porodila zamisel, da pesniško zbirko posvetim Zofki Kveder,« je povedala Cvetka Bevc in dodala: »Sam natečaj je spodbuda za nas, pesnice, pesnike, da se za trenutek ustavimo in razmislimo o življenju, delu Kristine Šuler, ker se mi zdi, da je tudi vsem nam svetlila pot. Pesniki, pa naj nas imenujejo, da smo večne živali otroštva, naj nas imenujejo, da smo podpihovalci ognja, ampak vedno in vselej skrbimo za to, da slovenski jezik ne izgine.«

Njena pesniška zbirka naj bi izšla jeseni, v sklopu nagrade pa bo Cvetka Bevc, ki je sicer doma v Murski Soboti, teden dni bivala v rezidenci v Kropi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.