O usodi odlagališča inertnih odpadkov v Suhadolah še ni odločeno. / Foto: Aleš Senožetnik

V Suhadolah še precej neznank

Dokončne rešitve o načinu zapiranja odlagališča inertnih odpadkov v Suhadolah še vedno ni, rok za zaprtje pa poteče oktobra letos.

Občina je z inšpektorata prejela nov sklep o založitvi 6,5 milijona evrov, a za zdaj do ponovne blokade proračuna ni prišlo.

Komenda – Potem ko je Občini Komenda sprva že grozilo zaprtje odlagališča v Suhadolah z odvozom odpadkov, kar bi po oceni stalo dobrih deset milijonov evrov, pa je pred časom vendarle prevladala za občino neprimerno cenejša možnost, da odlagališče zaprejo s prekritjem. Spomladi je bilo že izdano okoljevarstveno dovoljenje za ta način zapiranja, ki predvideva tudi desetletni monitoring, a sta se podjetji, ki sta lastnika zemljišč na območju, pritožili, ministrstvo pa je aprila pritožbama ugodilo, odpravilo okoljevarstveno dovoljenje in zadevo vrnilo v odločanje prvostopenjskim organom.

Kot je na junijski seji povedala direktorica komendske občinske uprave Majda Ravnikar, je Občina Komenda maja z inšpektorata za okolje in prostor prejela nov sklep o založitvi sredstev v višini dobrega 6,5 milijona evrov do 10. junija. »Sredstev nismo nakazali, ker jih nimamo, za zdaj pa do ponovne blokade občinskega proračuna ni prišlo,« je svetnikom pojasnila Ravnikarjeva. Občina je zoper sklep vložila pritožbo, ki sicer ne zadrži izvršitve, ter vložila vlogo za polletno podaljšanje roka za založitev sredstev.

Kot so nam konec prejšnjega tedna pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja še ni bilo odločeno, postopek je še v teku. »Ministrstvo si v okviru veljavne zakonodaje prizadeva upoštevati vlogo upravljavca odlagališča in zahteve stranskih udeležencev, zaradi česar je potrebnih še nekaj dodatnih usklajevalnih sestankov, s ciljem, da bo izdano okoljevarstveno dovoljenje zagotavljalo varovanje okolja, zlasti zaradi vplivov zaprtega odlagališča na podzemne vode ter na tveganja za zdravje ljudi,« so pojasnili.

Prav tako še ni bilo odločeno o pritožbi občine zoper novi sklep o založitvi sredstev. Odločitev naj bi bila sprejeta predvidoma do konca tega meseca. So pa na ministrstvu pojasnili, da se 6,5 milijona evrov nanaša na kritje stroškov upravne izvršbe za izvršitev ureditvene odločbe, torej za odstranitev, prevoz in predelavo odpadkov po klasifikacijskih številkah. Znesek je določen glede na oceno stroškov za izvedbo izvršbe, sklep o dejanskih stroških pa bo pripravljen in izdan po opravljeni izvršbi. Ob tem na ministrstvu dodajajo, da je bil del sredstev za kritje stroškov upravne izvršbe za izvršitev ureditvene odločbe, in sicer dobrega 2,8 milijona evrov, že izterjan. Zadržana finančna sredstva se bodo uporabila le v namene izvrševanja upravne izvršbe odstranitve odpadkov.

O vlogi občine za podaljšanje roka za založitev sredstev pa so na ministrstvu dejali, da inšpektorat o zadevi še ni odločil, zato tudi še ni bil sprožen postopek izterjave obveznosti pri davčnem organu.

Vprašanje edinega odlagališča inertnih odpadkov v državi, ki še ni zaprto, tako še ostaja nerešeno. Časa pa zmanjkuje, saj se je država zavezala, da bo odlagališča sanirala do oktobra letos.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...